Son DakikaVize Haberleri3 dk okuma

ABD Öğrenci Vizesinde 4 Yıl Sınırı Yürürlüğe Girmedi: Federal Mahkeme Ülke Çapında Durdurdu

F, J ve I vizelerinde "duration of status" düzenini kaldırıp sabit kalış süresi getiren DHS düzenlemesi 15 Eylül'de yürürlüğe girecekti. Massachusetts Federal Bölge Mahkemesi bir gün önce, 14 Eylül'de ülke çapında geçerli ihtiyati tedbir kararı verdi: kural uygulanamıyor, mevcut düzen aynen devam ediyor.

Burak Develi
Burak Develi· Eğitim Danışmanı
ABD adliye binası — federal mahkeme öğrenci vizesi kararı

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) F (öğrenci), J (değişim ziyaretçisi) ve I (yabancı basın) vizelerinde on yıllardır uygulanan "duration of status" düzenini kaldırıp sabit kalış süresi getiren düzenlemesi, 15 Eylül 2026'da yürürlüğe girecekti. Massachusetts Federal Bölge Mahkemesi bir gün önce, 14 Eylül'de ülke çapında geçerli ihtiyati tedbir kararı verdi. Kural yürürlüğe girmedi; dava esastan sonuçlanana kadar uygulanamayacak.

Kısa cevap: sizin için ne değişti?

Hiçbir şey. Duration of Status düzeni aynen devam ediyor. Dört yıllık kalış tavanı, çıkış süresinin 30 güne inmesi ve süre uzatmak için USCIS'e ayrı başvuru yapma zorunluluğu — bunların hiçbiri yürürlükte değil. ABD'de okuyan ya da gidecek olan öğrenciler için bugün itibarıyla eski kurallar geçerli.

14 Eylül 2026
Mahkeme kararının tarihi
Ülke çapında
Kararın kapsamı
D/S devam
Geçerli kalan düzen
2 Ekim
Sonraki duruşma

Ne oldu?

DHS, düzenlemeyi 17 Temmuz 2026'da Federal Register'da yayımlamıştı (91 FR 44976). Kural, F-1 ve J-1 statüsündekilere program süresi kadar ancak azami dört yıl sabit süre veriyor, süreyi uzatmak isteyenleri USCIS'e ayrı bir başvuruya zorluyor ve program bitiminden sonraki çıkış süresini 60 günden 30 güne indiriyordu.

18 Ağustos 2026'da aralarında uluslararası eğitim kuruluşu NAFSA'nın da bulunduğu bir koalisyon — Presidents' Alliance on Higher Education and Immigration, Amerikan Öğretmenler Federasyonu (AFT) ve UAW sendikası — Massachusetts Federal Bölge Mahkemesi'nde dava açtı (dosya no 1:26-cv-13799). Davacılar düzenlemenin İdari Usul Yasası'na aykırı olduğunu savunuyordu.

14 Eylül Pazartesi günü Yargıç F. Dennis Saylor IV, ihtiyati tedbir talebini kabul etti ve kuralın yürürlük tarihini ülke çapında erteledi. Kararda, kuralın çıkarılmasının "açıkça İdari Usul Yasası'na uymadığı" ifade edildi. Karar DHS ve ICE'ın düzenlemeyi uygulamasını yasaklıyor.

Mahkeme neden durdurdu?

Mahkeme, DHS'in düzenlemeyi çıkarırken dört noktada hukuka aykırı davranmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu değerlendirdi:

  • Maliyet-fayda analizi yetersiz: düzenlemenin ekonomik etkileri ve uluslararası öğrenci kayıtlarına etkisi yeterince değerlendirilmemiş
  • Daha az kısıtlayıcı alternatifler ciddi biçimde ele alınmamış
  • Kamuoyu görüşlerine yeterince yanıt verilmemiş: yaklaşık 22.000 yorum gelmiş, kayıt kaybı ve işlem yığılması endişeleri karşılanmamış
  • Rasyonel bağ kurulamamış: sabit süre düzeninin ulusal güvenlik, dolandırıcılık ve süre aşımı hedeflerine nasıl hizmet edeceği ortaya konamamış

Şu anda hangi kurallar geçerli?

  • Duration of Status devam ediyor: statünüz programınız sürdüğü müddetçe geçerli
  • Dört yıllık tavan uygulanmıyor; programı dört yılı aşan öğrencilerin yalnızca bu nedenle uzatma başvurusu yapması gerekmiyor
  • Okul değişikliği, program değişikliği ve pratik eğitim (OPT/CPT) kuralları değişmedi
  • Program bitimi sonrası çıkış süresi 30 güne inmedi
  • I vizesi sahipleri için öngörülen 240 günlük sınır da yürürlüğe girmedi
Kesinleşmiş bir karar değil

Bu bir ihtiyati tedbir; davanın esası henüz karara bağlanmadı. Sonraki duruşma 2 Ekim 2026'da. Hükümetin kararı hızla temyize götürmesi bekleniyor. Göçmenlik hukukçuları, kararın bozulması ve düzenlemenin kısa sürede yürürlüğe girmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olunmasını öneriyor. Yani "artık tamamen bitti" demek için erken.

Türkiye'den kimleri ilgilendiriyordu?

Düzenleme üç kategoriyi birden kapsadığı için etkisi genişti. ABD'de üniversite ya da dil okulu okuyan öğrenciler F-1 vizesiyle bulunuyor; uzun programlarda dört yıllık tavan doğrudan bu grubu ilgilendiriyordu. Work and Travel ve Camp USA programları ise J-1 kategorisinde yürüyor. BridgeUSA verilerine göre 2025 yaz döneminde Summer Work Travel programına Türkiye'den 5.439 kişi katılmıştı.

Kısa süreli programlarda dört yıllık tavan zaten bağlayıcı değildi; asıl etki lisans, yüksek lisans ve doktora gibi uzun programlarda hissedilecekti. Düzenlemenin ayrıntılarını ve dava sürecini ağustos ayındaki haberimizde aktarmıştık.

Şimdi ne yapmalı?

  • ABD'de okuyanlar: I-20 veya DS-2019 belgenizdeki program bitiş tarihini takip etmeye devam edin; statü kuralları değişmedi ama belge takibi her koşulda sizin sorumluluğunuz
  • Uzatma başvurusu hazırlığındaydıysanız: yalnızca dört yıllık tavan nedeniyle başvuru yapmanız gerekmiyor; okulunuzun uluslararası öğrenci ofisiyle teyit edin
  • 2027 için ABD planlayanlar: takvimi kurarken kararın temyizde değişebileceğini hesaba katın, başvuru sürecini erken tamamlayın
  • Okul veya program değiştirmeyi düşünenler: mevcut kurallar geçerli, acele karar vermenize gerek yok
  • Gelişmeleri resmi kanaldan takip edin: NAFSA'nın dava sayfası ve ABD'nin Türkiye'deki misyon duyuruları

Kural tamamen iptal mi oldu?

Hayır. Mahkeme kuralın yürürlüğe girmesini davanın sonuna kadar durdurdu; düzenlemeyi iptal etmedi. Esas hakkındaki karar sonrasında kural yeniden gündeme gelebilir.

Work and Travel 2027 başvurum etkilenir mi?

Program J-1 vizesiyle yürüyor ve bu kural yürürlüğe girmediği için bugün itibarıyla bir değişiklik yok. Work and Travel birkaç aylık bir program olduğu için dört yıllık tavan zaten pratikte bağlayıcı değildi.

ABD'de üniversite, dil okulu ya da değişim programı planınız varsa takviminizi birlikte değerlendirebiliriz. Amerika vize danışmanlığı sayfamızdan süreci inceleyebilir, Work and Travel programı için danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

Takip edeceğiz

2 Ekim 2026'daki duruşmanın ve olası temyiz başvurusunun sonucunu bu haberde güncelleyeceğiz. Davanın seyrini takip etmek isteyenler NAFSA'nın dava sayfasından da izleyebilir.

NAFSA — Duration of Status dava dosyası

#abd vizesi#f-1 vizesi#j-1 vizesi#duration of status#work and travel#öğrenci vizesi

Bu haberi paylaş

Burak Develi

Burak Develi

Eğitim Danışmanı

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri mezunu Burak, Erasmus programıyla Polonyada eğitim almış deneyimli bir eğitim danışmanıdır. Dil okulları ve üniversite programlarında uzmanlaşan Burak, 7 ülkede uzmanlık sunmaktadır.

Armada Grandee'yi Google'da Tercih Edilen Kaynak yap

Tek dokunuşla bizi kaynaklarına ekle; rehberlerimiz ve haberlerimiz Google aramalarında ve yapay zeka özetlerinde öne çıksın.

Kaynak olarak ekle