Yazar: metin 22 Kasım 2018
Work and travel programını, arkadaşlarızdan veya internetten duydunuz. Amerika’da gerçekleştiğini biliyorsunuz. Temel kavramları biliyorsunuz. Peki work and travel nasıl yapılır? Work and travel nasıl gidilir. Nereden başlanır? İşlemler nelerdir? Nereye başvuru yapılır? Bu yazımızda, work and travel nasıl yapılır sorusunun tüm cevaplarını bulacaksınız. Aşama aşama neler yapmanız gerektiğini sizler için derledik. Yazının tamamını okumanızı tavsiye ederiz.
Work and travel yapabilmek için aşağıdaki aşamaların tamamlanması gerekir:
►Bilgi Toplamak |
►Katılım şartlarına uygunluğu sağlamak |
►Sponsor ve Şirket seçmek |
►İş sözleşmesi temin etmek |
►Vize almak |
►Uçak bileti temini |
►Orantasyona katılmak |
Tüm yazınızı yurtdışında bir işte çalışarak, gezerek, yeni bir çevrede, farklı dil konuşulan bir ülkede geçireceksiniz. Öncelikle work and travel programı hakkında bilgilerinizi genişletmelisiniz. Program hakkında ilk ve genel bilgiyi kesinlikle programın esas ve resmi düzenleyicisi Amerika Dışişleri Bakanlığı sitelerinden öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Bu edindiğiniz bilgiler, gerçekçi, abartıdan uzak ve güncel bilgilerdir. Daha sonra acentelerden alacağınız bilgileri elinizdeki orjinal bilgilerle kıyaslayacağınız için temel bilgilerimizi en doğru ve güvenilir kaynaklardan edinmemiz daha doğru olacaktır. Work and travel nasıl yapılır İşte size yararlanabileceğiniz bazı kaynaklar:
https://j1visa.state.gov/programs/summer-work-travel/ | Temel bilgilere erişebileceğiniz Dışişleri bakanlığı resmi work and travel sitesi |
https://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/ | J-1 work and travel sponsorlarının tam listesine erişebileceğiniz internet sitesi |
https://www.ciee.org/ | Work and travel programının en büyük sponsoru CIEE resmi sitesi |
http://www.wikizeroo.net/wiki/en/J-1_visa | Work and travel vizesi olan J-1 hakkında referanslı bilgilere erişebilirsiniz. |
Yardım mı lazım? WhatsApp üzerinden tek tıklama ile ulaş! TIKLA BAĞLAN
Genel bilgimiz olduğuna göre artık, sizlere başvuru aşamasında rehbelik edecek, tüm program müddetince danışmanlığınızı yapacak olan work and travel şirket seçimi aşamasına başlayabilirsiniz. Amerika Büyükelçiliği web sitesinde, en az bir sponsor ile doğrudan çalışarak sizlerin work and travel işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili şirketlerin listesine https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/sites/91/Agencylist_101918.pdf adresinden erişebilirsiniz. Şirket seçimi öncesinde work and travel şirketleri ve en iyi work and travel şirketi hangisi adlı makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Work and travel nasıl ve kimler tarafından hangi şartlarda yapılır konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Şirketlerin web sitelerine girerek, iletişim bilgilerinden kendilerine ulaşınız. Çünkü work and travel programı tek başınıza başvuru yapabileceğiniz, iş bulabileceğiniz, vizeye müracat edebileceğiniz bir program değildir. Work and travel programı sponsorların acenteleri yardımıyla yapılır. Şirketler ile görüşerek, sundukları olanaklar, ücretler, iş türleri, bölgeler hakkında bilgi toplamaya başlayın.
Sponsorumuc CIEE hakkında detaylı bilgi okumak ister misiniz? TIKLA SAYFAYA GİT
Work and travel programının vize türü J-1, yani değişim vizesi olarak geçmektedir. J-1 vizesi için Amerika’da bir vize sponsorunuz olması şartı aranır. Aksi takdirde zaten, gerekli başvuru belgeleri olan SEVIS ve DS-2019 belgelerini temin etmeniz olanaksızdır. Merkezi Amerika’da bulunan sponsorlar ise öğrenciler ile birebir çalışmak yerine bulunduğunuz ülkede kendileri için çalışan ve kendi standartlarını öğrencilere ulaştıran acenteler ile çalışır. Bu yüzden work and travel programı sponsor, dolayısıyla work and travel acenteleri vasıtası ile yapılır. Bu kurumlar olmadan work and travel programı yapmanız, başvurmanız, kayıt olmanız mümkün değildir. Work and travel ile Amerika’ya gitmek için Türkiye’deki acenteler ile iletişime geçmelesiniz.
Work and travel programına katılmak için bazı koşulları yerine getiriyor olmanız gereklidir. Bu şartlara ve work and travel program tarihlerine, Work and travel başvuru tarihleri ve şartları adlı makalemizden ulaşabilirsiniz. İngilizce seviyenizin tespiti için şirketimiz sizlerle yüz yüze, telefon veya skype aracılığıyla İngilizce mülakatı gerçekleştirmektedir. Katılım şartlarından, eğitim durumunuz, akademik başarınız, İngilizceniz ve programa katılım tarihiniz elverişli iste artık work and travel kayıt işlemlerine geçebilirsiniz demektir. Acenteniz ile iletişime geçip kayıt olmak istediğinizi bildirdiğinizde zaten work and travel programına uygun İngilizceniz olup olmadığını test edeceklerdir.
Katılım şartlarına bir de buradan oku: ŞARTLAR
Work and travel programının şirketler vasıtası ile yapılması gerektiğini söylemiştik. Şimdi acente ile work and travel nasıl yapılır bu konuya değinelim. Acenteler bir veya birden fazla J-1 vizesi sponsoru ile çalışabilirler. Her sponsor katılımcılarına belirli hizmetleri sunmakla mükelleftir. 7/24 ulaşılabilirlik garantisi, programı takip etme, DS-2019 belgesini yayınlama, danışmanlık verme gibi hizmetler, her sponsorun vermesi gereken hizmetlerdir. Geçmişte Work and travel programına katılabilmek için “bir işe yerleşmiş olma” şartı aranmıyordu. Fakat artık, vize görüşmesine gitmeden önce kesinlikle bir iş sözleşmenizin bulunması gerekiyor. Sponsorlar da sizlere iş bulma konusunda yardımcı olurlar. Acenteler ile birlikte iş fuarları düzenleyerek, Amerika’lı işverenleri katılımcılarla buluşturur, iş görüşmeleri yapar, ve öğrencilere Amerika’da çalışacakları işi ayarlamalarında yardımcı olurlar. Katılımcılar dilerse, kendi buldukları ve work and travel programına uygun bir işte de çalışabilirler. Self work and travel nasıl yapılır konusunda daha fazla bilgi almak için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.
Sırada work and travel program aşamalarını takip etmek var. Work and travel programı yapabilmek için gerekli kriterleri sağlayan katılımcılar, work and travel acentelerinin ücret tarifesine göre program ücretini temin ederler. Work and travel program ücretleri şirketten şirkete göre küçük değişiklikler gösterebilir. Ücretin tamamı genelde tek seferde ödenmez ve vade, taksit seçenekleri bulunur. Bu konuda kuralları ve esasları belirleyen akit, şirketinizle aranızda imzaladığınız araclık hizmet sözleşmesidir. Armada Grandee 2019 work and travel ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kkayıt ücretini yatırdıktan sonra, work and travel yapabilmeniz için gerekli evrakları temin ederek acentenize ulaştırmanız gereklidir. Bu evraklar:
olarak sıralabilir.
Work and travel programını yapabilmek için araştırma yaptık, şartlara uygun olduğumuzu kontrol ettik, bir acenteye kayıt olduk, evrakları teslim ettik. Sırada bir iş sözleşmesi temin etme aşaması var. Amerika’da çalışacağınız işi seçecek, iş verenle veya sponsor kuruluş ile iş görüşmesi yapacaksınız. İş görüşmeniz olumlu geçtiği takdirde artık Amerika’da yasal olarak çalışabileceğiniz bir işiniz var demektir. Amerika’da size belirlenen tarihlerde, belirli ücretten, belirli departmanda çalıştırmayı taahhüt eden bir işyeri var artık, peki programa katılmak için bu yeterli mi? Hayır. Yasal olarak çalışabileceğiniz bir iş var fakat yasal olarak çalışabileceğinizi gösteren izniniz yok. Work and travel nasıl yapılır sorusunun en önemli cevabı, work and travel DS-2019 belgesi ile yapılır. DS-2019 belgesi olmadan, vize randevusu alamaz, vize alamaz, Amerika’da yasal olarak çalışamaz, en kısa anlatımla work and travel programına katılamazsınız. DS-2019 J-1 programı katılımınıza uygunluğunuzu gösteren belgedir. Hakkında detaylı bilgi almak ilgili DS-2019 makalemizi okuyabilirsiniz.
Bu belgenin temini acentenizin sorumluluğundadır, acente, sponsor ile iletişime geçerek, evrk işlerini tamamlamış, program ücretini yatırmış ve Amerika’da bir işi olan öğrenciler için başvuru formunu sponsordan ister. Sponsor onayından sonra belgeler Türkiye’ye acentenize gönderilir. Bu belge ile acenteniz, konsolosluk veya elçilikten randevunuzu alabilir.
DS-2019 belgesini Amerika’ya giderken yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu belge olmadan Amerika’ya girişiniz riske girebilir.
Artık program hakkında bilgi sahibiyiz, programa elverişliyiz, acentemiz var, işimiz var, yasal çalışma belgemiz var. Work and travel yapabilmeniz için J-1 vizesi almanız gerekmektedir. Hakkında detaylı bilgiye erişmek için ilgili “work and travel vizesi” makalemizi okuyabilirsiniz. Work and travel yapabilmek için vize randevunuzun acenteniz tarafından alınması gerekmektedir. Acenteniz gerekli vize evraklarını size temin edip, vize başvuru formunu doldurduktan sonra randevu tarihinde elçilik veya konsolosluk binasına giderek vizenizi alabilirsiniz. Vize yalnızca A.B.D. elçilik veya konsolosluk vize birimi tarafından verilmektedir. Vize birimi tarafından vizeniz sizlere PTT aracılığı ile pasaportunuza basılı şekilde iletilir. Artık vizemizde olduğuna göre, work and travel yapabilmeniz için sadece iki adım kalıyor… Bu iki aşama daha çok work and travel nasıl gidilir, seyahat planları ve oryantasyon ile ilgili aşamalardır.
Work and travel programı yapabilmeniz için tabi ki önce Amerika’ya ulaşmanız gerekiyor. Amerika, geniş bir alana kurulu federe bir devlet olduğu için uçak biletleri fiyatları, gideceğiniz eyaletin Türkiye’ye uzaklığına göre değişiklik gösterebilir. Uçak biletilerini, nereye, nereden, hangi tarihler için, aktarmalı veya aktarmasız, kaç valiz hakkıyla satın alacağınız konusunda acenteniz sizlere yardımcı olacaktır. Şimdi sırada oryantasyon var, “work and travel nasıl yapılır?” sorusuna, oryantasyon aşamasında cevap bulmaya devam edeceksiniz. Oryantasyonlar, hem acenteniz hem de sponsorunuz tarafından organize edilir ve sizler daha Amerika’ya gitmeden bilmeniz gereken önemli detayları sizlere aktarmak için gerçekleştirilirler. İçerikleri çok kapsamlıdır ve work and travel yapacak her öğrencinin katılımı zorunludur. Havaalanından iniş ile başlayıp, sağlık sistemi, sosyal güvenlik, yaşanabilecek sıkıntılar ve alınacak tedbirler, bankacılık, araç satın alma gibi bir çok konu hakkında sizi bilgilendirir.
Kayıt olmak için bilgilerini bize iletmen gerekiyor! Bilgi formunu doldur, kaydını başlat, TIKLA KAYIT YAP!
Bu yazımızda work and travel nasıl yapılır, work and travel nasıl gidilir, kimler yapar, nasıl icra edilir gibi sorularınıza yanıt verdik. Harika bir yaz geçirmeniz dileğiyle!
0
şehirden
0
Öğrenci
0
Yıldır
Work and travel ve değişim programlarında