Yazar: metin 20 Mart 2020
Yurtdışı hayallerinizi gerçekleştirmek mi istiyorsunuz ? Neden olmasın 😊
Yurtdışına çıkmayı hayal ettiniz ve bu hayalleriniz için adım atmaya mı başladınız? Yaşadığınız heyecanı ve aynı zamanda hissettiğiniz tedirginlikleri anlayabiliyoruz 😊 Özellikle daha önce bu tecrübeyi yaşamış olan kişilerden, yurtdışına ilk kez çıkacaklara tavsiyeler çok değerlidir. Bu yazımızda size seyahatinizi düşündüğünüz andan, dönüş zamanınıza kadar olan tavsiyelerimizi anlatıyoruz.
Pasaport Nasıl Çıkarılır?
Eğer görmeyi hayal ettiğiniz ülkeye karar verdiyseniz, artık pasaport çıkarmaya hazırsınız demektir. Pasaport çıkarma işlemi son derece rahat ve kolaydır. Nüfus Müdürlüğü’nün web sitesinden pasaport randevusu almalısınız.
Pasaport çıkarmak için hazırlamanız gereken birkaç tane evrak var; T.C. Kimlik Kartı, öğrenci iseniz öğrenci belgesi, son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, pasaport defter ve harç bedeli ödeme dekontu. Pasaport ücretlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Gitmeyi planladığınız ülke Türkiye’ye vize uygulayan bir ülke ise, o ülke için vize evrak listesine ulaşmanız gerekir. Genelde konsolosluklar vize başvurularını aracı kurumlar yardımıyla kabul eder. Vize alacağınız ülke hangi aracı kurumla çalışıyor bunu araştırıp, vize evrak listesine bu kurumlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Vize başvurunuzu erkenden yapmanız çok önemlidir.
Bizim tavsiyemiz uçak biletinizi kesinlikle vize aldıktan sonra almanızdır. Pasaportunuza basılan vize tarihleri önemlidir. Bu sebeple o tarihleri görüp, doğru bileti almak gerekir.
Pasaport, vize ve uçak biletiniz hazır, artık gerçekten gidiyorsunuz 😊 Bavula neler koymalısınız ve neler koymamalısınız önemli bir konu. Gideceğiniz ülke ve şehrin hava durumunu önceden kontrol edip mevsime uygun kıyafetler almalısınız. Gideceğiniz gün sayısına göre düşünerek, yeterli sayıda eşya almanızı tavsiye ederiz. Bagaj için kilo sınırını göz ardı etmeden bavul hazırlamalısınız. Bavulda kesinlikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri vb. yiyecekler olmamalı.
Avrupa ülkelerinin birçoğunda Türkiye’deki ile aynı priz girişi kullanılırken; Malta, İrlanda, İngiltere ve Amerika gibi bazı ülkelerde priz girişleri farklıdır. Bu sebeple gideceğiniz ülkenin priz girişlerinin nasıl olduğunu kontrol etmeli, elektronik aletlerinizi kullanabilmeniz için de bu priz girişlerine uygun dönüştürücü almalısınız. Birçok elektronik eşya satan mağazalarda rahatlıkla bulabileceğiniz gibi, havaalanlarındaki mağazalardan da temin edebilirsiniz. Ancak belirtmemiz gerekir ki havaalanındakiler biraz pahalı 😊
Türkiye’de var olan sağlık sigortanız yurtdışında geçerli olmadığından ve maalesef yurtdışında sağlık hizmetleri çok pahalı olduğundan, mutlaka kapsamlı bir seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız. Bazı Avrupa ülkeleri vize başvuru esnasında seyahat sağlık sigortanızı görmek isterken, bir kısmı bunu vize aşamasında zorunlu tutmamaktadır. Ancak her ne olursa olsun uçuşunuzdan önce, seyahat sürenizi kapsayan bir seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız.
Yurtdışına çıkan herkes tarafından ödenmesi gereken yurtdışı çıkış harcı 50 TL’dir. Bu ödemeyi devlet bankalarına yapıp, dekontunu yanınıza alabileceğiniz gibi, havaalanında bulunan veznelerden de ödeme yapıp harç pulunuzu temin edebilirsiniz.
Öncelikle tavsiyemiz elbette uçuşunuzdan 24 saat önce açılan online check – in işleminizi yapmanızdır. Ancak buna rağmen kesinlikle uçuşunuzdan en geç iki saat önce havaalanında olmalısınız. Bavul teslim edecekseniz sıra bekleyecek olma olasılığınız çok yüksek. Ayrıca hem havaalanına giriş sırasında hem de uçuş kapısına geçişte güvenlik kontrollerinden geçeceksiniz. Bunlar da zaman aldığı için uçuşunuzu kaçırmamanız için temkinli davranmalısınız.
Uçuş esnasında yanınıza alacağınız kol ya da sırt çantanıza pasaport, gideceğiniz ülkede kalacağınız otelin rezervasyon onayı, eğer biri tarafından davet edildiyseniz davetiye mektubu mutlaka konmalıdır. Gideceğiniz ülkeye varışta gümrük kontrolünden geçeceksiniz ve bu evraklara bakılacak.