work and travel iş seçimi

Yazar: 25 Temmuz 2019

Work and travel iş seçimi İçin 10 Tavsiye

Work and travel iş seçimi, tüm yazınızı geçireceğiniz işi seçmeniz açısından büyük önem arzediyor. Anılarınızn büyük çoğunluğu bu işte oluşacak, bu işte arkadaşlarınızı tanıyacak ve programınızn iyi veya kötü geçmesini çalışacağınız işteki mutluluğa bağlayacaksınız.  Önceki senelerde programa katılmamış öğrenciler için bir ilk niteliği taşıyan bu deneyim her aşamasında özen gerektirmektedir. Nitekim work and travel iş seçimi süresinde geçireceğiniz zamanın büyük çoğunluğunu çalışma sırasında geçireceksiniz. Bu yüzden iş seçimi aşaması sizin Amerika’daki günlerinizin de belirleyicisi olacaktır. İşte bu yazımızda siz katılımcılarımıza daha work and travel iş seçimi için 10 tavsiye veriyoruz

Work and Travel iş seçimi yaparken geniş bir portföyünüz olsa da bu işlere başvuru yaparken bazı kıstaslara tabi tutulur. Unutmayın ki “İngilizce” seviyeniz iş seçimlerindeki en önemli belirleyici unsurdur. Bunun yanı sıra okulunuzun bitiş tarihi, sağlık problemleri ve bazı özel şartlar da yine iş seçimi noktasında kısıtlayıcı unsurlar olabilirler. Şimdi, tüm bunları biraz daha açabilmek adına tecrübelerimizden elde ettiğimiz deneyimlerimizi tavsiye olarak paylaşacağız.

Work and travel iş seçimi yaparken danışmanınıza kulak verin!

1.Danışmanınızla iyi bir iletişim kurun ve ondan gelen tavsiyeleri dinleyin: Work and Travel süreci uzun bir süreçtir ve bu süreci danışmanınızla birlikte geçireceksiniz. Danışmanınız bu konuda deneyimli olduğu için ondan gelecek tavsiyeler her zaman işinize yarayacaktır. Bu yüzden danışanınızla olan iletişiminizi sıcak tutmak her zaman sizin için faydalı olacaktır. Nitekim danışmanınız sizi ne kadar tanırsa o kadar yardımcı olabilir.

2.İşin istediği İngilizce seviyelerine ve okulunuzun kapanış tarihlerine dikkat edin: Work and Travel programı katılımcıdan belli bir seviyede İngilizce talep eder. B1 seviyesine sahip öğrenciler programa katılabilmektedir ama İngilizceniz ne kadar iyi olursa iş portföyü de o oranda genişler. İşverenler istedikleri İngilizce düzeyini işin detaylarında bildirir, katılımcı da iş tercihini yaparken bunu dikkate almalıdır yoksa iş seçildikten sonra işveren ile yapılan mülakatta işveren İngilizcenizi beğenmez ise size işi vermeyebilir. Ayrıca okulunuzun bitiş tarihi de yine işverenin kabul ettiği işe başlangıç tarihine uygun olmalıdır.

Work and travel iş seçimi öncesinde kendinizi tanıyın

3.İşinizi seçerken tüm detayları inceleyin: Unutmayın ki iş teklifleri geldiği zaman sadece işin pozisyonundan ve ücretinden bahsetmez. Konaklama detayları, olduğu lokasyon, ulaşım, çevredeki olanaklar vb. detaylardan da bahseder. Bu yüzden işi detaylıca incelemek yararınıza olacaktır.

4.Tek bir etmene bağlı kalmayın: İş seçimi bazen fazla cazip gelen şeyler olabilir. Mesela; yüksek saatlik ücret, işyerinin lokasyonu, overtime olup olmaması, bonuslar vs. Bunlar her ne kadar cazip gelse de tek bir etmene bağlı kalmadan diğer etmenleri de incelemekte fayda var.

5.İşi incelerken yalnızca elinizdeki dokümana bağlı kalmayın: Her ne kadar dokümanlarda detaylı bilgiler yer alsa da siz yine de arama motorlarından iş yerinin konumuna, etrafındaki olanaklara ve web sitelerinden işveren ile ilgili detaylara ulaşın. Fazla bilgi bu konuda zararlı olmayacaktır.

6.Hangi tür işin size uygun olduğuna karar verin: Work and Travel’da iş pozisyonu seçerken pozisyonun size uygunluğuna dikkat edin. Özellikle fiziksel olarak sizi zorlayabileceğinizi düşündüğünüz ya da herhangi bir sağlık probleminizin ortaya çıkabileceğini düşündüğünüz işler noktasında dikkatli olun

7.Lokasyon konusunu asla göz ardı etmeyin: Amerika gerçekten oldukça büyük bir coğrafya ve her bölgesi farklı bir yapıya sahip. Ayrıca hemen hemen her eyaletten de iş fırsatı gelmektedir. Bu yüzden lokasyon konusunda beklentinizi göz önünde bulundurup tercih yapın. Öncelikle büyük şehirlerden WAT kapsamında iş gelmez. Çünkü bu bölgeler daha çok sezonluk değil sene boyunca çalışabilecekleri kişileri ararlar. Ayrıca güvenlik ve yaşam giderleri noktasında pek önerilmezler. WAT kapsamında okyanus kenarlarındaki tatil bölgelerinde çalışabileceğiniz gibi iç kesimlerdeki milli parklarda da çalışabilir, büyük kasabalarda çalışabileceğiniz gibi ufak tefek yerleşim bölgelerinde de çalışabilirsiniz. Ayrıca “Travel” planınızda görmek istediğiniz şehirlere yakın yerlerde çalışmak size seyahatinizde zaman kazandırabilir. Bu sebeple lokasyonu iyi incelemenizde ve beklentileriniz doğrultusunda bir yer seçmenizde fayda var. Bu yüzden iş seçimi için lokasyon seçimi de çok etkilidir

Sevdiniz ama mantıklı mı?

8.İş seçimi ertelemeye gelmez: Work and Travel’da işler bir kerede gelmez, süreç içerisinde parça parça gelir. İçinize sinmeyen işi elbette seçmeyin fakat elbet daha iyisi gelir diyerek de seçimi çok ertelemeyin. Unutmayın ki süreç yalnızca iş seçimi değil, daha sonrasında işveren mülakatı, evrakların hazırlanması, vize görüşmeleri ve aynı zamanda devam eden okul hayatınız var. Bu yüzden tüm işlemleri zamanında halletmek hem sizin hem de danışmanınızın işini kolaylaştıracaktır.

9.Referansları dikkate alın: Sizden önce seçtiğiniz işe gitmiş ya da aynı pozisyonda çalışmış insanlarla iletişim kurup onların yorumlarını da alın. Fakat yine de aldığınız yorumları kendi süzgecinizden geçirin. Sonuçta herkesin yaşadığı deneyim farklıdır ve onların yaşadıkları iyi ya da kötü deneyimler sizde de aynı şekilde gerçekleşecektir diye bir şey söz konusu değildir.

10.Unutmayın ki! İyi ya da kötü iş yoktur: Sadece size uygun olan ya da uygun olmayan işler vardır. Hiçbir iş mükemmel değildir, iş yaşantınızı mükemmel kılacak olan ise sizin oradaki deneyimleriniz olacaktır.