fbpx
Armada Grandee Yurtdışı Eğitim & Danışmanlık

Work and Travel Öğrencilerine Tavsiyeler

Değerli katılımcımız, Work and Travel Öğrencilerine Tavsiyeler adlı bu yazımızda sizlere daha verimli bir yaz geçirmenizi sağlayacak bazı hatırlatmalarda ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

Work and Travel Öğrencilerine Tavsiyeler

Work and travel programını ilk gerçekleştirdiğimiz 2000 yılından günümüze binlerce öğrencinin bu programa katılmasını sağladık. Türk öğrencilerin yoğun ilgisi ve kaliteli hizmet sunan acenteler sayesinde Türkiye bugün work and travel programına en çok öğrenci gönderen 2. Ülke durumunda. Sizler de programa başvuru yapmak isteyen öğrencilerin, programa katılabilenlerden 20 kat fazla olduğu bu programda ülkemizi temsil edeceğinizi unutmayın. Kültürler arası bir değişim programı olan SWT programında çalışacak, eğlenecek, öğrenecek, keşfedecek, tanıyacak ve ufkunuzu geliştireceksiniz. Tüm bunları yaparken kanunlara, kurallara uyarak sorumluluk ve yükümlülüklerinizin farkında olarak programı tamamlamanızı, sağlığınıza dikkat etmenizi, aileniz ve bizlerle güzel anılarınızı paylaşmanızı temenni ediyoruz.

Her şeyden önce tüm başvuru aşamasında göstermiş olduğunuz sorumluluk ve anlayış için teşekkür ederiz. Amerika Dışişleri Bakanlığı, sponsorlar, A.B.D. Kültürel Daire Başkanlığı, işverenler, elçilik-konsolosluklar ve acenteniz olarak, Amerika kültürünü, toplulukları, yaşamını, iş hayatını, dilini daha yakından tanımanıza ve kendi kültürünüzü tanıtabilmenize olanak sağlayan bu programa katılabilmeniz için binlerce kişi geceli gündüzlü çalıştık. 1961 yılından bu yana gerçekleştirilen J-1 Summer work and travel programının 2019 yılı katılımcıları olarak programdan azami derecede keyif ve verim almanızı diliyoruz.

Esas tavsiyelerimize geçmeden önce önemli bir hatırlatmada bulunalım:

“1 Haziran – 9 Haziran tarihleri arasında Ramazan Bayramı nedeniyle resmî tatil bulunmaktadır. Bu tarihler arasında ofislerimiz kapalı olacaktır. Bu tarihlerde Amerika’ya seyahat edecek öğrencilerimiz acil durumlarda CIEE’ye ulaşabilirler. “

Work and Travel programında karşılacağınız sorunlarınızın çözümünde izlenecek yollar

Ülkenizden, alışık olduğunuz ortamdan uzak ve prosedürlerin farklı olduğu bir ülkeden bir yaz geçireceksiniz. Bir çok sorunla karşılaşmanız olası, bu sorunların başvuru aşamasındaki muhatabı acenteniz olarak bizlerdik. Programa başladıktan sonra ise artık program sponsorunuz CIEE ile sorunlarınızın çözümü için görüşebilirsiniz. Sizler programa başladıktan sonra Armada Grandee yalnızca sorununuzu adresleyebilir ve takip etmeniz gereken yolu size bildirebilir.

Armada Grandee’ye ve Danışmanınıza:

CIEE‘ye:

Sizlere 19 yıllık yurtdışı eğitim ve değişim programları deneyimine sahip acenteniz olarak uymanızın zorunlu ve yararlı olacağı konularda uyarılarda ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

Work and Travel Programını Amacına Uygun Yaşayın

Bu programa para kazanma, biriktirme, gelir elde etme amacı ile başvuru yapmadınız, program da bunu vaat etmiyor ve kesinlinlikle amaçlarından birisi değil.  Lütfen programın her safhasında bunu kendinize hatırlatın. Mevsimlik işçi olarak başka bir ülkeye çalışmaya gitmiyorsunuz. Work and travel programının amacını ve içeriğini “work and travel nedir?” adlı makalemizden ve sözleşmemizden ulaşabilirsiniz. Programa katılarak kazanacağınız para oradaki hayatınızı idame etmenize yardımcı olmak içindir. Para biriktirmek uğruna yaşayabileceğiniz deneyimlerden mahrum olmanız programdan bir verim almamanıza ve duygusal olarak tatminsizliğe yol açacaktır. Program sonrası Amerika’da eğitim veya staj programları için ülkenize dönerek tekrar vizeye başvurmalısınız, programın müddeti sonunda ülkenize dönmediğinizde statünüz “overstay” olarak değişecek ve sınır dışı edilmeye varan şekilde hukuki olaylara sebebiyet verecektir.

Work and Travel Programında İllegal Faaliyetlerden Uzak durun

Hırsızlık, her türlü yüz kızartıcı suç, yasaklı olan eyaletlerde uyuşturucu bulundurmak ve kullanmak, cinsiyetçilik, ırkçılık, hile ve dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, program süresi bitiminde ülkenize dönmemek büyük cezai yaptırımlar getirebilir ve başınıza çok büyük hukuki sorunlar açabilir. Bu konularda sponsor ve acenteniz sizlere yardımcı olmayacaktır. Ayrıca farklı bir ülkede bulunacağınız iyi veya kötü işlerin tüm ülkeye ve millete mal edilebileceğini unutmayınız. Çevrenizdeki onlarca kişiye kendiniz ve ülkemiz hakkında intiba bırakacağını unutmayınız.

Amerika’da bulunduğunuz süre içerisinde yasalara ve kanunlara uyun

Amerika Birleşik Devletleri’nde yasa ve kanunlar ülkemizden çok daha sıkı şekilde tatbik edilmektedir. Karşıdan karşıya geçerken yaya yolu kullanmamanız, bisiklete binerken kask takmamanız, evininiz önündeki ağaçlık arazide mangal yapmanız, emniyet kemeri takmamanız gibi ülkemizde ceza gerektirmeyen ya da geçiştirilen eylemlerde dahi kendinizi polisle karşı karşıya bulabilir veya mahkemeye çıkarılabilirsiniz. İş yerindeki emniyet ve güvenlik kurallarına da azami şekilde dikkat ederek talimatlara uyunuz. Kendinizi ve başkalarının canını tehlikeye atacak hareketlere hiçbir şekilde kalkışmayınız. Uyuşturucu, alkol, sigara, yaş sınırlamaları, yazılı ve sözlü kural/yasalar hakkında bulunacağınız eyalet ve şehre gitmeden araştırma yapınız. Yazılı olmayan fakat toplum yaşamının bir parçası olmuş kurallara da uymanız beklenmektedir, örneğin yolda yürürken sigara içmemek, fastfood restaurantlar ve self servis kafelerde yemek yedikten sonra tepsinizi ve çöpünüzü kendinizin kaldırmak, garsonlara bahşiş vermek, sizden sonra gelen için kapıyı tutmak gibi.

Work and Travel programında çalıştığınız işe ve göreve saygı duyun

Amerika’da ülkemizdeki gibi işler arası veya pozisyonlar arası hiyerarşi pek bulunmamaktadır. Herkes yaptığı işle övünür ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. İşiniz basit ve Türk toplum standartlarında düşük görünebilecek bir iş olabilir. Mukayese etmeyin, işi çabuk kavrayarak en yüksek verimde çalışın. Arazi olmak, işe geç kalmayı alışkanlık haline getirmek, iş saatlerinde iş dışı faaliyetlerde bulunmak, işi zamanında tamamlayamamak, iş akdinizin sona ermesine yol açabilir.Work and travel öğrencilerine tavsiye olarak çalıştığınız işi sahiplenerek, saygılı, çalışkan ve dürüst bir şekilde işi tamamlamasıdır.

İnsanlara saygı duyun

 Work and travel öğrencilerine tavsiyeler verirken üzerinde sıklıkla durduğumuz bir konu da birlikte çalıştığınız yaşadığınız veya aynı ortamda bulunduğunuz insanlara saygı duymaları gerektiğidir. Work and travel programına, Asya, Avrupa, Afrika, kıtalarından 100’ün üzerinde ülkeden 100.000 üzerinde üniversite öğrencisi katılmaktadır. Bunun yanısıra A.B.D.’de 120 üzerinde etnik kökenden insanlar yaşamaktadır. Katılımcıların ve yerel halkın, gelenekleri, davranışları, hal ve hareketleri sizlerde antipati uyandırsa da lütfen saygınızı yitirmeyin, kimseyi aşağılamayın, ön yargılı davranmayın. Cinsiyetçi, ırkçı, siyasi ve politik şakalar yapmayınız. Sizlere yapıldığı takdirde gerekli tepkiyi sözlü olarak verin, fiziki olarak temastan kaçının, haklı durumda haksız konuma düşebilirsiniz.

Para – gelir – borç muhabbetlerinden uzak durun

Work and travel öğrencileri arasında kazanç, gelir, çalışılan pozisyona göre gelir, maaş çeki karşılaştırma, ödünç para konuları genellikle çözümsüzlükle sonuçlanan ve istenmeyen sonuçlar doğuran olaylara yol açabilmektedir. Kimse sizin kazandığınızı bilmek zorunda değil, siz de başkalarının kazandığını bilmeyiniz. Az kazananı küçümsemeyin, çok kazanana da öykünmeyin.

Uyumlu ve ılımlı olun

Diğer ülkeden öğrencilerin veya Amerika’lıların bazı hal ve hareketleri sizlere sempatik gelmeyebilir, şaka ve esprileri sizlere komik gelmeyebilir, vermek istenilen mesaj jest ve mimiklerle farklı şekilde algılanabilir. Bu durumlara müsamahalı ve anlayışlı olunuz. Tam tersini düşündüğümüzde bu konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır; Türk kültüründe çok fazla kullandığımız el ile temas ederek konuşmak, sarılmak, karşılaşılan arkadaşla öpüşmek, dip dibe sıraya girmek, telefon ile topluluk içinde konuşmak, çocuklara sarılmak- makas almak, birine bir şeyler ısmarlamak, yemeğe davet için ısrarcı olmak gibi bizlere has olan davranışlar hoş karşılanmayabilir. Bu yüzden karşınızdaki insanlara evrensel geçerlilikte sade davranışlarla (kibar nazik gülümseme, baş selamı verme, tokalaşma, kişisel alanı ihlal etmeme gibi) yaklaşmanız daha iyi olacaktır.

Ülkemizi temsil ettiğinizi unutmayın

Türkler ve Türkiye hakkında hiç bilgisi olmayan veya çok az ve yanlış bilgi sahibi olan onlarca, yüzlerce kişiyle muhatap olacak, iletişim kuracak, garip sorulara maruz kalacaksınız. Dinimiz, dilimiz, kültürümüz, insanımız, yaşayışımız, coğrafyamız, tarihimiz hakkında ön yargıları kıracaksınız. Ağırbaşlı, neşeli, misafirperver, sözüne güvenilir, çalışkan, dürüst, arkadaş canlısı kişiliğinizden ödün vermeyin. Politik, siyasi görüşünüz ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuzu unutmayın! 5 hafta kirasını vermeden kaçan iki öğrencimiz ve olayın peşini bırakmayan konaklama sahibi davası uluslararası medyada haber olabiliyor. Lütfen tenezzül edilmeyecek maddi değerler yüzünden onurunuzu, gururunuzu ve ülke itibarını hiçe saymayın.

1960 yılında Almanya’ya giden işçilere işkur tarafından iletilen tavsiyeler…

Work and travel Vergi Beyannamesi hakkında önemli uyarı

Work and Travel Öğrencilerine Tavsiyeler konusunun en önemli maddelerinden birisi öğrencilerin program sona erdikten sonra yapmaları gereken işklemlerden birisi olan vergi beyannamesinde dikkat edilmesi gerekenlerdir. Programa katılarak Amerika’da yaz aylarında 4 ay mühlet ile kültürel değişim programına katılan öğrenciler aynı zamanda bir işte çalışabilmekte ve çalıştığı iş karşılığında kazanç elde edebilmektedir. Amerika vergi yasalarına göre Amerika’da kazanç elde eden J-1 statüsündeki öğrencilerin kazancından belirli vergiler belirli oranlarda kesilmektedir. Öğrenciler Federal ve Eyalet vergisi olarak adlandırılan vergileri kazançlarına nispetle ödemekle mükelleftir. Amerika’lı çalışanlar ise bu vergiler haricinde: sağlık, işsizlik fonu, şehir vergilerini de ödemekle mükelleftirler.

Programını tamamlayan her öğrenci vergi beyannamesinde bulunmalıdır. Bu kanuni olarak bir zorunluluktur. Vergi beyannamesini öğrenciler, IRS (Amerika Milli Gelirler İdaresi) web sitesi aracılığı ile kendileri yapabileceği gibi aracı kurumlar vasıtası ile de yapabilirler. Vergi iadeleri her yıl IRS kurumunun belirlediği son tarihe kadar yapılmalıdır ( genellikle 15-20 Nisan arası) Öğrenciler vergi beyannamesinde bulunduktan sonra vergilerinin bir kısmını iade olarak alabilir veya alacaklı durumda olmayabilir, çok ender durumlarda katılımcılar borçlu çıkabilmektedir. Bu durum çalışılan eyalete, şehre, öğrencinin toplam kazancına, muafiyet hallerine göre değişkenlik gösterebilir.

Vergi beyanında bulunurken;

  1. Sizlere ekstra olarak vergi iadesi sağlayabileceğini bildiren kişi ve kurumlardan uzak durunuz. Kimlik bilgilerinizi, Social Security Kartınızı, W-2 formunuzu, son maaş çekinizi, iş yerinizin adını ve adresini kimseyle paylaşmayınız.
  2. Sponsor ve şirketinizin tavsiye ettiği aracı kurum dışında şahıs ve şirketler ile çalışmayınız. Başvurunuzu size iletilen sistem üzerinden kendiniz yapınız, aracı kişi veya arkadaşlarınıza yaptırmayınız.
  3. Yalan beyanda bulunmanın çok ağır cezai sorumluluklar getireceğini unutmayınız. Hakkınızda soruşturma açılıp, çok büyük maddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Ekstra para alacağınızı düşünüp dolandırılabilir ve derdinizi anlatacak muhatap bulamayabilirsiniz.
  4. Daha önceden programa katılmış kişilerin, 1.000 USD extra vergi iadesi alacağınız söylemine inanmayınız. Kanuni olmayan yollarla sahte beyanlarla sizin adınıza sahte işlemler gerçekleştirmedirler ve bu durumda kalan öğrenciler kanunen suç işlemiş olmaktadır. Bu konuda forumlarda, facebook sayfalarında öğrencileri sahte beyanla fazladan para alabileceğine inandıran bir yığın troll hesap bulunmaktadır. Aklı başında, zeki insanları olarak bu tür sahtekarlıklara itibar etmeyiniz. Sponsor ve acentenizin talimatlarına uyunuz.
başa dön
Bize Yazın!
1
Bize ulaşmanın en hızlı yolu!
Merhaba, bizimle iletişime geçebilirsiniz.