Work and Travel Nedir?

Yazılıyor çiziliyor, her yıl  yüzbinlerce öğrenci katılıyor, peki Work and Travel nedir ? Kimler düzenler, hangi aşamaları, hangi kurumlar yapar ? Nereye, ne zaman, ne için, kime ne kadar ücret ödeyeceksiniz? Peki işler hep yolunda mı gidiyor? Work and travel nedir sorusuna verilmiş en kapsamlı Türkçe rehberi sizler için hazırladık.

Başlıklar

WORK AND TRAVEL NEDİR KİM YÜRÜTÜR ?

Work and Travel, Amerika Dışişleri Bakanlığının tarafından yürütülen; A.B.D. haricinde bir ülkeden üniversite okuyan öğrencilerin, Amerika’da geçici işlerle ve seyahat imkanları ile; kültür ve fikirlerini Amerika’lı insanlarla paylaşabildiği bir değişim programıdır. Work and Travel programının tanımı, şirketten şirkete göre, kişiden kişiye göre değişemez. Firmalar, şirketler, acenteler veya danışmanlar yeni özellik ekleyemezler.

Yaz, Bahar ve Kış work and travel programı olmak üzere 3 work and travel dönemi vardır.

Türkiye, bulunduğu coğrafik konum itibari ile summer work and travel programı yapabilir.

Bu programın amacı, yabancı uyruklu üniversite ve üniversite öğrencilerine ABD vatandaşları ile etkileşim kurma, ABD kültürünü tanıma, tanıştıkları Amerikalılarla birlikte kendi kültürlerini paylaşma, Amerika Birleşik Devletleri’nde seyahat etme ve minimum eğitim gerektiren işlerde çalışma fırsatı sağlamaktır.
Work and Travel sponsorumuz CIEE , katılımcıları seçmenin yanı sıra programda kaldıkları süre boyunca onları desteklemekten ve izlemekten sorumludur.
Eurekafacts, çalışmasında work and travel programını: “Karşılıklı Eğitim ve Kültür altında kurulan kamu diplomasi programları arasında 1961’deki Değişim Yasası, (aynı zamanda Fullbright-Hays Yasası olarak da bilinir) Amerikan halkı ve kültürünün, dünyada çok daha iyi anlaşılması için dizayn edilmiştir. Work and Travel programı da J-1 programına bağlı A.B.D. Dışişleri bakanlığına bağlı bir çok programdan biri olarak kurulmuştur.” olarak tanımlar.

Work and Travel programını oluşturan kurumlar

Work and travel nedir artık biliyoruz, peki programın gerçekleşmesini sağlayan kurumlar kimler? Nerelerdeler? Görevleri ve vazifeleri neler? Work and Travel programı 1961 yılından itibaren yapılmaktadır.  Programda öğrencilere yasal olarak çalışma izni verilmesi, öğrencilerin Amerikan kültürünü çok daha yakından tanımasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bir işte çalışmak doğal haliyle İngilizceyi geliştirebilecek en iyi yöntemdir.

Çalışılan işte, yasal olarak maaşınızın verilmesi gerekmektedir.  Programın tüm aşamalarında,  yasal çalışma izni, sağlık sigortası, evrak ve belge talepleri, vize işlemleri, uçak biletleri, işverenden iş sözleşmesi gibi bir çok farklı prosedür olmasından dolayı, programda birbirinden bağımsız bir çok kurum ve kuruluş birlikte hareket etmektedir.

Work and Travel programına katılan öğrencilerin haklarına ve insan kaçakçılığı mücadele kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz. Programdaki kuruluşları anlamadan “work and travel nedir” sorusuna  cevap bulunması mümkün değildir.

Work and Travel’da Sponsor Kuruluş

Yalnızca Sponsorlar, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve ve belirlenmiş olan ve değişim ziyaretçisi vizesi başvurusunu destekleyen temel belge olan Değişim Belgesi Ziyaretçi belgesini (Form DS-2019)  yayınlama yetkisine sahiptir.  Sponsorlar, yönetmeliklerde belirtilen kriterlere göre (22 CFR Kısım 62) potansiyel değişim ziyaretçilerini belirler ve seçerler. Bu işlem içinde deniz aşırı ülkelerde Armada Grandee gibi şirketler ile çalışırlar. Bu seçimin yanı sıra, Öğrencilerin Amerika’da iken sağlık, iyi durumları ve güvenliğini de yakından takip eder.

Sponsor kuruluşlar sadece work and travel programı yapmaz

Work and Travel programın yanı sıra Internship, PCT, akademisyen değişim programları, işverenler için J-1 öğrenci işe alma, lise değişim programları ve Amerika’lı öğrencileri boş senelerinde yurtdışı eğitim ve değişim faaliyetlerine gönderme işlerini de üstlenirler. 
WAT programına DS-2019 belgesi yayınlama yetkisine sahip 39 sponsor kuruluş vardır.  Amerika’da bulunduğu şehir önemli olmaksızın, öğrencileri Amerika’da bulunan her eyalete ve şehre gönderebilirler.  Bu 39 sponsorun 29 tanesi Türkiye’de bir şirket ile çalışmaktadır. Bir şirket birden fazla sponsor kuruluş ile de çalışabilir. Tüm sponsor listesi herkese açık durumdadır.

Ciee ve Armada Grandee Work and Travel Nedir sorusuna birlikte yanıt veriyor

Work and Travel programını en uzun müddetle yapan, ve en büyük sponsor kuruluş  C.I.E.E‘dir.  Armada Grandee C.I.E.E Türkiye resmi temsilcisi ve acentesidir.

CIEE açılımı Council on International and Exchange’dir.- Uluslararası eğitim ve değişim kurulu. –

CIEE, Work and Travel USA program deneyimini geliştirmek için mümkün olduğunca fazla öğrenciyi kasıtlı kültürel programlamayla meşgul etmeye devam ediyor.

CIEE Exclusive Events

CIEE’nin 2023 yaz sezonunda ülkeye ev sahipliği yaptığı 10 bölgesel etkinlikten oluşan Connect USA‘dır. Olaylar, katılımcılar ve işverenler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı ve çok başarılı oldu.

Work and Travel programını benzer değişim programlarından ayıran en önemli özelliği, zorlu bir eğitim gerektirmeyen, sezonel bir işte çalışma olanağıdır. Amerika’da bulunan işverenler, sponsor kuruluşlarla işbirliği içerisinde, başvuru döneminde öğrenciler ile görüşerek, sezonel olarak çalışan ihtiyaçlarını karşılarlar. Öğrencilere iş sunmak, işlerin detaylarını paylaşmak, öğrencilerin, iş başlangıç ve bitiş tarihleri, İngilizce seviyesi, becerilerini ve uygunluğunu denetlemek, şirketlerin görevidir.    

Bir işverenin değişim programı ziyaretçisi çalıştırabilmesi için, düzenli maaş vermeyi taahhüt etmesi, sponsor güvenlik aşamasından geçmesi, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatını, tazminat hakkı sağlaması gerekmektedir. Bu taahhütleri yerine getiren işveren öğrencilere sunulmak üzere iş yeri hakkında detaylı bilgiler verir.

Work and Travel Şirketleri

Bir veya birden fazla sponsorla temsilcilik anlaşması yapan, programı son kullanıcıya ulaştıran, ilgili evrak, belge doküman temini sağlayan, ücret ve masrafları toplayarak gerekli kurumlara ileten, öğrencinin program başlamadan önce oluşabilecek sorunlarını çözen ve program mühletince öğrenciye rehberlik eden kurumlardır.

Work and Travel programını Türkiye’de 31 şirket gerçekleştirmektedir. Armada Grandee 2000 senesinden günümüze work and travel programını Türkiye’de gerçekleştirmekte, bilinir hale getirmekte ve öğrencilerin yurtdışı güvenilir firması olmaya devam etmektedir.

Work and Travel şirketlerinde her öğrencinin başvuru öncesi, başvuru aşaması, kayıt işlemleri, iş yerleşimi, vize işlemleri ve oryantasyon aşamasını takip eden bir danışmanı vardır.

Danışmanlar programa daha önce en az 1 kez katılmış, programın amacını bilen, öğrenci ihtiyaç ve taleplerini anlayan, profesyonel alanında uzman kişilerdir.

Work and Travel Şirketleri’nin Görevi

Öğrencilerin beklentilerini anlamak, programı şeffaflıkla tanıtmak, öğrencinin kayıt işlemlerini yapmak, evrak belge işlerini tamamlamak; elçilik, sponsor, işveren, seyahat acentesi ile öğrenci arasında köprü oluşturmak, öğrencinin program başvurusundan sonuna kadar yaşayabileceği sorunları adreslendirmek ve yetkisi dahilinde çözüm üretmektir.
A.B.D. İstanbul konsolosluğu her sene güvenilir şirketler listesi yayınlamaktadır.  Şirket seçimi öğrenciler için her zaman zorlu bir durum olmuştur. Öğrenci kayıtlarını artırmak isteyen firmalar work and travel programını ve öğrencileri su istimal etmektedirler. Work and travel nedir diye sorulduğunda aslında en basit cevap work and travel hizmetlerinin bütünü olmalıdır, bu hizmetleri temin ettiğiniz en önemli kurumlardan birisi de work and travel şirketleridir.

Work and Travel nedir sorusuna bir de elçilik nezdinde bakalım

Programın bir diğer önemli ayağı A.B.D. Elçilik ve konsolosluğudur. Türk vatandaşları Amerika vize muafiyet programına dahil olmadıkları için vize alarak seyahat etmeleri gerekmektedir. Work and Travel programı da J-1  değişim vizesi gerektiren bir programdır. J-1 göçmen olmayan bir vize türüdür ve bu vizeyi vermeye yetkili kuruluş A.B.D Türkiye elçiliği ve konsolosluğu vize birimidir. Elçilik, work and travel şirketleri ile sürekli iletişimde kalarak yeni gelişmeleri aktarırlar, vize sürecinin başarılı şekilde geçmesi için bilgi paylaşırlar ve sosyal medya üzerinden yayın yaparak öğrencileri bilgilendirirler. A.B.D. Elçiliği summer work and travel facebook sayfasına buraya tıklayarak ulaşılabilmektedir.

Amerika Büyükelçiliği Ankara

Elçiliğin vizeden başka sorumluluğu var mı?

Elçilik ve konsolosluk aynı zamanda, work and travel vize randevularının tarihlerine karar verir, hangi dönemde ne kadar randevu alınacağını bildirir ve sistemlerini optimize ederler. Work and travel programı vize başvuruları genel olarak her yılın Şubat ayında başlayıp Mayıs ayında tamamlanmaktadır. Vize başvurusu öğrencinin kendisi tarafından gerçekleşmektedir, yani randevu başvuru sahibi tarafından temin edilir. . Elçilik, acenteler ile sürekli iletişimde kalarak yeni gelişmeleri aktarırlar, vize sürecinin başarılı şekilde geçmesi için bilgi paylaşırlar ve sosyal medya üzerinden yayın yaparak öğrencileri bilgilendirirler.

Başvuruya götürülecek evraklar*

DS-2019 belgesi
İş sözleşmesi
SEVIS dekontu
DS-160 vize başvuru formu
Sağlık sigortası
50mmx50mm Biyometrik fotoğraf
Kapalı zarfta mühürlü akademik transkript
Başvuruyu kuvvetlendirebilecek diğer evraklar

J-1 Hakkında Kısa Bilgiler

J-1 vizesi 15 farklı program için verilir. Bunlardan biri de Summer Work and Travel programıdır.
J-1 vizesinin amacı ve hedefi, katılımcılara Amerikalılarla geniş çaplı ilişkiler kurma fırsatı tanımaktır. onların kültürü, İngilizce dil becerilerini güçlendirmek ve yeni beceriler öğrenmek veya gelecekteki kariyerlerinde onlara yardımcı olacak beceriler geliştirmek olarak tanımlanmıştır.
A.B.D. Elçilik ve konsolosluk vize birimleri 2018 senesinde 5500 Türk öğrenciye J-1 vizesi vermişlerdir.     

Seyahat ve tur şirketleri

Yurt içi ve yurt dışına spor, eğlence, sağlık, ibadet, bilimsel veya kültürel etkileşim amacıyla yapılacak gezileri planlayan ve düzenleyen kişi ve kurumlardır.  Work and Travel programında öğrenciler vize öncesinde veya sonrasında uçak bileti temin etmek için Seyahat ve tur şirketleri ile irtibata geçerler. Gidilecek lokasyon, dönülecek lokasyon, uçak bileti sınıfı, değişim hakkı, havayolu firması, aktarma, bagaj taşıma hakkı gibi konularda uzman olan şirketlerdir. Her şirket öğrencilere uygun uçak bileti temin etmek için seyahat ve tur şirketleri ile birlikte çalışırlar. Work and Travel dönemlerine özgü, öğrenci sınıfı biletlere erişim yalnızca büyük seyahat acentelerine verilmiştir ve öğrenciler genellikle bu tür biletleri temin ederler.

Work and Travel uçak biletleri bir çok farklı nedenden dolayı fiyat değişikliği gösterebilir. Uygun uçak bileti temin etmek için Armada Grandee Seyahat ve tur şirketleri ile çok iyi iletişim sağlayarak öğrencilerine en iyi hizmeti vermeyi amaçlar.

Work and Travel başvuruları ve kayıt işlemleri nedir?

Work and travel programı en temel olarak Amerika’ya gitmeden önce ve gittikten sonra olarak ikiye ayrılır. Amerika’ya gitmeden önce yapılan tüm işlemler başvuru ve kayıt işlemleri olarak adlandırılır.  Başvuru ve kayıt işlemleri safhasında öğrenciler, değişim programı katılımcı adayıdır. Adaylar bu dönemde şirket araştırması yaparlar, şirkete başvuruda bulunurlar, başvurularını tamamlarlar ve kayıt işlemlerini başlatırlar. Programa başvuran her aday kayıt yaptıramaz, şirketlerin ve sponsorların şartlarını ve koşullarını yerine getiren adaylar programa elverişli sayılırlar.

Work and Travel nedir nasıl başvurulur?

Öğrenciler program hakkında merak ettikleri konuları, giden ve dönen öğrencilerden, internet kanalıyla sosyal medyadan, forumlardan ve şirketlerin web sitelerinden araştırırlar. Gerekli bilgileri temin eden öğrenciler şirketler ile yüz yüze, telefon veya e-mail yoluyla iletişime geçerler.

Armada Grandee başvuru öncesinde öğrencilere mail yoluyla, whatsApp yoluyla, telefon ile veya yüz yüze görüşme imkanı sunmaktadır. Program hakkında şeffaf tarafsız şekilde bilgi aktarımı yapılmakta, öğrencilere örneklerle sunumlar yapılmaktadır.

Başvuru öncesinde en çok merak edilen konular şunlardır: hangi eyalette; hangi şehirde; hangi tarihler arasında; hangi işte çalışacağım ? Haftalık kazançların ne kadar olacağı, program ücreti ne kadar olacak?  Bu soruların cevaplarını alan öğrenciler programa başvuru yapmaya karar verirler. Başvuru şartlarını sağlayan öğrenciler programa kayıt yaptırabilirler.

Work and Travel Başvuru şartları

Work and Travel programına katılabilmek için Amerika dışında bir üniversitede, ilk dönemi bitirmiş tam zamanlı bir öğrenci olma şartı vardır. A.B.D. Dışişleri bakanlığı resmi açıklamasına göre program katılımcılarının yerine getirmesi gereken şartları:

  • İngilizce konuşulan bir ortamda başarılı bir şekilde etkileşimde bulunmak için yeterli derecede İngilizce yeterliliği olan;
  • Amerika Birleşik Devletleri dışındaki bir akredite sınıf temelli, yüksek öğretim kurumunda tam zamanlı olarak okuyan;
  • Bölümünde en az 1 dönemi başarı ile tamamlamış;
  • Vize istenen ülkelerden ise, gelmeden önce çalışacağı yer ayarlanmış.

Öğrenciler programa elverişlidir.

  • Work and travel katılım için sponsorun belirlediği şartlar
  • 18-26 yaş aralığında olmak
  • Başvuruyu yaptığınızda tam zamanlık öğrenci olmak
  • İşiniz başlamadan önce Amerika’ya varabiliyor olmak
  • Mazeretler dışında programın bitişine kadar Amerika’da kalabiliyor olmak
  • İş yerinde size verilen işleri eksiksiz şekilde yerine getirebilmek
  • Amerika’ya varışınıza istinaden kendinizi idame edebilecek 800 USD (öğrencinin inisiyatifine kalmış) bulundurabilmek.

Başvuru şartlarını sağladığına emin olamayan öğrenciler için ücretsiz danışma hattı: 0850 480 46 76

Başvuru Evrakları

Work and Travel programı başvuru evrakları, toplanması kolay, erişimi hızlı ve sayıca azdır. Öğrenciler başvurularının eksiksiz şekilde devam etmesi evrakları toplamak ve şirketlerine teslim etmelidirler. Programın değişik safhalarında farklı evraklar istenebilir. Başvuru için gerekli olan evraklar aşağıda sıralanmıştır. Bu evraklar şirkete elden veya posta yolu ile gönderilmelidir.

  1. Güncel öğrenci belgesi, e-devlet veya üniversiteden teslim alınabilir
  2. Geçerli bir kimlik belgesi, ehliyet, pasaport, veya kimlik olabilir.
  3. 2 adet fotoğraf
  4. Doldurulmuş Kayıt Formu 2022
  5. Self başvuru ise iş sözleşmesi ve geçmiş yıla ait DS-2019 belgesi.

İngilizce mülakatını tamamlayan ve belirtilen evrakları tamamlayan öğrenciler, work and travel şirketi tarafından uygun bulunursa başvuruları kabul edilir ve kayıt işlemlerine başlanılır.

Work and travel Başvuru Tarihleri

Başvuru tarihlerini öğrenciler için önemli kılan en önemli mesele, programın kontenjanlı bir program olması ve yalnızca kısıtlı sayıda öğrencinin programa katılabilmesidir. Diğer önemli bir husus da; work and travel işlerinin kayıtlı öğrenciler tarafından seçilmesi ile geç kayıtlara talep ettiklerinden farklı işler sunulabilmektedir.

Bu nedenle Work and Travel Erken Başvuru yapmak çok büyük önem kazanmaktadır.

Work and Travel Başvuru Ücretleri

Work and Travel programı ücretli bir programdır ve başvuru esnasında şirketler tarafından belirlenen bir ücret tahsis edilir. Farklı miktarlarda olan bu ücret 200 – 500 dolar arasında olabilmektedir. Başvuru ücreti work and travel 2024 program ücreti içerisinde yer alan bir maliyettir. Kayıt işlemlerini başlatmak isteyen bir öğrenci, sözlü İngilizce mülakattan geçti ise başvuru ücretini banka hesaplarına yatırabilir.

Başvuru ücretinin amacı: Öğrencinin programdaki ciddiyetini anlamak, işlemlerini başlatmak, işverenlerle öğrencileri görüştürerek öğrenciye iş sözleşmesi temin edebilmektir. Başvuru ücretlerinde taksit ve kredi kartı kullanılmamaktadır.

Work and Travel Erken kayıt ve önemi

Work and Travel programının toplam kontenjanı 100.000 civarındadır. Program 2011 yılından itibaren öğrenci sayısını, çıkan bir sorunlar neticesinde artırmamakta ve gidebilecek azami öğrenci sayısı 2011 yılında giden öğrenci sayısını geçememektedir. Katılmak isteyen sayı her sene artmakta fakat kontenjan sabit olarak yerinde durmaktadır. Bu yüzden geç başvuru yapan öğrencilerin kayıtları alınamıyor ve her yıl yüzlerce öğrenci work and travel programına katılamamaktadır.
Dahası, erken kayıt yaptıran öğrenciler çok daha fazla iş ve lokasyon opsiyonu kullanabilirken, geç kayıt olan öğrenciler daha azıyla yetinmek zorunda kalıyor. Aşağıdaki tablo, kayıt tarihlerine göre işlerin yüzdesini görmenizde yardımcı olacaktır. Work and travel nedir nasıl yapılır cevabını ararken geç tarihe kalmamak gerekir, aksi halde yapılacak bir work and travel programı kalmayabilir.

aylar ilerledikçe öğrencilerin görebildiği iş seçenekleri azalır.

Erken kaydı teşvik etmek için Armada Grandee indirimler yapıyor, bildiriler yayınlıyor ve ulaşabildiği kadar fazla öğrenciye bu durumu aktarıyor.

Work and Travel Kayıt İşlemleri

Work and Travel programında kayıt işlemlerini Work and travel şirketi Armada Grandee gerçekleştirir. Kayıt işlemlerinde eksik, yanlış, yanıltıcı bilgi vermemek çok önemlidir. İleride telafisi güç sorunlara yol açabilecek nitelikte hatalar ortaya çıkabilir.

Kayıt işlemleri için öğrencilerin, kayıt belgesi, online öğrenci paneli‘ne giriş yaparak fotoğraf eklemesi, sponsor ve Armada Grandee sözleşmelerini imzalaması, başvuru belgesini doldurması, ön kayıt ücretini ilgili banka şubesine veya ofislerimize teslim etmesi, yine online şekilde CV’sini doldurması ve danışmanından gelecek talimatları yerine getirmesi gerekmektedir.

Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilerin bilgileri, kişisel verilerin korunması kanununa ve Armada Grandee güvenlik politikasına uygun şekilde sponsorlara gönderilir. Kayıtta alınan kişisel veriler son derece sıkı korunarak 3. parti kuruluşlar ile asla paylaşılmaz. Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler artık work and travel işlerine yerleşmeye hak kazanır ve work and travel iş listesine erişimleri sağlanır.

Kayıt sonrasında yapılması gerekenler

Öğrenciler work and travel kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra, artık programın en önemli ayağını oluşturacak olan; iş ve lokasyon seçme işlemine başlarlar. Bu dönemde öğrenciler iş listelerinden işleri inceler, danışmanı ile birlikte uygunluklarını belirler, taleplerini aktarır ve kendisinde en uygun olan iş ile görüşme için iş görüşmeleri ve iş fuarlarının tarihini beklerler. Bu esnada öğrencilerin yapması gereken ek bir işlem yoktur. Başvuru ve Kayıt aşamalarında eksik kalan bilgi, belge veya evrak işleri var ise bu işlemleri tamamlarlar.

Self Placement Work and Travel

Work and travel programında sponsor ve şirketin ayarladığı işler yerine, Amerika’da work and travel şartlarını yerine getiren, yasaklı olmayan bir iş lokasyonda, uygun bir iş tercih edilebilir. İşverenlerle irtibata geçilmesi neticesinde işverenler öğrencilere job offer – iş sözleşmesi sağlayabilirler. Bu tür bir iş yerleşimini genelde programa ikinci veya daha fazla sayıda katılan öğrenciler tercih etmektedirler. Çalıştıkları işveren hali hazırda bir sonraki sezon için öğrenciyle tekrar çalışmak isteyebilir. Bu durumda ilgili sponsora ait sözleşmeyi öğrenciye göndererek diğer işlemlere geçmesini bekler.

Self Work and Travel Süreci

  1. Ciee sponsoruna ait Self öğrenciler için boş iş sözleşmesi
  2. İş sözleşmesi temin eden bir öğrenci, iş sözleşmesini Armada Grandee’ye ulaştırır
  3. Armada Grandee ilk denetimi gerçekleştirerek varsa eksiklik veya hataları belirterek düzeltilmesini ister
  4. İş sözleşmesinin son hali Armada Grandee tarafından vetting denilen onaylanma süreci için C.I.E.E.’a gönderilir.
  5. C.I.E.E. 15 gün içerisinde iş sözleşmesini temin eden işverene ulaşarak gerekli konfirmasyonu alır ve öğrencinin işini onaylar.

Work and Travel Aşamaları

Work and Travel programı 9 aşamada incelenebilir. Her aşamanın farklı gereksinimleri, farklı işleyişi, farklı sorumlulukları ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu aşamaları daha iyi anlayabilmek için Work and Travel programında kullanılan ve programın çeşitli aşamalarında karşınıza sık sık çıkacak terimleri bilmeniz gerekmektedir.

  1. Work and travel kayıt aşaması
  2. Work and travel iş yerleşim aşaması
  3. Work and travel vize aşaması J-1
  4. Work and travel Seyahat planlama aşaması
  5. Work and travel Oryantasyon aşaması
  6. Varış aşaması
  7. Work and travel Program aşaması
  8. Work and travel Amerika’da katılımcı hayatı,
  9. Work and travel Dönüş aşaması

Bilinmesi Gereken Terimler

Act.: 1961 karşılıklı  eğitim ve değişim akdi, work and travel programının doğuşu.
Department of State:   Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı

Employee: Bir işyerine yevmiye ve/veya maaş için iş veya hizmet sağlayan kişidir

Exchange visitor:   bir değişim ziyaretçisi programına katılmak için bir sponsor tarafından seçilen ve DS-2019 formuna istinaden;  Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen olmayan bir J – 1 vizesiyle geçici olarak girmiş veya girmeyi bekleyen kişidir.

DS-2019 Formu: Değişim Ziyaretçi (J-Göçmen olmayan) Statüsü için Uygunluk Belgesi. Bu form, gerekli diğer resmi belgelerle birlikte, gerekirse yabancı bir uyruklu öğrenci, ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’nda ABD’de bir Exchange Ziyaretçi Programı katılımcısı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne girmek için bir vize almak için bir mülakat planlamasına izin verir.

S.E.V.I.S.: Student and Exchange Visitor Information System (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgi Sistemi). Göçmen olmayan öğrenciler (F ve M vizeleri), değişim ziyaretçileri (J vizeleri), eşleri ve bağımlıları (F – 2, M – 2 ve J – 2 vizeleri) hakkında bilgi toplamak için tasarlanan zorunlu yetkilendirilmiş sistem. SEVIS, okulların ve program sponsorlarının, bir öğrenci veya değişim ziyaretçisinin ABD’de kalışı boyunca İnternet aracılığıyla, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına elektronik olarak bilgi ve olay bildirimlerini elektronik olarak iletmesini sağlar.

Sponsor: Amerikan resmi makamlarının kendisine verdiği yetki ile Summer Work Travel gibi kültürel değişim programlarının organizatörlüğünü yapan, katılımcıların vize başvurusu ve Amerika’da yasal olarak çalışabilmesi için gerekli olan DS-2019 formunu yayınlayan, katılımcıların Sevis sistemine girişlerini yapan, iş ve mümkünse konaklama organizasyonu yapan,  sağlık sigortasını ayarlayan ve program süresince programın resmi kurallarına göre takip ve kontrolünü yapan kuruluş, Sponsor olarak adlandırılır.

Work and Travel Şirketi ile ilgili Terimler

Aracılık Hizmeti: Katılımcı ile Sponsoru buluşturan, aralarındaki iletişimi, evrak ve para alışverişini organize eden ve Armada Grandee tarafından sunulan hizmet, kısaca ‘Aracılık Hizmeti olarak adlandırılır.

Danışman: Armada Grandee bünyesinde, katılımcılara Summer Work Travel programı kayıt aşamasından, programın biterek ülkesine dönmesine kadar geçen sürede rehberlik eden ve danışmanlık veren çalışanlardır. Her katılımcı işlemlerini kendisinin seçeceği veya atanan danışmanı vasıtasıyla yürütür.

Kayıt: Katılımcının, danışmanlığı aldıktan sonra,  İngilizce mülakatını tamamlaması, ön kayıt ücretini yatırması, katılım için gerekli belgeleri teslim etmesi neticesinde programa dahil olmasıdır.

Şartlı Kayıt: Sponsor tarafından temin edilen kontenjanların tükenmesine rağmen programa dahil olmak isteyen ve/veya iş sözleşmesi temin ettikleri halde SELF kontenjanlarının dolması nedeniyle başvuruda bulunamayan katılımcılara açılabilecek ek kontenjandan yararlanmaları için oluşturulan kayıtlardır.

Program ücreti: Katılımcının ödemekle mükellef olduğu programa katılım, kişiye özel danışmanlık, sponsordan alınacak danışmanlık, J-1 vizesi için gerekli danışmanlık, DS-2019, sağlık sigortası temini, konaklama danışmanlığı, oryantasyon hizmetleri, vergi iadeleri işlemleri danışmanlığı, Summer work and travel sertifikası işlemleri için ödenecek ücrettir. Ön kayıt ve geri kalan ücret olarak iki kısımdır.

İş ile ilgili terimler

İş Teklifi: İş sözleşmesi belirli sebeplerden dolayı iptal edilen veya iş fuarlarında istedikleri işe yerleşemeyen öğrencilere, kabul etmeleri durumunda gönderilecek olan iş opsiyonudur.

İş Sözleşmesi: Sponsorun, aracılık hizmeti veren kuruluşun  veya işverenin öğrenci ile çeşitli vasıtalarla görüşerek öğrenciye, tarihleri, iş pozisyonu, saatlik kazancı, yükümlülük ve sorumlulukları bildirdiği akittir. Programa ikinci kez katılan öğrenciler iş verenlerden iş sözleşmesini kendileri de temin edebilirler.

İş Fuarı: İşverenlerin, işe yerleştirmeye haiz kuruluşların ve/veya sponsorların, Armada Grandee’nin zamanı ve ve işverenleri önceden bildirmek koşuluyla katılımcıların iş sözleşmesini temin etmesi için katılımcı ve işverenleri interaktif veya gerçek olarak bir araya getirdiği organizasyonlardır.

Vetting(Onay): Programa, kendi ayarladığı iş sözleşmesi ile katılmak isteyen katılımcılar https://J-1visa.state.gov/programs/summer-work-travel/ adresinde belirtilen hususları sağlayan, iş sözleşmesini eksiksiz şekilde temin eder ve Armada Grandee’ye iletir. Armada Grandee, onay almak için ilgili iş sözleşmesini sponsor kuruluşa göndererek süreci takip eder.

Vize Sosyal Güvenlik ile ilgili terimler

Sosyal Güvenlik Kartı ve Numarası: SSN olarak adlandırılan Sosyal Güvenlik Kartı,  Amerika’da yasal olarak çalışan her bireyin ABD vergi sistemine dâhil olmasını, kayıtlarının tutulması için gereken numaradır. Sosyal Güvenlik ofislerinden temin edilir ve iş başlangıcı için gereklidir.

Sağlık Sigortası: Hastalık veya kazalar sonucu yaşanabilecek sağlık sorunlarında  ekonomik bir güvence sağlamak için DS-2019 belgesinde verilen aralıkta yaptırılan bir sigorta türüdür.

J-1 Vizesi: Summer Work Travel programın da içerisinde bulunduğu değişim statüsünde Amerika’da bulunma amacı taşıyan katılımcılara, ABD elçiliği veya konsolosluklarının sağladığı, göçmen olmayan vize türüdür.

İdari İşlem: Tüm göçmen vize başvuru sahipleri (K vize başvuru sahipleri de dahil) vize görüşmesinden sonra idari işleme tabi tutulabilir. Birçok idari işlem, son göçmen vize görüşmesinden önce sonuçlanmasına rağmen ,bazı durumlarda son göçmen vize görüşmesinden sonra da ek idari işlem talep edilebilir. Bu işlem hızlandırılamaz ve konsolosluk yetkililerinin bu işlem üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmamaktadır.

Vize Reddi: Vize başvuru formlarını eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmasına, katılımcının Amerikan Elçiliğinde vize başvurusu esnasında kendisinden istenilen evrakları eksiksiz ve istenilen formatta sunmasına, kendisine sorulan soruları eksiksiz ve doğru bir şekilde ve sahip olduğu İngilizce bilgi ve becerileri ile cevaplamasına rağmen Elçilik tarafından uygun görülmeyip vize verilmemesidir.

Genel Terimler

Oryantasyon: Belirlenen tarih ve zamanlarda, Armada Grandee’nin yüz yüze, Sponsor kuruluşun ise online olarak katılımcılara; Amerika’ya gitmeden önce bilmeleri gereken konularda, uymaları gereken hususlar hakkında bilgi vermesidir. Oryantasyon sayesinde katılımcıların daha efektif bir uyum süreci geçirmeleri hedeflenmektedir.

Program Sonlandırma (Termination): DS-2019 formunda belirtilen program başlangıç tarihinden itibaren  katılımcının program kurallarına aykırı hareket etmesi, zorunlu anketleri tamamlamaması, programının amacına uygun hareket etmemesi, illegal faaliyetlerde bulunması veya illegal hareketlerde bulunacağını ima eden davranışlar sergilemesi, programı overstay-kaçak kalmak- için aracı olarak kullanması,  nedeni ile katılımcının programını Sponsorun iptal etmesine, program sonlandırılması ya da İngilizce tabirle “Termination” denir.

İş Değişikliği(Change of Employer): J-1 vizesini temin ederek, Amerika’ya vardığı halde belirli sebeplerden işini değiştirmek isteyen katılımcıya sponsor tarafından uygun görülmesi halinde verilen farklı bir işte çalışabilme izindir. Bu izin yazılı olarak verilmediği durumlarda katılımcı iş değişikliği yapamaz.

Work and travel kayıt aşaması

Work and Travel programına başvuru yapan ve başvurusu kabul edilen öğrenciler, kayıt aşamasına geçebilirler. Kayıt aşaması, öğrencilerin work and travel programına resmi olarak dahil edildiği, bilgilerinin sponsorlar ve işverenlerle paylaşıldığı, sözleşmelerin imzalandığı, öğrencinin Exchange visitor adayı olduğu dönemdir. Bu dönemde öğrenci programın diğer tüm aşamalarında kullanılacak olan bilgilerini danışmanlar ve online öğrenci paneli vasıtasıyla sisteme aktarır. Tüm evrak ve doküman işlemlerini tamamlar.

Öğrenci kayıt aşamasına geçebilmek için başvuru esnasında belirlenen 500 USD kayıt ücretini ödemelidir.

İşverenlere sunulması ve işverenlerin öğrenciyi işe almadan kısaca tanıması için CV’sini oluşturması yine bu aşamadadır. Bu dönemde öğrenciye sponsor ve danışmanı tarafından sık sık mail, sms veya arama gelebilir. Öğrencilerin kayıt işlemlerinin sorunsuz başlaması ve devam etmesi, diğer aşamalar için bir temel oluşturacaktır. Öğrenci ile danışman arasında ilk yoğun iletişimde bu dönemde kurulur, istek, talep, beklentilerin ölçülmesi ve programın öğrenciye benimsetilmesi, karşılıklı güvenin oluşması bu aşamadadır ve bu aşamanın önemini ortaya çıkarmaktadır.

Work and travel iş Yerleşim Aşaması

Work and Travel programının en keyifli ve heyecanlı bir o kadar meşakkatli safhası iş yerleşim aşamasıdır. Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler artık Amerikalı işverenler ile iş fuarlarında görüşebilir, SKYPE üzerinden iş fuarlarına katılabilir, işini alabilir. Bu aşamada danışmanlar öğrencilerin kayıt aşamasında belirtikleri, istek, talep, lokasyon ve iş alanlarını dikkate alarak; öğrencinin İngilizce seviyesi, çalışabileceği tarih aralığı, cinsiyetine göre sponsor tarafından sunulan işleri öğrenciler ile paylaşır ve seçim yapmasını ister.

Tercihi yapan öğrenci artık danışmanı tarafından belirtilen tarih ve saatte iş görüşmesi yapmak üzere bekler.

C.I.E.E. ara vermeksizin, mevcut işverenlerle kontratlarını yenilemekte ve yeni işverenlerle anlaşmaktadır. Bu anlaşma sağlanılan işyerlerinin, öğrencilere daha detaylı bilgi sunulabilmesi için iş teklifi dosyasına işyeri bilgileri, konaklama yeri, saatlik ücretler, fazla mesai, iş tanımı, özel istekler, iş yerinin çevresi, ulaşım, yakındaki atraksiyonlar, konaklamanın eşya durumu gibi konularda bilgi vermesi gerekmektedir.

Work and Travel İş alanları ve Pozisyonlar

Eğlence parkları ve tema parklar

work and travel nedir nasıl yapılır

  • Ride operators – Biniş operatörü
  • Games operators – Oyun operatörü
  • Food & beverage hosts – yiyecek içecek host
  • Guest services – Misafir hizmetleri
  • Merchandise/retail hosts –  Satış hostu
  • Lifeguards (shallow and deep water) –  can kurtaran
  • Admissions – Karşılama – kabul
  • Parking hosts – Araç park hostu
  • Cashier – Kasiyer
  • Employee housing hosts – Lojman hostu

Otel – motel – konaklama tesisleri

  • Hotel front desk clerk – Ön büro çalışanı
  • Housekeeping/room attendant – Housekeeping oda görevlisi
  • Guest services – Misafir hizmetleri
  • Bell staff – Bagaj personeli
  • Concierge – Konsiyer
  • Waitstaff/host/cashier/banquet server – garson, host, kasiyer banket
  • Dishwasher/busser/utility – Bulaşık – komi – temizlik
  • Food runner/line server – yiyecek servisi, açık büfe görevlisi
  • Line/prep/banquet cook – aşçı yardımcılığı
  • Retail sales associate/cashier Satış asistanı – kasiyer
  • Gift shop clerk hediye- mağazası çalışanı

Milli parklar

nedir work and travel seyahet süresi ne kadardır?

  • Café attendant – Kafe çalışanı
  • Front desk – Ön büro
  • Hospitality crew – Misaifr hizmetleri çalışanı
  • Server assistant – Garson yardımcılığı
  • Food and beverage hosts – yiyecek içecek görevlisi
  • Guest services – Misafir hizmetleri
  • Kitchen utility worker – Mutfak temizlik görevlisi
  • Resort worker – Resort çalışanı
  • Guest room attendant – Misafir odası görevlisi
  • Snack bar attendant – Atıştırma barı görevlisi

Restaurantlar

Work and travel nedir restaurantlarda çalışılabilir mi?

  • Server – Garson
  • Server assistant – Garson yardımcılığı
  • Dishwasher – Bulaşıkçı
  • Host/hostess – Host/Hostess
  • Bar-back – Bar komisi/barboy
  • Prep cook – Aşçı yardımcısı
  • Line cook – Büfe aşçısı
  • Busser – komi
  • Salad/sandwich maker – salata sandwich yapıcısı

Satış alanları – mağaza – süpermarket

work and travel nedir ne değildir?

  • Cashier – Kasiyer
  • Grocery clerk – Market reyon çalışanı
  • Product stocker – Ürün dizilimi arf görevlisi
  • Ice cream shop worker Dondurma çalışanı
  • Convenience store clerk – Uygun mağaza çalışanı
  • Bicycle rental technician – Bisiklet kiralama teknisyeni

CIEE ve Armada Grandee iş tekliflerinde öğrenciye aşağıdaki bilgiler sunulur. Bu kadar detaylı şekilde bilgilendirilmesi, öğrencinin seçim ve tercih yapmasını kolaylaştırır, karar vermesinde yardımcı olur ve karşılaşacağı sürprizleri minimize eder.

Work and Travel iş sözleşmesi

Work and travel iş sözleşmesi aşağıdaki maddeleri içeren öğrenci ve işveren arasında yapılan iş akdidir.

CIEE iş teklifinden konaklama ile ilgili detaylar

Position title: Öğrencinin çalışacağı pozisyon ve unvanını belirten kısımdır. Örneğin; housekeeping, lifeguard.

Hourly wage: Bir saatlik çalışma karşılığında öğrencinin hak edeceği ücret, yevmiye.

Description of position: Pozisyonunun tanımı, yapılacak görevin ayrıntıları.

Estimated weekly wage (incl. tips): Haftalık olarak bahşişler dahil tahmini kazancı belirtir.

Do you pay overtime: Fazla mesai’ye 1.5 kat ücret ödeyip ödemedikleri bu kısımda belirtilir.

Position location: İşin hangi adreste icra edileceğini belirtir.

Will the company assist students with their social security application: Şirket Sosyal Security başvurusuna yardımcı olacaksa bu alanda belirtilir.

Where is the nearest social security office: En yakındaki Social Security Ofisin yerini bildirir.

How will students be paid until their social security card arrives: Sosyal güvenlik kardları gelinceye akdar öğrencilere ne şekilde ödeme yapılacağını bildirir.

Housing Details: Konaklama yeri ile ilgili bilgileri ve detayları içeren bölümdür.

Konaklama imkanları hakkında bilgiler

CIEE iş teklifinden bir kısım

Laundry: Çamaşırhane var mı?   Linens: Nevresim var mı?  Private bath: Banyolar özel mi?

Refrigerator:Buz dolabı var mı?  Microwave: Mikro dalga var mı? Airconditioning: Klima var mı?

TV: TV var mı?  Telephone: Telefon var mı? Security guard: Güvenlik görevlisi var mı?

Yiyecek / öğün hakkında bilgiler

Are meals included in rent cost? Yemekler kira giderine dahilse bu alanda bildirilir.

If not, meal plan cost per day: Yemek planı ve ödemeleri bu alanda duyurulur.

Is the purchase of a meal plan mandatory?Yemekleri almak zorunluysa bu alana yazılır.

Cultural Opportunities: Kültürel etkinliklerden neler varsa bu alana yazılır.

Öğrenciler tüm bu detayları bilerek işlerini değerlendirirler ve tercihlerini yaparlar.   

Work and Travel Vize Aşaması

Work and Travel programı bir değişim programıdır. Amerika değişim – exchange- programları vize kategorisi “J” vize türüdür. 15 farklı program “J” vizesine tabidir: Akademisyen değişim programı, staj değişim programı, AUpair, campUSA gibi. Türkiye, A.B.D vize muafiyet programına dahil olmadığı için Türkiye’den başvuran tüm Türk öğrenciler J1 vizesini almak için A.B.D. Elçiliği veya Konsolosluk biriminden randevu alarak vize mülakatına başvurmalıdır.

J-1 vizesine başvurmak için gerekli olan bilgi – evrak – dokümanlar

1. DS-2019 belgesinin vize gününden önce hazır olması
2. SEVIS ücretinin yatırılmış ve dekontunun alınmış olması
3. Sağlık sigortasının yapılmış ve vize gününden önce hazır olması
4. Vize randevusunun alınmış olması
5. DS-160 vize başvuru formunun eksiksiz şekilde tamamlanmış ve onay sayfasının alınmış olması

6. MRV vize randevu ücretinin elçilik hesabına yatırılmış olması gerekmektedir.
7. Vize başvurusu gününden itibaren 6 ay geçerlilikte pasaportunun olması
8. Vize başvurusu öncesi güncel; akademik kapalı zarfta ve mühürlü transkript hazır olması   

Vize görüşmeleri öğrenci ile elçilik/konsolosluk görevlisinin yüz yüze yapacağı görüşme neticesinde sonuçlanır. Sonucu aynı gün öğrenilir öğrenci vize almışsa pasaportu elçilikte/konsoloslukta kalır ve öğrencinin daha önce belirttiği PTT şubesine 5 iş günü içerisinde vize basılmış şekilde kargo yoluyla iletilir. Öğrenci vize alamamış ise pasaportu görüşmede vize reddine neden olan nedenleri belirten bir doküman ile birlikte öğrenciye geri verilir.

Vize Reddi Yolun Sonu mu?

Vize reddi alan bir öğrenci program tarihine kadar eksiklerini gidererek tekrar vize görüşmesine başvurabilir. İkinci görüşme için, “J-1 vizesine başvurmak için gerekli olan işlemler” tekrarlanmalıdır.

Vize reddine neden olabilecek bazı nedenler aşağıda sıralanan maddelerden biri veya bir kaçının gerçekleşmesi ile ortaya çıkar.

  • Öğrencinin yanlış, hatalı bilgi vermiş olması.
  • Mülakatta heyecan yapılması ve yanlış/hatalı cevaplar verilmesi.
  • Öğrencinin vize mülakatı için temin ettiği akademik transkriptinde not ortalamasının düşük olması.
  • Öğrencinin gideceği yer, çalışacağı pozisyon, kalacağı yer hakkında hiç/az bilgi sahibi olması.

nedenleri gösterilebilir. Her vize reddi haklı olmayabilir ve danışmanlarınızla birlikte objektif olarak tekrar değerlendirerek ikinci vize başvurusu yapmanız önerilir.

Work and Travel Vizede neler sorulmaktadır?

Vizede genel olarak sorulan sorulara aşağıda yer verilmiştir. Bu sorular belirli bir kaynaktan değil, yıllar içerisinde öğrencilerimize sorulan sorulardan derlenmiştir. Bu sorular karşılaşacağınız soruların bire bir aynısı olmayıp vize work and travel vize görüşmesinin içeriği hakkında sizlere bilgi vermek için oluşturulmuştur. Elçilik/konsolosluk vize birimi, yetkin vize görevlileri soracağı soruları önceden hiç bir kurum, kişi ile paylaşmaz. Vize görevlisinin hangi kriterlere göre vize verdiği tamamen elçilik ve konsolosluk biriminin görev/yetki alanıdır.

Üniversite/Bölüm/Not ortalaması ile alakalı sorular

Where do you study?
In Which university are you studing?
Why did you choose this university?
What’s your department?
What’s your major?
Why did you choose did this department?
Do you love your department/major?

Where did you study highschool?
What’s your favorite course?
What classes do you take this semester?
Who is your favorite lecturer/professor?
How long have you been studing?
What class are you in?

How many years have you completed so far?
When will you be graduated?
What do you plan to do after graduation?
What are your future plans?
What’s your GPA?
What’s your general point of average?
What’s your average?
Do you know your grades?
When does your school ends?

Work and Travel, katılım nedenleri, işle ilgili sorular

Why Did you choose work and travel to go to the USA?
Why do you want to go to the United States?
Why did you participate in the work and travel program?
What will be your position?
What kind of work are you going to do?
What kind of work will you do?

What will be your responsibilities as a lifeguard/waiter/busser/housekeeper ….?
What does a housekeeper do?
What will be your duties as a waiter?
What does a ……. do?
Where is your worksite located?
In which city/state will you work?
Why did you choose this state?
Do you know the details of your position/workplace

Why did you choose to work as a …..?
Why did you choose this employer?
How much will you earn per day, per week, per month?
Do you know your salary/wage?
Are you a lifeguard? How will you become a lifeguard? Will you get a lifeguarding training?
Do you have any working experience?
Have you ever worked as a …..
Do you have any friends traveling with you?
How much money will you be making in this job?

Konaklama ile alakalı work and travel vize soruları

Did you arrange housing?
Where will you stay in ……
How many people will share the house/room with you?
What is the cost of rent?
How far is your home to the workplace?

Aile ve sosyal durum ile alakalı work and travel vize soruları

Do you live with your parents?
How many brother or sister do you have?
What does your father do?
What does your mother do?
What does your sister/brother do?
Where does he/she work?

Seyahatiniz ile alakalı work and travel vize soruları

Have you ever been abroad before?
Have you ever traveled abroad?
Have you ever been to the USA?
Where will you go and visit in the USA?
Where do you want to travel to the United States?

Do you have any friends/relatives in the USA?
Is it your first time going abroad?
Which cities do you want to visit in the USA?
Do you have any relatives, friends in the USA?

Tarihler ve süreler ile ilgili sorular

How long will you stay in the US?
How long are you going to stay there?
When do you plan to go to the USA?
How long will you stay in the USA?
When will your travel starts?
When will you leave Turkey?
Do you plan to travel after your job finishes?
When do you plan to come back to your country-Turkey-

ABD’deki haklarınız ve acil durumlar ile ilgili sorular

Did you read the anti-trafficking pamphlet and did you understand it?
Who/where do you call in an emergency situation?
Have you read the Anti-TRAFFICKING pamphlet? What’s it about?


Gelebilecek diğer sorulara örnekler
  • What do you do in free/spare time
  • What are your hobbies?
  • How is the weather outside?
  • What did you eat at breakfast?
  • What’s your favorite food/drink?
  • How did you get to the embassy?
  • How long did it take to come here from your home?
  • When did you last visit a doctor?
  • How did you spend your last summer?
  • What color is your room in your home?

Work and Travel Seyahat planlama aşaması

Work and Travel programında vize işlerinin tamamlanmasının ardından seyahat planlarının yapılma aşaması gelir.

Amerika’nın  doğusunda bulunan New York JFK havalimanı ile Türkiye’nin batısında yer alan Atatürk havalimanı arasında aktarmasız – direk- uçuş süresi 10 saat 50 dakikadır. Bağlantılı – aktarmalı – uçuşlarda ise bu süre ortalama olarak 13 saat varış süresi tahmin edilmektedir. Türkiye saati Amerika Birleşik Devletleri saatinden 7 – 9 saat ileridir. Amerika’nın en doğusu ile en batısı arasında 6 saatlik bir uçuş farkı bulunmaktadır. Öğrenciler seyahat planlama aşamasında Armada Grandee danışmanları ile sıkı iletişimde kalmalıdır.   

Seyahat planınızda dikkate almanız gerekenler

Work and travel uçak bileti satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.

Doğru havalimanına mı aldınız?

Amerika’da aynı isimde birden fazla şehir vardır. Örneğin Amerika’nın en doğusunda bulunan Washington ile en batısında bulunan Washington. En doğuda bulunan Portland ile en batıda bulunan Portland gibi. Hangi eyalete hangi şehre gitmeniz konusunda iş teklifinizde gerekli bilgiler bulunmaktadır. Danışmanlar da tecrübeleriyle size bu konuda yardımcı olacaklardır.

Tarihlere dikkat ettiniz mi?

  1. Work and travel programında, seyahat planı yaparken dikkat etmeniz gereken çok önemli tarihleriniz var!
  2. DS-2019 başlangıç bitiş tarihleri: Ds-2019 belgeniz üzerinde yasal olarak hangi tarihlerde çalışabileceğiniz yazılıdır. DS-2019 başlangıç tarihinden 5 gün önce Amerika’ya girebilirsiniz.
  3. İş sözleşmenizde yazan işe başlangıç ve bitiş tarihleri: İşveren ile iş görüşmenizde mutabık kaldığınız, hangi tarihte işe başlayacağınız hangi tarihte son iş gününüz olacağı iş sözleşmenizde yazılıdır.
  4. Seyahate kaç gün ayıracağınız: İş sözleşmenizde belirtilen iş bitiş tarihinden itibaren ne kadar süreyle bir gezi, seyahat planı düşünüyorsanız, seyahat planınızı buna göre şekillendirmeniz gerekecektir.
  5. Akademik takvim: Üniversiteniz ders kayıtlarını ne zaman başlatacağı ve derslerin ne zaman başlayacağı seyahat programınızın şekillendirecek diğer önemli etkendir. Akademik takvimden feragat edebileceksiniz bu ne kadar bir süre olacak, dönüş tarihiniz hangi tarihte olacak karar vermelisiniz.

Tablo ile gösterecek olursak:

Uçak biletleri sınıf farkı hakkında bilgilendirme

Work and Travel programına katılan öğrencileri ilgilendiren bir diğer husus “tarih değişimi” mevzudur. Öğrencilerimizin %75’i dönüş tarihlerini, seyahat programlarına uyarlamak için tarihlerini ileri veya geride bir tarihe çekmektedirler. Tarih değişimine müsaade etmeyen promosyonlu sınıf bilet almanızı tavsiye etmiyoruz. Planlarınızı daha esnek yapabilmenizi sağlamak için tarih değişimine müsaade eden biletler almanız ilerleyen süreçte ekstra ücret ödememenizi sağlayacaktır.

Bir uçağın içerisinde 3 ayrı sınıf bulunur, bu sınıflar da kendi içlerinde alt sınıflara ayrılırlar.

  • Ekonomi,
  • Business,
  • First Class

Uçak biletlerinin sınıflandırılması

Farklı hedef kitlelere daha rahat ulaşmak ve hizmet vermek için, mevsimsel yoğunluklar, talepler, gidiş dönüş arasındaki  süreye bağımlı olarak  uçaklarda koltuklar kendi aralarında alt sınıflara ayrılırlar.

Bu noktada Ekonomi sınıfı biletler 11 sınıfa kadar farklılık gösterebilir. Biletlerinizde gördüğünüz C, D ,B, M, K, H, S, E, Q, T, L, V, U  harfleri bu sınıfları temsil etmektedir. Her firmanın bu sınıflara vereceği özellikler tamamen kendilerine özgü olabilmektedir.

Work and travel promosyonlu bilet

Promosyonlu biletler hakkında kısaca bilgi verecek olursak; uçak bileti üzerinde herhangi bir şekilde değişikliğe müsaade etmeyen ve iptal durumunda iadesi olmayan en uygun fiyatlı biletlerdir diyebiliriz. İnternet üzerinden bakılan biletler genellikler promosyonlu biletler olup, bilinçsizce alındığında geri dönülemez sıkıntılara yol açabilmektedir. Hastalık, kaza, erken dönmeyi gerektirecek bir durumda yeni bilet alınması kaçınılmazdır. Kısa dönemli iç hatlarda tercih edilmesi daha yararlı olur.

ÖĞRENCİ BİLETİ NEDİR?

Öğrenci sınıfı biletler, uçak firmaların Work and Travel dönemleri gibi öğrencilerin yurtdışına yoğun olarak gittiği dönemlerde uçaklarında açtıkları ekonomi sınıfı biletlerdir. Vize reddi veya özel sebeplerden dolayı iptallerde tam para iadesi olan, tarih değişikliğine aynı sınıftan yer olması durumunda müsaade eden, fiyatlandırması ise neredeyse promosyonlu bilet  kadar ucuz olan ekonomi sınıfı biletlerdir. Bu biletlere internetten erişim mümkün değildir. Yalnızca belirli acentelerin satışına izin verilir.

BİLET TARİH DEĞİŞİMİ

Öğrencilerimiz her sene farklı nedenlerden dolayı uçak bileti tarihlerinde değişiklik yapmak istemektedir. Bunun nedeni ise akademik takvim değişiklikleri, gezi planının değişmesi, acil çıkan işler ve en yaygın olanı ise seyahati uzatma isteği olabilmektedir.

Öğrenci biletlerinde, değiştirmek istediğiniz tarihteki uçakta sizin biletinizdeki aynı sınıftan boş yer olması durumunda ücret farkı ödemeksizin, uçak bileti değişikliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, uçakta sizin sınıfınızdan değil de, üst sınıflardan yer var ise ücret farkı çıkacaktır.

Bazı öğrenci biletlerinde ise değişimler sadece öğrenci sınıflarıyla sınırlıdır. Örneğin L, Q, P sınıfları haricinde yer olsa dahi bilet değişime izin vermemektedir. Bu durumunda istenilen tarih için değişiklik istenmesi durumunda sınıf değişim ücretinin ödenmesi durumunda ilk tarih değişikliği, değişiklik ücreti ödemeksizin sadece sınıf farkı ücreti ödeyerek değiştirilmesi mümkün olacaktır.

Örnek : THY L sınıfı 20 Eylül tarihli öğrenci biletinizi  5 gün öncesine çekmek istiyorsunuz. 15 Eylül tarihinde L sınıfından boş yer var ise yeni biletiniz için fark ödemezsiniz. Eğer L sınıfından yer yok, Q sınıfından yer var ise arada çıkan bedeli ödeyerek biletinizi değiştirebilirsiniz.

Örnek 2: British Airways ile olan uçuşunuzda  P sınıfı 25 Eylül olan dönüş uçağınızı 28 Eylül tarihine değiştirmek istiyorsunuz. 28 Eylül tarihli uçakta ise öğrenci sınıflarından hiç yer yok. Sadece diğer ekonomi sınıflarından yer var. British Airways öğrenci biletlerini sadece öğrenci sınıflarıyla değiştirdiği için biletinizi para vererek dahi 28  Eylül tarihine değiştiremezsiniz.

Ücretsiz tarih değişimi hangi şartlarda gerçekleşir?

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ücretsiz bilet tarihi değişimi hakkınızın olması, biletinizi ücretsiz değiştirebileceğiniz anlamına gelmez! Bilet tarihi değiştirme hakkı elde etmek için para ödemeyeceğiniz anlamına gelir. Çünkü bazı sınıflarda tarih değişiklik hakkı elde etmek için ekstra para vermeniz gerekebilir. Değiştirmek istediğiniz biletin sınıfından yer olduğu durumlarda biletiniz ücretsiz olarak değişecektir.

İlk tarih değişikliği ücretsiz olduğu için, ikinci tarih değişikliğini istemeniz ve aynı sınıftan yer olması durumunda dahi, havayolunun değişiklik ücreti talebini ödemeniz durumunda tarih değişikliği yapılabilinmektedir.

BAŞKA ŞEHİRDEN/EYALETTEN DÖNEBİLİR MİYİM?

Öğrencilerimizin uçak biletlerinde değişim istedikleri diğer bir konu, tarih değil fakat şehir/eyalet değişikliğidir. Seyahat planındaki değişiklikler sizleri alternatif bulma noktasına sürükleyebilir. Örneğin;  Dönüş bileti New York JFK havaalanından olan bir öğrenci Detroit Metro havaalanından dönmek isteyebilir.

Bu gibi hallerde yukarıda bahsettiğimiz sınıf farklarının yanı sıra, farklı havaalanı vergisi, uçuş mesafesi değişimi gibi nedenlerden bilet fiyatı artabilir. Bu farkı ödeyerek değişiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı havayolu firmaları havaalanı parkın farkını ödeseniz dahi, uçak biletlerinizin lokasyonunu değiştirmenize izin verilemeyebilmektedir.

Work and travel Oryantasyon aşaması

Work and travel programına katılan her öğrencinin, programa adaptasyonunun hızlanması, gidilecek bölge, Amerika, Amerika’da kanunlar, kurallar, iş yeri ile ilgili bilgiler, çalışılacak olan iş ile ilgili bilgilendirmeler, acil durumlar, ilk varışta yapılması gereken hususlar, alışveriş, güvenlik, gezi seyahat gibi konularda bilgilendirilmesi aşamasıdır.

Hem sponsor Hem work and travel Şirketi oryantasyonları

  1. C.I.E.E online orantasyonu Unleesh : C.I.E.E. oryantasyonu online şekilde verilen bir eğitimdir ve öğrencilerin katılması zorunludur, vizesini alan ve gitmeye hazır olan öğrencilere, http://web.unleeshadmin.com sitesine giriş yapabilmeleri için kullanıcı ve şifre gönderilir. Öğrenciler Unleesh ile diğer öğrenciler ile etkileşimli şekilde oryantasyona katılır, gerekli bilgileri öğrendiğinden emin olur.
  2.  Armada Grandee oryantasyonu: 3 ofisimizin bulunduğu Ankara, İzmir, İstanbul’da öğrenciler gitmeden yaptığımız oryantasyon toplantılarında öğrencilere merak ettikleri her konuda yardımcı olabilecek materyaller ile, Amerika’daki ölçü birimlerinden araç kiralamaya, sağlık hizmetlerinden alışveriş yapmaya, bankacılık hizmetlerinden yiyecek içecek kültürüne, uçağa binişten evrak işlemlerine kadar çok kapsamlı bir eğitim verilir. Öğrenciler oryantasyondan sonra hazırlıklı olarak Amerika’ya giderler ve ne yapacaklarını, ne ile karşılaşacaklarını, acil durumlarda kime; nasıl, ne şekilde ulaşabileceklerini bilirler.

Varış aşaması

Oryantasyonu tamamlayan öğrenciler, iş başlangıç tarihinden önce ve DS-2019 tarihinden en erken 5 gün önce Amerika’ya gidebilir. Amerika’ya giden öğrenciyi bekleyen bazı görevler vardır. Öğrenciler Amerika’ya indiklerinden itibaren gidecekleri işyerine, toplu taşıma, UBER, havaalanı transfer yapan firmalar, araç kiralama, işvereninin transfer etmesi yöntemleri ile gidebilirler. Öğrenciler Amerika’ya indiklerinde işlerine başlamadan, başladıklarında ve başladıklarından kısa süre içerisinde yapmaları gereken işlemler şu şekildedir:

  • İlk önce ailenizi arayın ve durumunuzu haber verin.
  • Konaklamanıza yerleşin.
  • Vakit kaybetmeden işyerinize gidin.
  • Sponsorunuzu arayarak SEVIS kaydınızı yaptırın.
  • Sosyal Güvenlik Numarasına başvurun.

AİLENİZİ ARAMA

Türkiye’de kullandığınız cep telefonlarınızın hatlarını yurtdışına açtırırsanız ve telefon cihazınız üçlü banda sahipse, cep telefonlarınızı Amerika’da kullanabilir ve Türkiye’yi aramak için numaraları Türkiye’de ki gibi çevirebilirsiniz. Ama unutmayın, yurt dışı tarifeleri pahalıdır ve aranmanız durumunda da sizden görüşme ücreti alınacaktır. Türkiye hatlarınızı Amerika’da kullanmayı düşünüyorsanız, GSM operatörünüzle iletişime geçip detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.

İŞ YERİNE GİTME

Bu programda öğrencinin, hava alanından iş yerine gitmesi ve her türlü seyahati kendi sorumluluğundadır. Bazı işverenler, öğrencilerine hava alanından karşılama hizmeti de sunmaktadır ama aksi durumda öğrenci acentasının da yardımı ile iş yerine gitmek için genel bilgileri edinip kendi imkânları ile iş yerine ulaşmalıdır.

Seyahat ve ulaşım için sıklıkla kullanılan firmalar vardır.

  • www.greyhound.com – Otobüs Bilet/Bilgi
  • www.amtrak.com – Tren Bilet/Bilgi
  • www.expedia.com – Seyahat, Tatil Organizasyonu ve Uçak Bilet Rezervasyon/Satın Alma
  • www.explore-america.com – Grup Turları
  • www.orbitz.org – Uçak Bilet Rezervasyon/Satın Alma

İŞE BAŞLARKEN

Sosyal Güvenlik Numarası ya da başvuru onay kağıdı Daha önce bahsedildiği gibi, işe başlatmak için işvereniniz sizden Sosyal güvenlik numaranızı ya da numaranıza başvurduğunuzu kanıtlayan, Sosyal Güvenlik ofisinden alacağınız mektubu isteyecektir.

I-9 Formu

İşe başladıktan sonra işvereniniz, size I-9 kodlu işe uygunluk formunu doldurtacaktır. Bu formu doldururken işvereninizden yardım alabilirsiniz. Doldurma sırasında belge olarak DS-2019 formu, Vizenizi ve Sosyal Güvenlik Kartınız yanınızda olmalıdır.

W-4 Formu

İşvereniniz, işe başlamanızdan sonra alacağınız maaş üzerinden hükümete ödeyeceği vergilerin hesaplanmasında bu formu kullanacaktır. Bu sebeple bu formun doğru doldurulması çok önemlidir. Doldururken işvereninizden yardım alabilirsiniz.

Uyuşturucu madde bağımlılık testi

Bazı işverenler, öğrencileri işe başlatmadan önce, saç örnekleri üzerinden veya farklı yöntemlerle bir uyuşturucu bağımlılık testi uygularlar. Eğer işvereniniz böyle bir testi mecbur tutuyorsa, testi yaptırmak zorundasınız. Aksi durumda bu işinize hiç başlayamamanıza sebep olur ve bu haklı sebep olarak kabul edilmez. Bu gibi maddeleri kullanmadığınızı umarak bundan sonra ve Amerika’da bulunduğunuz sürece de kullanmamanızı temenni ederiz.

İşyeri Oryantasyonu

İşverenlerin bazıları, işlerin niteliğine göre öğrencileri eğitmek amacı ile bir oryantasyona tabi tutmaktadırlar. Bu oryantasyonlar, her iş yerinde olmayacağı gibi süreleri de genellikle 1 haftayı geçmeyecek şekilde değişkenlik gösterir.
Oryantasyonlarda, sizlere yapacağınız işlerle alakalı bilgilerin yanında, iş yerinin kılık kıyafet yönetmelikleri de anlatılır. Pek çok durumda dövme, uzun saç, top sakal, piercing ve benzeri aksesuarlara izin verilmediğinden öğrencilerden bu kurallara uymaları beklenir ve aksi durumlar disiplinsizlikten dolayı işe son verme ile sonuçlanabilir.

SEVIS KAYDI NASIL YAPILIR?

SEVIS, Uluslararası Yabancı Öğrenci ve Değişim Programı katılımcılarının, Amerika’da kaldıkları süre boyunca bilgilerinin toplandığı, düzenlendiği ve yönetildiği bilgisayar bazlı bir sistemdir. Sistemi, Amerika İç Güvenlik Departmanı (DHS) yönetmektedir. Programa kayıt olduğunuzda bu sistemde sizin için bir alan açılmıştır. Programın zorunlu parçalarından birisi Amerika’ya gittiğinizde bilgilerinizi bu sisteme kaydedip gerekli durumlarda güncellemeleri yapmanızdır.

Zorunlu Anketler

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, sponsor kuruluşların, öğrenci faaliyetlerini yakından takip etmesini isterler. Sponsorlar aylık olarak öğrencilere e-mail veya telefon üzerinden anketler yaparak öğrencilerle ilişkilerini sürekli zorunlu tutarlar. Bu anketleri tamamlamamak program iptali ile sonuçlanır.

Work and Travel Program Aşaması

Öğrencilerin Work and Travel programını tam anlamıyla yaşamaya başladıkları ve program ile ilgili yapılacak çok az işlem olan aşamadır. Öğrenci artık bir işte çalışıyor, konaklamada kalıyor, sosyal aktivitelerde bulunuyor ve Amerika’da yaşamanın ve çalışmanın sağladığı tüm imkanlardan yararlanıyor. Bu durumda öğrenci belirli bir sorun yaşamadığı müddetçe programını sonlandırana kadar çalışacak, para kazanacak, arkadaş edinecek, İngilizcesini geliştirecek, öğrenecek, deneyimleyecek, kendi kültürünü tanıtma imkanı bulacaktır.
Bu safhada öğrencilerin dikkate alması gereken hususlar bulunmaktadır:

  • Bu programda gelirleriniz, edineceğiniz tecrübeyi minimum maliyete getirebilmeniz için programın ayrılmaz bir parçası olarak tasarlanmıştır ve kesinlikle amaç değildir.
  • İşinizi programın kendisi olarak görmemelisiniz.
  • İşvereniniz sizi, bir misafir değil çalışan olarak görecektir ve özellikle mesai sırasında gerekli kurallara uymanız, işvereniniz ile ilişkileriniz
    açısından çok önemlidir.

Work and travel Amerika’da katılımcı hayatı

Work and Travel öğrencileri, Amerikan iş hayatına birebir şahit olabilecekleri bir şansa sahiptir. Her gün mesai başlangıcı ve bitişi ile tam zamanlı şekilde eşit ücretler ile bir işte çalışırlar ve karşılığını alırlar. Programın büyük safhasında öğrenciler bir işte çalışırlar ve Amerikan kültürüne dair belirleyici en önemli özellikleri bu dönemde idrak ederler. Amerika’da çalışmak ile ilgili konularda tüm iş hayatında olduğu gibi Amerika’da da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Work and Travel öğrencisinin dikkate alması gereken hususlar:

  • İşe zamanında gidin, işiniz bitince izinle çıkın.
  • İşe izinsiz gitmemezlik yapmayın.
  • İş sırasında, kişilerle özel görüşmelerinizi kısa tutun ve telefon görüşmeleri yapmamaya çalışın.
  • İş yerinizin kılık ve kıyafet kurallarına uyun. Yazılı kurallar yoksa aşırılıklardan kaçının.
  • İş arkadaşlarınız ile çalışma ortamında çok yakın ilişkiler kurmayın, gruplaşmalar oluşturmayın.
  • Çok suskun ve sessiz olmayın. Açıklığı sevdiklerinden sizi yanlış anlayabilirler. Bunun tam tersinde de aşırıya kaçmayın.
  • Çok hızlı ve kapalı konuşmayın.
  • Kendi işinizi bitirdiğinizde, arkadaşlarınıza yardım etmeye çalışın, takım çalışmasına önem verin.
  • Üslerinizin samimi davranışlarına iş ortamında aynı samimiyetle karşılık vermeyin.

Fazla mesai

İşvereniniz, işlerin yoğun olması durumunda sizden fazla mesai yapmanızı isteyebilir. Pek çok işveren fazla mesai saatleri için normal ücretin 1,5 katını öder. İş yerinize, fazla mesai ücretlerini sorun. Her eyalette farklılık gösteren ücret bilgilerini öğrenmek için www.dol.gov adresini ziyaret edip sıkça sorulan sorular kısmını inceleyebilirsiniz. Bazen işverenler, fazla mesai ücretine katlanmamak için fazla saatleri part-time çalışmak isteyen başka öğrencilere verebilir. Eğer aynı ücretten çalışmaya gönüllü olursanız, bunu işverene teklif edebilirsiniz.

Maaşınız

İşvereniniz, ödemelerinizi genelde maaş çeki (pay check) ile yapar ve çeklerinizi bankalarda bozdurmanız gerekir. Maaş çekleri genelde iki haftada bir bazen ise haftalık ya da aylık ödenir. Ödeme periyotlarını işvereninize sorarak teyit edin. Alacağınız maaşlar üzerinden, bazı vergiler kesilecektir. Bu kitapçığın vergi iadesi bölümünde bir Work & Travel
öğrencisi olarak ödemeniz ve ödememeniz gereken vergiler sıralanmıştır. Eğer konaklamanız işvereniniz tarafından sağlanıyorsa, konaklama bedeli maaşlarınızdan düşülebilir. Bunun yanında, işverenle yaptığınız anlaşmaya göre üniforma, üyelik vb. kesintiler de yapılabilir.

Vergi

Programınız boyunca edineceğiniz gelir üzerinden, vergi ödeyeceksiniz. İşvereniniz bu vergilerin hesaplamalarını yapıp, maaş çeklerinizden kesecektir. Bu bölümde, ödediğiniz vergiler ve vergilerinizi ülkenize döndüğünüzde geri alabilmeniz için yapılacak işlemlerin hızlandırılması amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlar size hatırlatılmak
istenmektedir. Amerika’da çalışan herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Bir WAT katılımcısı olarak, ödemeniz gereken ve ödememeniz gereken vergiler aşağıda sıralanmıştır:

Size Yönelik Vergiler
  • Federal Income Tax
  • State Income Tax (Bazı yerlerde yoktur.)
  • City Income Tax (Bazı yerlerde yoktur.)
Ödememeniz Gereken Vergiler
  • Social Security Tax
  • Medicare
  • Federal Unemployment Tax (FUTA&FICA)

Ödememeniz gereken vergiler başlığı altında sıralanan vergiler, Work & Travel katılımcılarına yönelik değildir. Ancak bazen işverenler, alışkanlık üzere bu vergileri sizden yanlışlıkla kesebilir. İşvereninizi, sizden kesebileceği vergiler konusunda önceden uyarın. Çekinizin üzerinde ya da çekinizle beraber size verilen fişin üzerinde FICA ya da FUTA
başlığı altında sizden yapılmış kesintiler görürseniz, konu ile ilgili yardım almak için sponsorunuzu arayabilirsiniz.

Ödeme problemleri

Eğer bir ödeme problemi yaşarsanız, bunu derhal işvereninize bildirin. Eğer maaşınızı alamama gibi bir durum meydana gelirse, acilen bize haber verin. İleride yaşayabileceğiniz problemlere önlem olarak mutlaka aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin.

Çalışma saatlerinizi kaydedin. Bu kayıtlar normalde işveren tarafından tutulmakta ve bazen bunun için işe başlama ve bitirişlerde zaman kartı kullanımı uygulanmaktadır.

Eğer çalışma saatlerinizin tutulduğu resmi belgeler yoksa kendi saatlerinizi kendiniz tutun. Tutacağınız tablo ile ilgili işvereninizden yardım alabilirsiniz.

Tablonuzu haftada bir işvereninize onaylatmayı unutmayın.

Maaş çeklerinizi ve ödeme fişlerinizi saklayın. Aldığınız tüm maaş çeklerini ve çeklerinizle birlikte verilen ödeme ve kesinti detaylarını gösteren fişleri saklayın.

Irksal ayrımcılık ve cinsel taciz

Bu iki konu, Amerika’da kanunlarla korunmuş çok önemli meselelerdir. Bu meselelerle alakalı şikâyetleri işvereninize bildirmeniz için, işvereniniz tarafından bazı prosedürler koyulmuş olabilir. Eğer bu olaylardan birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, gerekli prosedürleri tamamlayıp şikâyetinizi yapın.

Şikâyetinize karşı gerekenlerin yapılmadığını düşünüyorsanız ilgili numaradan sponsorunuza ve ya 1-800-669-4000 nolu telefondan Amerika İş Olanakları Komisyonu’na ulaşıp şikâyetinizi bildirin. Kültürel farklılıklardan dolayı hareketlerinizin yanlış anlaşılabileceğini unutmayıp, bu suçlamalara maruz kalmamak
için gerektiğinde işvereninize danışın.

İş değişikliği/İşi bırakma

Aşağıda belirtilen yasal sebeplerin oluşması durumları haricinde işinizi değiştiremezsiniz. Çok özel durumlarda işvereniniz işten çıkıp başka bir işte çalışmanıza izin verebilir aksi durumda işinizden ayrılmanız programınızın iptali ile sonuçlanır ve sizden ülkenize dönmeniz istenir. İşvereniniz programınızı iptal etme hakkına sahiptir. Çeşitli sebeplerden dolayı programınıza daha erken son vermek istiyorsanız, bunu işvereninize önceden bildirmelisiniz. İşinizi kendiniz bulduysanız ve değiştirmek istiyorsanız işvereninizin izin vermesi durumunda sponsorunuzla irtibata geçerek yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Her durumda izinsiz olarak işinizi terk etmeniz, programınızın iptali ile sonuçlanır. Gerekli prosedürü tamamlamadan işvereniniz izin verse dahi iş değiştirdiğinizde veya işinizi terk ettiğinizde bu Amerikan kanunlarına aykırıdır ve ortaya çıkması durumunda mahkeme süreci başlar ve tamamlanana kadar gözaltında tutulabilirsiniz. İkinci bir işte çalışma hakkınız vardır ama bunu yaparken ilk işinizi aksatmamaya özen göstermelisiniz.

İkinci işinizde çalışmaya başlamadan önce işi sponsora onaylatmalı ve onay süreci tamamlandıktan sonra çalışmaya başlamalısınız. Her türlü iş probleminizde, (işten atılma, ödeme sorunları, işe başlayamama vb.) mutlaka sponsorunuza ve şirketinize acilen haberdar edin ve kendi başınıza problemlerinizi çözmeye çalışmayın. Öğrenciler, işlerini sadece sponsorlardan ve işveren tarafından önceden verilecek bir izin ile ve sadece belirli durumlarda değiştirebilirler.

İş Değişikliği için geçerli nedenler
  • İş ortamında ciddi çalışma zorlukları varsa
  • Öğrenci, doktor tarafından belgelenmiş işyeri kaynaklı bir sağlık problemi yaşıyorsa
  • İşveren İş Kabul Formunda belirttiği haftalık ortalama çalışma saatini, bir birini takip eden iki tam çalışma haftası süresince sağlayamıyor ya da sağlamamışsa
  • Öğrenciye karşı bir suç işlendiyse
  • İşveren iflas etmişse

Work and Travel Dönüş Aşaması

Programınızın bitiminde işinizden ayrılmadan önce, şunlara dikkat edilmelidir:
Katılımcılar son maaş çeklerini almalılar.

  • Son maaş çeki gününden önce Türkiye’ye dönüyorsa,  işverene çeki göndermesi için güvenli bir Türkiye adresi vermelidir;
  • Eğer konaklama işveren tarafından sağlanmışsa, depozito geri alınmalıdır.
  • İşverenin iletişim bilgilerini (telefon, faks, e-mail adresi, posta adresi) alınmalıdır.
  • İşverene vergi iadeleri için kullanılacak W2 formunu Türkiye’ye göndermesini için bir adres verilmelidir.
  • Varsa, üniformalar teslim edilmelidir.
  • Son olarak, işverenden daha sonra kullanmak üzere bir referans mektubu istemelisiniz. Pek çok işveren böyle bir mektubu memnuniyetle verecektir.

Ülkeye döndüğünüzde yapmanız gerekenler

  • Şirketinize, ülkeye döndüğünüzü bildirmelisiniz.
  • DS-2019 formunuzu daha sonraki gidişlerinizde lazım olacağından kaybetmemelisiniz.
  • Sosyal Güvenlik kartınızı tekrar katılma durumunda lazım olacağından, iyi saklamalısınız.
  • Vergi iadeleri için vakit kaybetmeden başvurunuzu yapın. Vergi iadelerine başvuru için şirketinizle irtibata
    geçin.

Work and Travel Ücretleri – Masrafları – Giderleri

Work and Travel belirli masrafları olan bir programdır ve bu ücretler tüm katılımcılardan  work and travel şirketi tarafından tahsil edilir. Bu ücretler şirket tarafından gerekli kurum ve kuruluşlara aktarılarak öğrencinin programının eksiksiz şekilde devam etmesi sağlanır.

Program ücretleri

Work and Travel program ücretleri 2023 yılı için 3200 Dolardır. Bu ücret farklı work and travel şirketlerinde değişiklik gösterebilir. 3200 Dolarlık bu program ücreti Armada Grandee için geçerlidir.

Program ücretinin ödenmesi

Work and Travel program ücretinin ilk kısmı 500 USD kayıt ücretidir. Başvurusu kabul edilen öğrenci kayıt işlemlerine geçmek için 500 USD öder.
Geri Kalan 2700 USD’lik kısım en geç şubat ayına kadar istenilen miktarlarda istenilen vade aralıklarıyla ödenebilir. Nisan ayının en geç tarih olarak belirlenmesi vize işlemlerinin başlatabileceği son ay olmasından kaynaklanmaktadır.

İndirimler

*1. Grup İndirimi: 3 kişilik çoklu kayıtta öğrenci başı 50 USD indirim
*2. Kardeş indirimi: Katılımcının kardeşi de programa aynı yıl için katılıyorsa kardeş başına 100 USD

Bu indirimler 2023 yaz dönemi için geçerlidir. 2024 indirimleri henüz belirlenmedi.*

Program ücreti içerisine dahil olan hizmetler

  • Tüm Başvuru döneminde alacağınız program danışmanlığı
  • A.B.D.’de Yasal çalışma izni alınması
  • DS-2019 katılımcı uygunluk belgesi
  • İş seçimi ve iş yerleşiminde uzman yardımı
  • 100.000 USD teminatlı geniş sağlık ve bagaj sigortasının yapılması
  • Vize evraklarınızın yapılandırılması
  • Vize danışmanlığınızın yapılması, DS-160 başvuru belgeleri doldurmak, randevunuzun alınması
  • İngilizce iş görüşmesi ve vize hizmeti danışmanlığı
  • Uçak bileti temin ve tedarik için danışmanlık
  • Program başlamadan oryantasyon faaliyetleri
  • A.B.D. de kullanabileceğiniz Sim-Card tedariki
  • Karşılama – Konaklama konusunda uzman yardım
  • Program materyalleri ve rehberleri
  • WAT Online Öğrenci Paneli sistem erişim ve kullanımı
  • A.B.D. sponsor destek ve yardım

Program dışı giderler

Program ücreti haricinde yurtdışına çıkmanın getirdiği masraflar da gider olarak sayılır, bu giderler cep harçlığı olarak da nitelendirilir. Öğrenci Amerika’ya vardığında kullanacağı ve maaş alana kadar geçecek sürede kendini idame ettireceği, yaşam masraflarını karşılayacağı miktardır. Armada Grandee cep harçlığı miktarını 800 USD olarak götürülmesini tavsiye etmektedir.

Uçak Bileti Masrafları

Work and Travel öğrencileri vizelerini temin ettikten sonra veya bazı durumlarda vize görüşmesi öncesi uçak bileti satın almak durumundadır. Fiyatlar artış göstermeden, istenilen lokasyona en uygun gün ve saatte, avantajlı tarifelerle  bilet bulabilmek için uçak biletlerini en kısa sürede alınmalıdır. İnternet üzerinden satın alınan biletlerin vize reddi, ciddi sağlık sorunları gibi durumlarda iadesi bulunmamaktadır. Parkur değişimi, tarih değişimi gerekli olduğu durumlarda bilet ücretine yakın bir ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Tarih değişimi hakkı neden önemli?

Work and Travel programına katılan öğrencileri ilgilendiren bir diğer husus “tarih değişimi” mevzudur. Öğrencilerimizin %75’i dönüş tarihlerini, seyahat programlarına uyarlamak için tarihlerini ileri veya geride bir tarihe çekmektedirler. Tarih değişimine müsaade etmeyen promosyonlu sınıf bilet almanız tavsiye edilmemektedir. Planlarınızı daha esnek yapabilmenizi sağlamak için tarih değişimine müsaade eden biletler alınmalıdır.

Pasaport giderleri – harç ücreti – defter bedeli

Work and Travel programına katılacak öğrenciler Pasaport için harç ücreti ödemek zorunda değillerdir. 2023 pasaport ücreti 501 TL’dir. Öğrenciler yalnızda pasaport defter bedelini ödeyerek pasaport sahibi olabilirler.

Work and Travel Anket/Araştırma sonuçları

Work and Travel ile ilgili yapılmış en kapsamlı The Alliance for the International Exchange tarafından EurekaFacts aracılığı ile yaptırılmış olan Summer Work and Travel review adlı araştırmadır.

Araştırmanın öğrenci tarafından amacı

  • Programın kapsamlı bir gözden geçirmesini ve nasıl yapıldığının anlaşılmasını sağlama
  • SWT katılımcılarının memnuniyetleri ile ilgili deneyimlerini anlama
  • Program ve programın kamu diplomasisi hedeflerine ulaşma derecesinin ölçümü
  • Programa katılımlarının bir sonucu olarak kişisel ve profesyonel kazanımları değerlendirme
  • Program ve programın kamu diplomasisi hedeflerine ulaşma derecesini ölçme

Araştırmanın işverenden yönünden amacı

  • Genel memnuniyetleri de dahil olmak üzere programa katılan işverenlerin deneyimlerini değerlendirme
  • Programa katılan işverenlerin deneyimlerini genel memnuniyet, iş yeri canlılığı ve kültürel olarak değerlendirme
  • Programın genel olarak ekonomik katkısı açısından etkisini tahmin etmek
  • Work and Travel’ın etkisini değerlendirmek için yerel ekonomik ve işgücü özelliklerini modellemek
  • Yerel istihdam programı ve yerel işgücü ve ekonomik faktörleri anlamak
  • Bir coğrafi alanda SWT yerleşimlerinin iş gücü ve ekonomik faktörlerini anlamak

2.800 work and travel katılımcı anketi yapıldı. 2012-2016 arası program yıllarından SWT katılımcılarını dahil edildi.

SWT programına katılan 460 işverene anket yapıldı.

Anket Sonucu

  • Katılımcılar programda genel memnuniyet düzeyinin yüksek olduğunu bildiriyorlar (% 91)Katılımcıların çoğunluğu da katılımlarının bir sonucu olarak kişisel ve profesyonel kazanımlar bildirdiler. Örneğin, katılımcıların% 93.8’i programa katılımın gelecekteki kariyerlerine yardımcı olacağına inanmaktadır.
  • Katılımcıların çoğu (% 91), programa katılma konusundaki temel motivasyonlarından biri olarak kültürel değişimi rapor etmektedir.
  • Veriler ayrıca Work and Travel programının kamu diplomasisi hedeflerine ulaştığını göstermektedir. Work and Travel (% 76.1) katılımcılarının çoğunluğu, programa katıldıktan sonra ABD hakkındaki görüşlerinin iyileştiğini bildirmiştir.

Çarpıcı Work and Travel Sonuçları

  • Bu analizin sonuçları, işverenlerin mevsimlik işçi sıkıntısı ile ilgili endişelerini güçlendirmektedir. Ayrıca, SWT programının Amerikan işleriyle rekabet etme olasılığının düşük olduğunu da öne sürüyor.
  • Neredeyse tüm (% 90,9) SWT program katılımcıları memnun olduklarını (% 39,6) veya Deneyimlerinden çok memnun (% 51.3) olduklarını söylüyor.
  • Benzer şekilde, neredeyse tüm (% 93.8) Work and Travel katılımcıları, programı arkadaşlarına önermek için ya (% 23.1) ya da büyük olasılıkla (% 70.7) olduklarını belirtmişlerdir.
  • Katılımcıların çoğu (% 86.9), SWT deneyimlerinin İngilizce’yi geliştirmelerine yardımcı olduğunu kabul etmiştir.
  • Neredeyse hepsi (% 90,9) Amerikan kültürünü daha iyi anladıklarına karar verdiler ve birçoğu (% 79.3) Amerikan iş yapma yöntemini daha iyi anladıklarına karar verdiler.
  • Hemen tüm work and travel katılımcıları  (% 93.8)  Work and travel deneyiminin gelecekte onlara yardım edeceğine karar verdiler ya da bu konuda anlaştılar.
  • Katılımcıların çoğunluğu (% 82.2), kendi work and travel deneyimlerinin kariyerlerine yardımcı olacağını düşünmüşlerdir.
  • Hemen hemen herkes (% 94.3) work and travel  katılımcıları Amerikalılarla arkadaşlık kurduğunu bildirdiler.
  • Neredeyse tüm işverenler (% 90,9) work and travel Programından memnun ya da çok memnun kalmışlardır.

Bu değerlere bakıldığı zaman, hem işverenlerin, hem öğrencilerin memnuniyetleri, programın amacına ulaştığı ve uzun bir müddet alternatifsiz olarak devam edeceği söylenebilir.

Work and Travel Eleştirileri

Jerry Kammer 2011 yılında yayınladığı makale ile Work and Travel’da aşağıdaki konuları eleştirmiştir.
2011 yılında bu araştırmanın etkisi ile bir çok yeni kural gelmiş, programa çeki düzen verilmiş, bazı iş kolları ve kurumları work and travel iş alanından çıkarılmış ve work and travel programına sınırlama getirilmiştir.

Bir diğer eleştiri Department of State kendisinden gelmiş ve programın kusurları açısından efektif bir çalışma yapılmıştır

Bu kural değişiklikleri oluşutran nedenler, eleştiriler, şikayetlere konu olan olaylar ve gelişimleri ile ilgili detaylı bilgiler

2017 Yılı başında Trump yönetimi J-1 programlarını dolayısıyla Work and Travel programını kaldırmayı düşüneceğini ve Amerikan halkının işlerinin çalındığını belirtmiştir.  Bu açıklamadan sonra  J-1 programının biteceğine yönelik pek çok haber yapılmış ve ilgili bir çok haber çımıştır.

University times “Trump J-1’i bitirme sinyali mi veriyor?”    universityobserver.ie “Trump J-1’i bitiren kararı açıklayacak mı?” haberleri ile vermişlerdir.

Diğer Eleştiriler

A.B.D. Dışişler Bakanlığı katılımcılarla her yıl yaptığı hem anket hem yüzyüze görüşmeler neticesinde 2016 yılında bazı konuları eleştirmiş ve geliştirilmesini sponsorlardan talep etmiştir.

Dış İşleri Bakanlığı Program eleştirileri

  • Sponsorlar, kış mevsimi yerleşim yerlerinde daha sıkı tedarik edildiğinde mevcut konut ve ulaşım seçeneklerini belirlemek için ev sahibi işverenlerle birlikte çalışmalıdır.
  • Sponsorlar, programlarını yönetmek ve değişim ziyaretçilerinin programlarında sağlık, güvenlik ve refahı korumak için düzenleyici gerekliliklere uyumu sağlamak için yabancı kuruluştan ziyade ev sahibi işverenlerle doğrudan çalışmalıdır.
  • Sponsorlar ve ev sahibi işverenler fazladan faaliyetler düzenlemek için daha fazla çaba sarf etmelidir.
  • Sponsorlar ve ev sahibi işverenler, değişim ziyaretçilerine ulaşım konusunda yardım etmeli ve yerel toplulukların toplu taşıma seçeneklerini geliştirmelerine yardımcı olmalıdır.

Programı daha iyiye götürmek için yapılması istenilen yenilikler

  • Sponsorlar, ev sahibi işverenlere borsa ziyaretçilerinin kafa karışıklığını önlemek ya da belirsiz kesintilerden yararlanmalarını önlemek için, ödeme yapanlar veya değişim ziyaretçileri için gerekli diğer harcamalardan (ör., Üniformalar) yapılan özel kesintilerle ilgili iş sözleşmesiyle ilgili tüm bilgileri dahil etmeleri talimatını vermelidir.
  • Sponsorlar, ev sahibi işverenlerin, değişim ziyaretçilerinin ücretlerini İşçi Yasası yönetmelikleri uyarınca almaları gerektiğini ve Sosyal Güvenlik numarası verilmediğinden ödeme yapamayacaklarını anlamalıdır.
  • Sponsorlar, değişim ziyaretçilerinin, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri hakkında genel bilgilerden ziyade, işe yerleştirilmeleri için gidecekleri alan hakkında bilgi almasını sağlamalıdır.
  • Sponsorlar, ev sahibi işverenlerin, çalışılan saatleri takip etmek ve ziyaretçilerin değişimine ilişkin ödeme dönemi bildirimleri sağlamak için yeterli muhasebe sistemlerine sahip olmasını sağlamalıdır.

Work and travel kuralları – yasakları prensipleri

Work and Travel 1961 yılından günümüze kadar pek çok kez revize edilmiş, yenilenmiş, düzenlemelere ve yeni kanunlara tabi olmuştur. Daha iyi bir kültürel değişim etkisi yaratabilmek için sürekli yenilenen, öğrencilere, işverenlere kulak veren ve kendi içinde evrilen bir programdır.
Work and Travel programında şu anda yasaklı işler kategorisinde bir çok iş bulunmaktadır, zaman içerisinde yaşanılan ve/veya yaşatılan olumsuz deneyimlerden, insan kaçakçılığından, öğrencilerin kültürel deneyim yaşayamamasından dolayı bir çok iş yeri ve lokasyon artık work and travel kapsamında değildir.

Yasaklı İşler

  • Havuz yönetim Şirketleri pool management company
  • Tatil evi temizlik şirketleri
  • Dormenlik
  • Taşımacılık şirketleri
  • Catering şirketleri
  • Peyzaj şirketleri
  • Organizasyon şirketleri
  • Her gün farklı bir adreste iş yaptıran işler
  • Araba veya motor kullanılmak zorunda olunan işler
  • Farklı bir eyalette şubeleri bulunan ve bu şubelere de çalışan gönderen işletmeler
  • Gece mesaisine bırakılan işler
  • Alaska balık fabrikaları
  • Komisyonlu işler
  • Kamp işleri
  • Öğrencilerin kendi sermayesi ile iş yapacağı işler
  • Güvenlik görevlisi işleri
  • Bebek bakımı işleri
  • Profesyonel lisans isteyen işler
  • Alışveriş merkezinde her türlü iş
  • Bu işlerin ve türlerin, lokasyonların tam bilgisine işverenden https://www.ciee.org/in-the-usa/work/work-travel-usa/lets-get-started/finding-job ulaşılabilir

Yasaklı lokasyonlar:

  • Alabama (AL) – Gulf Shores/Orange Beach
  • California (CA) – Santa Barbara, Isla Vista, Goleta
  • Florida (FL) – “Panhandle” including the following cities; Apalachicola, DeFuniak Springs, Destin, Fort Walton Beach, Marianna, Panama City, Panama City Beach, Pensacola, Tallahassee.
  • Hawaii (HI)
  • Kansas (KS)
  • Louisiana (LA) – New Orleans
  • Maryland (MD) – All cities previously restricted, please visit the following link for a full listing of restricted locations: http://batchgeo.com/map/aee6dcb21d78e947a5f267686167fe00
  • New Jersey (NJ) – Atlantic City
  • New Mexico (NM)
  • Nevada (NV) – Las Vegas
  • North Dakota (ND)
  • Pennsylvania (PA) – All cities previously restricted, please visit the following link for a full listing of restricted locations: https://batchgeo.com/map/fb2a73838adef35fe1630031bf331fa7
  • South Dakota
  • West Virginia (WV)