Yazar: metin 28 Eylül 2018
Work and Travel vizesi reddi, J-1 vize randevusunda yeterlilik gösterememenin bir sonucudur. Work and Travel programına katılım aşamasında karşılaşacağınız aşamaların en önemlisi şüphesiz ki vize görüşmesidir. Öğrencilerin de en çok çekindiği “ya alamazsam” dediği Amerika J1 Exchange Visitor vizesi aslında Amerika vizeleri arasında en kolay olanıdır. Sizden istenilen belgelere bakılırsa turist veya eğitim vizesine göre çok daha basit ve kolay ulaşabileceğiniz belgelerin hazırlanacağı bir vize türüdür. Peki, Amerika için alınan en kolay vize türünden birisi olmasına rağmen bir öğrenci neden vize reddi alabilir?
Vize görüşmesi esnasında neler söylemeniz ve nasıl söylemeniz gerektiği konusunda detaylı bir çalışma yapıyoruz ama her ne kadar detaylı çalışma yapılmış olsa da farkında olmadan veya heyecandan dolayı öğrenciler görüşme esnasında hatalı, yanlış veya eksik bilgi verebiliyorlar. Bu da vize reddine sebep olabiliyor. Vize görüşmesine girecek her kişi için randevudan önce doldurulması gereken DS160 formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor. Yanlış bilinenler adlı makalemizde diğer hata, yanlış ve eksiklerle ilgil bilgileri bulabilirsiniz.
Bu formdaki soruları doğru bir şekilde yanıtlamak gerekiyor. Görüşme esnasında verilen cevaplar ile formdaki cevaplar arasında tutarsızlık olursa vizeniz olumsuz sonuçlanabilir. Size sorulan sorulara cevap verirken kendinizden emin ve net bir şekilde konuşmanız gerekiyor.
Aksi durumda sorulan sorulara şüpheli, kaçamak cevaplar verirseniz söylediklerinize güvenmeyip sizi “Administrative Processing” olarak adlandırılan idari soruşturmaya bırakabilirler. Soruşturma esnasında verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek isteyeceklerdir. Bu süreç uzayabilir ve Amerika’ya gidişinizi etkileyebilir. Bu sebeple doğru bilgilerle, kendinizden emin bir şekilde görüşme yapmanız çok önemli.
Work and Travel programına katılım şartlarından birisi olan üniversite not ortalamalarının vize başarısında büyük rolü vardır. Dörtlük not sistemi üzerinde iki ve üzeri not ortlamasına sahip olan öğrenciler programa katılabilir. Aslında bu 2.00 ortalama psikolojik bir sınırdır. Yani bu notun altında kalan öğrenciler kesinlikle programa katılamaz diye bir kural yoktur.
2.00’ın altında kalan ve not ortalaması 1.80-1.90 gibi sınıra yakın öğrencilerin vize görüşmesi esnasında kendilerini çok iyi açıklayıp not ortalamalarının düşük olma sebebini mantıklı bir şekilde açıklayarak vize görevlisini ikna edebilirse vizelerini alabilirler.
Öğrenci, katılacağı work and travel programının amacını tamamen kavramış olmalı ve görüşme esnasında da bunu karşı tarafa hissettirmelidir. Birkaç dakika gibi kısa sürecek bir görüşmede sorulan sorulara istenilen cevaplar verilmelidir. Görüşmecinin “nereye gidiyorsun/gideceksin?” sorusuna “work and travela” gibi bir cevap alması öğrencinin ne kadar hazırlıksız ve umarsız olduğunu gösterir. Öğrenci, nereye gideceği sorulduğunda, eksiksiz bir şekilde hangi eyalete, hangi şehre, hangi iş yerine gideceğini ve hangi pozisyonda çalışacağını söylemelidir. Hatta ek olarak da neden burayı tercih ettiğini ve burada çalıştığı süreçte yakınında bulunan, gezebileceği yerlerden bahsetmesi tavsiye edilir
Öncelikle öğrencilerin work and travel programının ne olduğunu ve neden bu programa katılmak gerektiğini tam olarak kavramış olması gerekir. Bu programla öğrencinin kendilerini geliştirebileceği, farklı kültürlerle tanışıp birçok ülkeden, milletten arkadaş edinebileceği, Amerikan kültürünü en yakından yaşayarak öğrenebileceği, farklı bir ülkede çalışarak ve yaşayarak kendi sorumluluklarını kendi başına yerine getirebileceği, farklı ve yeni bakış açıları kazanacağının farkında olmaları gerekmektedir. İngilizce konuşulan bir ülkede yaşayacakları için İngilizce pratik yapabilecekleri ve dolayısıyla da İngilizcelerini geliştirecekleri bir program olduğunun farkında olarak görüşmeye katılmaları gerekmektedir.
Vize görevlisi tarafından gelecek sorular da bu farkındalıkla cevaplamalıdırlar. Bu programın kültürel değişim programı olduğunu, İngilizce öğrenme programı veya para kazanma programı olmadığını kesinlikle bilmelidirler. “Neden gitmek istiyorsunuz/Bu programa neden katılmak istiyorsunuz?” gibi bir soru geldiğinde kültürel değişimi amaçlayan cevaplar verilmediği takdirde work and travel vizesi reddine neden olabilir.
Amerika’ya gidecek olan öğrencilerin orada sahip olacakları hakları bilmesi gerekiyor. Vize görevlileri, çok dikkat ettikleri bu konuda da öğrencilere bazı sorular soruyorlar. Öğrencilerin orada karşılaşabileceği acil durumlarda aramaları gereken acil numarayı bilip bilmediklerini, haklarıyla ilgili bir sorun yaşadıklarında ne yapmaları gerektiğini soruyorlar. Öğrencilere vize görüşmelerinden önce insan kaçakçılığı ve oradaki haklarıyla ilgili yapmaları gereken bir form (Human Trafficing Form) danışmanlarımız tarafından iletiliyor ve görüşmeye hazır bir şekilde girmeleri sağlanıyor.
Work and Travel vizesi reddi almamak için öğrencinin en az orta seviyede ingilizce konuşabilme becerisinin olması gerekiyor. Eğer karşısındaki anlayıp kendini ifade edebilecek kadar İngilizce konuşamaz ve vize görüşmesi esnasında soruları cevaplayamazsa vize reddi alabilir.
Görüşme yapacak öğrencinin vize geçmişi bir sonraki vize görüşmelerini etkileyecektir. Eğer daha önce Amerika için vize alınmışsa ve zamanında giriş çıkış yapılarak herhangi bir usulsüzlük yapılmadıysa bir sonraki vize görüşme aşamasında bu durum öğrenci için bir avantajdır. Öğrenci daha önce vize reddi aldıysa bu ret görüşme yapan kişi tarafından elçilik sisteminde görünür ve bu bir dezavantaja dönüşebilir. Fakat daha önce vize alamayan bir kişinin bir sonraki görüşmesinde de yine vize alamayacağı anlamına gelmez. Her vize görüşmesi kendi arasında değerlendirilir.
Daha önce turist vizesine başvurup ret alan ve work and travel programına katılarak J1 vizesi alanlar da var. Vize reddi alan bir öğrenci bir sonraki görüşmesinde biraz daha dikkatli değerlendirilecektir ama eğer öğrencinin durumunda bazı değişiklikler olduysa ve daha farklı şartlarla tekrar görüşüyorsa vizesini alabilir. Eğer öğrenci vize reddi almasına rağmen durumunda hiçbir değişiklik olmadan tekrar başvurarak aynı şartlarla yeni bir görüşme yaparsa büyük bir ihtimalle herhangi bir farklılık olmadığı için tekrar bir vize reddi alacaktır.
Amerika vize görüşmesinin yüz yüze yapılmasının en büyük sebeplerinden biri gidecek kişilerin tekrar Türkiye’ye dönüp dönmeyeceğini görevliler tarafından sorulan bazı sorularla anlamaya çalışmak istemeleridir. Bu durumda soruların sorularla öğrencinin Türkiye’ye bağlayıcı sebeplerinin olup olmadığını anlamaya çalışacaklardır. Öğrencinin sorulan sorulara Türkiye’ye geri döneceğine dair cevaplar vermesi gerekmektedir. “Neden Amerika’ya gitmek istiyorsun?” gibi bir soru sorulduğunda Amerika hayranıyım, orada yaşamayı çok istiyorum, Amerika hayallerimin ülkesi gibi cevaplar verildiğinde öğrencinin Türkiye’ye dönmeyeceğini düşünebilirler. “Neden bu bölümü seçtin, okul bittikten sonra ne yapmayı düşünüyorsun?” gibi sorular geldiğinde öğrenci karalı bir cevap verip gelecek planlarını açıklamazsa, görevliler öğrencinin okulu çok önemsemediğini ve okulun öğrenci için bağlayıcı bir sebep olmadığını, orada kalabileceğini düşünebilir ve bu da vize reddine sebep olabilir.
Work and Travel vizesi reddi neden olabilecek bir diğer etken de bir üniversiteyi bitirip bir diğerine başlamaktır. İkinci üniversite öğrencilerinin J1 vize görüşmesi, birinci üniversite öğrencilerine göre biraz daha risklidir. Vize görüşmesi yapan görevlilerin, ikinci üniversite öğrencilerinin programı Amerika’ya kaçış olarak kullanacaklarını düşünebiliyorlar. Daha önce bir üniversite bitirmiş ve Türkiye’de istediği yere gelememiş, Türkiye’den çok fazla beklentisi olmayan, yurtdışında yeni arayışlar içerisine girmiş öğrenciler olarak düşünüyorlar. Amerika’ya gitmenin de en kolay yollarından birinin work and travel programı olduğu için bir üniversiteye kayıt yaptırıp Amerika’ya gidecek ve geri gelmeyeceklerini hissettiklerinde vize reddi verebiliyorlar.