fbpx
Armada Grandee Yurtdışı Eğitim & Danışmanlık

Work and travel vizesi

Work and travel vizesi J-1 olarak adlandırılı. Amerika’da Work and Travel ve staj programına katılıma olanak sağlayan göçmen olman vize kategorisindedir. J-1 vizesi ile başvuru sahibi, DS 2019 formunda belirtilen tarihler kapsamında hem Amerika’da çalışma hem de ikamet hakkı kazanmaktadır. Work and travel ve stajın dışında 13 program daha J-1 vizesi dahilindedir. Work and travel vize işlemleri, work and travel vizesi nasıl alınır? work and travel vize soruları nelerdir, neler sorulur? Dokümanlar şartlar hakkında sizler için detaylı bir çalışma hazırladık.

Work and Travel vizesi nasıl alınıyor? Kim Veriyor? Nasıl başvuru yapılıyor?

Amerika Konsolosluğunın work and travel vizesi adaylarında  aradıkları kriterler; lisans ve yüksek lisans öğrencisi olup, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalamasına sahip, konuşma İngilizcesinin de en az B1 ( intermediate ) düzeyinde olma şartları aranmaktadır. Bu şartları sağlayan katılımcılar J1 vizesine başvuruda bulunabilmektedirler. Work and travel vize işlemleri öğrenciler için zorlu etaplardan oluşmaz, danışmanlarınız bir çok işi sizin adınıza gerçekleştirecektir.

J-1 vize başvuruları her yıl Amerika Elçiliğinin ve  Konsolosluğunun belirlediği tarih aralıklarında ( genelde Mart – Haziran ayları arasında ) yapılmakla beraber Work and Travel katılımcıları için oluşturulmuş grup randevu sistemi üzerinden başvuruları yapılmaktadır.

Türkiye’de work and travel vizesi adayları vize başvurularını; Ankara’daki Amerika Büyükelçiliğinden ya da İstanbul’da bulunana Amerika Başkonsolosluğunda bireysel olarak yapılmaktadır.

Vize başvuru sürecinin ilk adımı, Birleşik Devletler’de belirlenmiş bir sponsor kuruluş aracılığıyla bir değişim ziyaret programına başvurmak ve kabul edilmektir. Değişim programına katılımının kabulünün onaylanmasından sonrasında Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgi Sistemi’ne (SEVIS) kayıtlı olunup ayrıca SEVIS I-901 ücretinin ödemenmiş olması gerekmektedir.

Vize başvurusunda izlenecek yol

Online Vize Başvurusunun Tamamlanması;

https://ceac.state.gov/Genniv/ sistemi üzerinden vize başvuru formu olan 160 formunun eksiksiz ve doğru bilgilerle tamamlanmış olması gerekmektedir. Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olan DS 160 formuna 5*5 ölçülerinde biometrik fotoğrafınızın da yüklenmesinden sonra başvuru onay sayfasının yazdırılması gerekmektedir.

https://ais.usvisa-info.com/tr-TR/niv/users/sign_in konsolosluk sistemi üzerinden hesap açılarak, randevu gün ve saatinizin konsolosluğun belirlediği tarih ve zamana göre size en uygun olacak şekilde seçmeniz gerekmektedir.

Work and travel vize görüşmesi için gerekli belgeler

Vize randevu tarihinden itibaren “6″ ay geçerli pasaportunuz,

5×5 ebatlarında biometrik 2 adet fotoğraf

160 USD vize görüşme ücretini danışmanınızın talimatıyla ilgili bankaya yatırmanız gerekecektir.

DS-160 Vize Başvuru Formu,

DS-2019 Formunuz. Bu form Amerika’daki sponsorunuz tarafından Türkiye’deki şirketinize gönderilen Amerika’da çalışacağınız işyeri bilgilerinizi de içeren çalışma belgeniz,

SEVIS Ödendi Makbuzu. Bu belge de Amerika’daki sponsorunuz tarafından Türkiye’deki şirketinize gönderilecektir.

Transcript (Not Dökümü): Kapalı ve mühürlü bir zarf içinde ingilizce olacak. (Hazırlık sınıfı öğrencileri yıl içinde girdikleri vize, quiz vb. sınav sonuçlarını gösteren bir belge sunacaklar. Bu belge de kapalı ve mühürlü bir zarf içinde olacak)

Son sınıf öğrencileri için; work and travel vizesi görüşmesine gitmeden önce, Amerika’dan döndükten sonra bölümleriyle alakalı bir iş yerinde çalışacaklarını göstersen iş yazısı.

Amerikan Konsolosluğu work and travel vize görüşmesi

Yukarıda belirttiğimiz belgelerle beraber, vize görüşme saatinizden en geç yarım saat öncesinde Amerikan Konsolosluğunda olmanız gerekmektedir. Görüşmeye girmeden önce telefon, kulaklık, şarj aleti, bilgisayar gibi elektronik ve herhangi bir delici kesici aletle Konsolosluğa alınmayacağınız için sadece vize dosyanızla görüşmeye gitmenizi öneririz.

work and travel vizesi görüşmeleri çin ilk etapta binaya alınmadan önce aramadan geçtikten sonra Konsolosluk binasının girişine alınacaksınız. Bina girişinde görevliler pasaport kontrollerinizi yaptıktan sonra 3’erli gruplar halinde bina içerisinde detaylı bir aramadan geçirdikten sonra içeriye alınacaksınız.

Mülakatınızın yapılacağı bölüme girişinde görevliler dosyalarını sizden kontrol etmek üzere teslim alacaklardır. Görevliler DS 2019, DS 160 ve iş sözleşmenizi kontrol edip, beraberinde bir sıra numarasıyla size geri iade edeceklerdir.

Size ait olan bu sıra numarası toplamda 3 kere ekranlarda belirecektir. İlk numaranız belirdiğinde görevliler sizden belgelerinizi teslim alacaklar. İkinci kez numaranız belirdiğinde parmak iziniz alınacak ve üçüncü kez numaranız belirdiğinde ise vize mülakatınız yapılacaktır.

work and travel vizesi görüşmeleri ortalama 90 – 120 saniye arasında sürmektedir.  Görüşme esnasında sizinle ilgili herhangi bir soru sorulabileceği gibi muhakkak; çalışacağınız yerin bütün bilgilerine ve Anti Trafficking Pamphlet formuna hakim olmanız gerekmektedir. Anti Trafficking Pamphlet formu Amerika’da sahip olduğunuz haklarınızı anlatmasından ötürü vize görüşmesine gitmeden önce detaylı bir şekilde okumuş olmanız büyük önem arz etmektedir.

work and travel vizesi görüşmesi esnasında da vize sonucunuz belli olacaktır. Vizenizi almanız durumunda Konsolosluk görevlileri pasaportunuzu sizden alıp, en kısa sürede vizenizi basıp, vize randevusu alırken belirttiğiniz PTT adresine göndereceklerdir.

Work and Travel Vize Soruları

Üniversite/Bölüm/Not ortalaması ile alakalı sorular

Where do you study?

In Which university are you studing?

Why did you choose this university?

What’s your department?

What’s your major?

Why did you choose did this department?

Work and Travel, katılım nedenleri, işle ilgili sorular

Why Did you choose work and travel to go to the USA?

Why do you want to go to United States?

Why did you participate in the work and travel program?

Elçiliğin konu ile ilgili videosu aşağıdan izlenebilir.

Konaklama ile ilgili sorular:

Did you arrange the house?

Where will you stay in ……

How many people will share the house/room with you?

What is the cost of rent?

How far is your home to the workplace?

 

Aile ve sosyal durum:

Do you live with your parents?

How many brother or sister do you have?

What does your father do?

Gelebilecek diğer sorulara örnekler:

What do you do in free/spare time

What are your hobbies?

How is the weather outside?

What did you eat at breakfast?

 

başa dön
Bize Yazın!
1
Bize ulaşmanın en hızlı yolu!
Merhaba, bizimle iletişime geçebilirsiniz.