fbpx
Armada Grandee Yurtdışı Eğitim & Danışmanlık

Work and Travel Hakkında 10 Bilgi 10 Tavsiye

Work and travel programı hakkında hem bilgi, hem uyarılarla dolu, daha önce duymadığınız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Work and travel programının tüm iştirakçileri için sürdürülebilir bir program olması hedefiyle, katılımcılarımıza ve adaylara work and travel bilgi ve tavsiyeleri paylaşıyoruz. Programa katılmak isteyenlere, araştırma yapanlara, work and travel tavsiye arayanlara faydalı olmasını dileriz.

 

Work and Travel bilgi ve tavsiye

1. Work and Travel programı 1961 yılından beri yapılıyor!

Work and travel programının temeli 1961 yılına kadar dayanıyor.  1961 yılında Fulbright–Hays Act olarak da bilinen, kültürel eğitim ve değişim yasası hayata geçiriliyor. Bu tarihten sonra, J-1 vize programına dahil bir çok program ortaya çıkıyor. Program bir değişim “exchange” programıdır, fakat karşılıklı öğrenci değişim programı değildir. Buradaki değişim, kültürlerarası değişimi vurgular. Program kültürel bir dğeişim programıdır ve amacı, Amerika ile diğer ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak kültürlerini tanıtmaları ve karşılıklı anlayışın gelişmesidir. Program 57. senesine girerken, Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren popüler olmaya başlıyor. Türkiye, her sene 5.500 work and travel katılımcısı ile en çok öğrenci gönderen 5. ülke konumundadır.

Work and travel bilgi: Work and travel programı, Amerika’da yaz aylarınızda bir işte çalışarak, Amerikan kültürünü yakından tanırken, İngilizce’nizi geliştirebileceğiniz ve kendi külütürünüzü de başkalarıyla paylaşacağınız bir değişim programıdır.

Work and Travel tavsiye: Programın tanımına ve içeriğine resmi devlet sitelerinden bakın, hiç bir acente veya danışman bu tanımların dışına çıkamaz. 

2. Work and Travel Sponsor kuruluşlar vasıtası ile icra ediliyor

Programın kurucusu, kurallarını koyan ve denetleyicisi olan kurum ABD Dışişleri Bakanlığı olsa da, J-1 vizesine başvurmak ve programa katılabilmek için Amerika’da yetkisi bulunan bir kuruluşun size sponsor olması gerekiyor. Amerika’da Work and Travel sponsoru olan 40’a yakın sponsor kuruluş bulunmaktadır. Sponsorların görevi, katılımcılara iş sağlayabilmek, program aktivitelerini izlemek ve denetlemek, sorunlarında yardımcı olmak, programdan maksimum derecede faydalanmalarını sağlamaktır. Sponsorlar ABD dışındaki katılımcı adaylara acenteları olan şirketler vasıtası ile ulaşırlar. En büyük ve katılımcı sayısı en fazla olan sponsor C.I.E.E‘dir. Armada Grandee C.I.E.E. Türkiye’deki yetkili acentesidir.

Work and Travel tavsiye: Bir sponsor yalnızca bir acentesi yoksa öğrenciler ile iletişime geçerek işlemlerini gerçekleştirir. Türkiye’de ise acentesi olmayan sponsor yoktur, bu yüzden tüm katılımcılar şirketler aracılığı ile başvuru yapmak zorundadır. “Bu da Sponsor olmadan Work and Travel yapamaz mıyız” durumuna açıklık getiriyor.

3. Work and Travel para kazanma programı değildir!

Work and travel programı gün geçtikçe öğrenciler arasında kazanılan para ile anılan bir programa dönüşüyor. Programa katılan öğrencilerin istek ve taleplerinde daha fazla para kazanabilecekleri bir iş oluyor. Bu yaklaşımı destekleyen şirketler ve acenteler ise kayıt kaygısı ile öğrencilere olmadık vaadlerde bulunabiliyor. Kazanacağınız para hakkında vaadlerde bulunan şirketlerden kaçar adım uzaklaşmanızı tavsiye ediyoruz. Bu programın amacı kendinize değer katmak, yabancı bir ülkede bir işte çalışmak, kültürlerini tanıtmak, güzel ülkemizin kültürünü karşı tarafa aktarmaktır. Para değil, anı biriktireceğiniz bir programdır.

Beklentilerinizi ayarlamak, karşılaştığınız durumlara daha pozitif duygular ile yaklaşmanızı kolaylaştıracaktır. Şirket ve katılımcı öğrencilerin abartılılı anlatımları üzerine kuracağınız; henüz kazanmadığınız bir parayla neler yapabilceğinizi hayal etmeniz gerçekten programdan keyif almamanıza ve verimsiz bir yaz geçirmenize neden olacaktır. Bu yüzden work and travel şirket seçimi bir kez daha önemli bir konu haline geliyor.

Work and Travel tavsiye: Kazançlarınızı artırmak istiyorsanız, ikinci iş bulabileceğiniz bir lokasyona gitmelisiniz.

4. Work and Travel işleri çok çeşitli güvenlik taramasından geçerek size ulaşıyor

Work and travel programı onlarca uluslararası kurum, kuruluş ve şirketin bir arada bulunduğu bir programdır, Konsolosluklar, işverenler, havayolu firmaları, Amerika’lı işverenler, konaklama sahipleri, sponsorlar, seyahat acentaları, Work and travel şirketleri, bakanlıklar, daire başkanlıkları gibi kurumlar belirli sorumlulukları yerine getirerek öğrencilerin programdan faydalanmalarını sağlıyorlar. Amerika’da bir işverenin Work and Travel öğrencisi olabilmek için belirli şartlar vardır. Öncelikle işveren ve iş yeri work and travel yasaklı işler ve lokasyonlarında olmamalıdır. İşveren ve iş yerinin finansal olarak sıkıntılı olmaması, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatının olması, adli sicil kaydının olmaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan işverenler, Amerika’da sponsorlara ulaşarak work and travel programı ile J-1 statüsünde öğrenci işe almak istediklerini belirtirler.

Sponsor firmalar, işverenin istek ve talepleri( iş başlangıç- bitiş tarihi, ingilizce seviyesi, cinsiyet, konaklama türü, saatlik ücret gibi.) derleyerek öğrencilere ulaştırılması üzere birlikte çalıştıkları şirkete bildirirler. İşlerin öğrencilerle bulunduğu etkinliklere iş fuarları ismi verilmektedir. Armada Grandee 2018 yılında her birinde onlarca işverenin bulunduğu 30 üzerinde fuar düzenledi.  İşverenler işe alım sürecini öğrenciyle internet ortamında, yüzyüze gerçekleştirmek isteyebilir veya, sponsor organizasyona işe alım yetkisi verebilir. Her iki durumda da öğrenci hangi lokasyonda hangi iş türüne gitmek istediğini belirleyip kendineuygun bir iş tercih ederek iş sözleşmesi temin edebilir.

Work and travel tavsiye: Çalışacağınız işyeri hakkında muhakkak bilgi sahibi olun, örneğin lokasyonu, ne tür hizmetler verildiği, kısa tarihi, erişimi, ulaşımı gibi.

Work and travel bilgi: İşverenlerden bazıları ilk kez work and travel öğrencisi işe alırken kimileri yıllardır bu işi yapıyorlar. Gerçek şu ki, hepsi sizin kadar heyecanlılar.

5.Work and Travel iş alanları ve iş seçimi

Work and travel programında çalışabileceğiniz iş türleri ve nitelikleri A.B.D. Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve korumaya alınmıştır. Her yıl bu kurallar değişiyor ve daha etkin bir work and travel programı sunulması için sıkı denetimlere tabi tutuluyor.

Work and travel programında çalışabileceğiniz işler

 

Eğlence ParklarıBilet görevlisi, satış görevlisi, oyun görevlisi, biniş görevlisi, yeme içme sorumlusu, temizlik görevlisi, animatör
Konaklama işletmeleri, oteller, resort oteller, motellerÖn büro, resepsiyon, bellboy, kat görevlisi, housekeeping, meydancı, çamaşırhane, garson, komi, can-kurtaran
Restaurantlar ve barlarKomi, servis yardımcısı, garson, host, hostess, temizlik görevlisi, aşçı yardımcısı, mutfak ön hazırlık, bulaşıkçı
Mutfak ve yiyecek alanlarSalata, tatlı, pişirici, asistan aşçı, servis öncesi, temizlik görevliisi
BanketlerSunucu, banket görevlisi, komi, garson, meydancı
SüpermarketlerKasiyer, genel alan sorumlusu, raf görevlisi, manav reyonu, et reyonu, hazır gıda reyonu,
Çeşitli mağazalarSatış görevlisi, satış temsilcisi, raf-reyon sorumlusu, kasiyer
Tema parklarAnimatör, eğlence görevlisi, misafir sorumlusu, kabul ve karşılama, bilet satış
Milli ParklarMilli park içerisindeki tesis’e göre değişebilir, gemi-tekne turu da, otel de olabilir.

Work and travel tavsiye: Seçeceğiniz iş kolu hakkında danışmanlarınıza, daha önce aynı işte çalışmış birisiyle görüşmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Work and travel bilgi:Sanılanın aksine tüm işler sezon başında birden liste halinde gelmiyor, sürekli güncellenen ve yenilenen bir iş listesi mevcut.

6. Work and Travel’da haklarınız var!

Work and travel Amerika’ya ucuz iş gücü ayarlanması için düzenlenen bir program değildir. Eşit maaşlarla, yasal ödenme haklarınızla, Amerika’da mahkemelere müracaat etme haklarınız vardır. Kimse istenmediği, stres altında çalıştığı bir işte zorla tutulamaz. Work and Travel öğrencilerinin en çok çok problem yaşadıkları aşama, bir işyerinde çalışırken karşılaştıkları zorluklardır. Bu tür zorluklarda haklarınızı bilmeniz, onları müdafa etmeniz gerekir. Örneğin gece 00.00’dan sabaha kadar mesailer work and travel öğrencilerine verilemez, work and travel programına aykırı bir iş pozisyonuna transfer edilemezsiniz, etnik, dini, kültürel, ırk ve cinsiyet ayrımına maruz bırakılamazsınız.

Work and travel bilgi: Haklarınız aynı zamanda sponsor ve şirketiniz ile yapacağınız anlaşmalar ile de koruma ve güvence altına alınmıştır. Bu yüzden altına imza atacağınız her sözleşmeyi dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

Work and travel tavsiye: Amerika’da haklarınızla ilgili, insan kaçakçılığı broşüründe çok detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Buradan indirin. 

7. Work and Travel kayıtları sınırlı bir sayıdadır ve kontenjan dahilindedir

Work and travel programı, istenilen sayıda öğrenci gönderilebilen bir sayıda değildir. Work and travel programında sınır 2011 yılında sponsor firmaların kabul ettiği öğrenci sayısı ile sınırlanmıştır. Bunun anlamı, sponsorların her birinin belirli bir kontenjanı ve sınırı olduğudur. Türkiye için tahmini sayı 6.000 civarındadır. Türkiye’de bu sayıdan öğrencilerin çeşitli gerekçeli/gerekçesiz iptallerini ve vize reddi alan öğrenci sayısını düştüğümüzde 5.500 civarında öğrenci Work and Travel programına katılmaktadır. Tahmini olarak bilgi alan başvurmak isteyen sayısı ise 40.000 civarındadır. İşinizi son dakikaya bırakmak, yaz ayı için yapacağınız planları suya düşürebilir. Work and Travel erken başvuru makalemizden yararlanabilirsiniz.

Work and travel tavsiye: Şirket araştırmalarına erken başlayıp, çabuk neticelendirin.

Work and travel bilgi: Tüm dünyadan 110.000 civarında katılımcı olması beklenirken, bu sayı iptaller ve vizelerden dolayı 90.000 – 95.000 civarındadır.

8. Work and Travel programında şirket seçimi

Programı size ulaştıran, gerçireceğiniz programı birlikte yapılandırdığınız, tüm başvuru, kayıt, seyahat planlarınızı organize eden şirket seçimi sandığınızdan çok daha önemli. Work and Travel programını ülkemizde düzenleyebilmek için ne yazık ki bir akredite bir kriter yoktur. Reklamlarını gördüğünüz firmaların yarısı bir sponsor ile bile çalışmıyor, bir şirketin kayıt ofisi gibi aracı iş yapıyorlar.

Şirket seçerken programınızı ve paranızı çöpe atmamanızı sağlayacak maddeler:

“Work and travel şirketi” isimli bir şirket yok. “Work and travel istanbul” diye bir şirket de yok. Dolanbaçlı, firmaların, 2. veya 3. web sitelerinden kurtulun. Gerekli gereksiz yere telefonunuzu, e-mailinizi bırakmayın.

Neredeyse tüm şirketlerin sitesinde görünen” ABD İstanbul Konsolosluğunun açıkladığı Güvenilir Şirketler” diye bir link var. Evet bir liste var ama güvenilir şirketleri değil, şirketleri gösteriyor; “A.B.D. Başkonsolosluğu listede bulunan acentelerin profesyonel becerilerinden ve itibarlarından sorumlu tutulamaz. ”  Diye de ekliyorlar. Her şirket kendi güvenilirliği için elçilik ve konsolosluğu kullanıyor açıkçası.

Programda hangi sponsor ile çalıştıklarını sorun net cevap alın. “Bazı sponsorlar ile çalışıyoruz” geçerli bir cevap değildir.

Tecrübe Önemli

Kaç senedir bu işi yaptıklarını sorun, yeni firmalar daha cazip koşullarda, albenisi yüksek satış teknikleri kullanırlar, promosyon ve indirim en sevdikleri kelimelerdir.

Firmanın büyüklüğünü ofislerinin dizaynına göre anlamaya çalışmayın, yanıltıcı olabilir.

Danışmanların work and travel programı’na katılıp katılmadığını sorun.

Forum siteleri, facebook sayfalarından bilgi almayı bırakın. Küçük ve orta sınıf şirketler sahte hesaplarla, siz ne olduğunu anlamadan sizleri manipüle edeceklerdir. Facebook sayfaları, şirketler tarafından oluşturulmuş veya finanse edilmektedir. Yanlış ve hatalı bilgi vermekte, programın para yönünü ön plana çıkaran içerikler paylaşmakta bir yanlış görmezler.

Danışmanların konuşması “hallederiz abicim, o iş bizde” şeklindeyse 2 kez düşünün.

Diğer görüştüğünüz firmayı, karalıyor, onlar hakkında konuşuyor, hikaye anlatıyorlarsa 3 kez düşünün.

Work and Travel bilgi: Türkiye’de hiç bir dil kursu work and travel firması değildir!  Bir firmanın temsilciliğini yapıyor ve sadece aracılık ediyorlardır. Firmanın kendisine ulaşmayı deneyin. Kasaptan sebze, manavdan et almak gibi bir tercih sizi üzebilir. Bir dil okulu ile work and travel görüşüyorsanız 4 kez düşünün.

Work and travel tavsiye: Work and travel programında şirket seçimi için mümkünse yüz yüze görüşme yapınız.

Work and travel bilgi: Türkiye’de toplam 28 şirket bir veya birden fazla sponsor ile çalışıyor. Diğer firmalar ya taşeron, ya temsilci ya da kayıt ofisi olarak çalışıyor.

9. Work and Travel Kayıt Tarihleri, Şartları

Work and travel programının kayıtları 15 Temmuz tarihi itibari ile başlar, şirketin belirlenen kontenjanı doldurması ile 15 Şubat tarihinde biter. Bu rakamlar genel tarihler olup, şirketten şirkete değişkenlik gösterebilir. Siz yine de işinizi şansa bırakmayın ve olabilecek en kısa sürede karar vererek work and travel programına kayıt olun. Kayıt tarihleri geçtiği takdirde, ek kontenjan açılmaz ise work and travel programına katılamazsınız.

Work and travel programına katılmak için tartışmalara konu olan yaş, ingilizce seviyesi, not ortalaması, 2-4 senelik üniversite konularına bir nokta koyalım. En şeffaf şekilde

Work and travel programına;

Lisans veya Önlisans bölümünde okuyan;

18-30 yaş arasında;

En az orta seviye İngilizce bilen;

HER ÖĞRENCİ BAŞVURABİLİR

Fakat, şirketler bazı kriterler ekleyere katılım standartlarını yukarıya çıkarmaktadır. Şirketlerden şirkete göre İngilizce, yaş ve lisans durumu, not ortalaması kriterleri değişmektedir.

Work and Travel tavsiye: Mümkünse en iyi kayıt tarihi Ağustos – Ekim aylarıdır. Başvurunuzu bu aylarda yapmaya çalışın!

Work and Travel bilgi: Programda en iyi işler önce, en kötü işler sonra gelmez. Programda iyi ve kötü iş yoktur, işler size uygun veya değildir.

10. Work and Travel Vizesi ve ilgili work and travel tavsiye

Work and travel programı bir kültürel değişim programıdır. A.B.D.’nin düzenlediği diğer kültürel değişim programları gibi vize türü J-1’dir. J-1 vizesi Türkiye’de, vize bölümü bulunan A.B.D. Elçiliği ve Konsolosluğu tarafından verilmektedir. Adana ve İzmirde konsolosluk olmasına rağmen, bu konsoloslukların vize birimi yoktur. Hangi bölgedeki öğrencilerin İstanbul’da hangilerinin Ankara’da girmesi gerektiğine dair bir yönerge yoktur.

İş görüşmesi yapan, iş sözleşmesi bulunan öğrenciler program ücretlerini tamamladıklarında, şirketler öğrencilerin yasal olarak çalışmasına imkan tanıyacak uygunluk sertifikası(DS-2019) ve SEVIS belgelerini Amerika’daki sponsoradan temin ederler. Bu belgelerin yayınlanması ile artık J-1 vizesi için randevu alınabilir. Türkiye’de öğrenciler bireysel olarak Work and Travel randevusu alamazlar. Şirketler, elçiliğin kendileri için açtıkları randevu hesabından öğrencileri için randevu alırlar.

Vize görüşmenizde yanınızda bulunması gereken belgeler:

DS-2019 belgesi – sponsor tarafından sğalanır, şirket tarafından size ulaştırılır

SEVIS belgesi – sponsor tarafından sğalanır, şirket tarafından size ulaştırılır

DS-160 formu – Vize başvuru formudur, bazı şirketler öğrencilere doldurtmaktadır, bazıları ise kendileri doldurmayı tercih edebilir.

Kapalı zarfta mühürlü transkript – Okul öğrenci işleri/hizmetlerinden sizin temin etmeniz gereken transkript.

Bu belgeler dışında, başvurunuzu kuvvetlendirecek belgeler olursa, ekleyebilirsiniz. Örneğin başarı belgesi, üniversite basketbol takımında yer aldığınız gösterir belge gibi.

Work and Travel bilgi: Vize hakkında bir çok mit, efsane vardır. En güncel ve şeffaf bilgiyi danışmanınızdan alabilirsiniz.

Work and Travel ipucu: Work and travel vizesi nispeten kolay bir vizxedir, sakin olun, sorulara içtenlikle cevap verin, elçilik vize görevlisi ile görüşüyorsunuz, büyükelçi ile değil.

Work and Travel tavsiye ve uyarılarının en önemlisi

Work and travel, Amerika’yı keşfedeceğiniz kadar Amerika’da kendinizi keşfedeceğiniz bir programdır. Hiç bir iş, lokasyon, durum ve konum sizin iyi bir program geçirmenizi garanti etmez.  Bu programın var olmasına ön ayak olan, emek veren ve sizlere hizmet veren tüm kurumlar elinden geleni yapsa da, beşeri ilişkiler nedeni ile programda sorunlar yaşanabilir, işlerde aksalık olabilir. Kendinizin de sorunlarla mücadele edebilecek bir yapıda olduğundan emin olmalısınız.

Work and Travel tavsiye ve uyarılarının en vurucusu

Work and travel programı hakkında söyleyenenler askerlik anıları gibidir. Kimse askerlik anısı dinlemek istemez, fakat askere gidenler anlatmaya bayılır. Abartılı görüşlerden, “panpa o iş öyle değil” tarzı söylemlerde bulunanları dikkate almayınız.

 

Work and Travel bilgi ve detaylarının en önemlisi

Work and travel programı size göre şekillenmez, esnemez. Beklentilerini realistik ve ulaşılabilir şekilde oluşturan bireyler bu programdan maksimum verim alırlar. Diğerleri firmayı, işi, kendini, sponsoru, arkadaşlarını suçlayıp dururlar.

Work and Travel bilgi ve detaylarının en vurucusu

Work and travel programı global bireyler olabilecek, özgür ve lider ruhlu kişilere hitap eder. Küçük insanların, küçük düşüncelerine hitap etmez.

başa dön
Bize Yazın!
1
Bize ulaşmanın en hızlı yolu!
Merhaba, bizimle iletişime geçebilirsiniz.