SEVIS DS-2019

Yazar: 1 Ekim 2018

DS-2019 SEVIS

DS-2019  ve  SEVIS nedir?

Ds-2019 ve SEVIS nedir, ne işe yarar, kim yayınlar, nerede kullanacaksınız? Bu sorularınızın cevabını bu yazımızda görebilirsiniz.

DS-2019  Nedir?

DS-2019 Formu veya “Değişim Ziyareti için Uygunluk Belgesi (J-1) Durumu”, değişim ziyareti programının süresince kullanılan temel belgedir. Work and Travel Programı, Intern ve PCT programlarına katılan tüm öğrencilerin, programa uygun olduğunun aracı sponsorlarca onaylandığını belirten bir belgedir. Ayrıca öğrencilerin yasal olarak çalışabilmesi için bu forma ihtiyacı vardır ve formun ismini Türkçeleştirmek gerekirse yasal çalışma belgesi diyebiliriz. SEVIS, yani “Student of Exchange Visitor Information System” staj programları, Work and Travel gibi kültürel değişim programları ile veya dil okulu ile eğitim almak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek olan tüm öğrencilerin kayıt olması gereken sistemdir. ABD hükümetinin ülkeye gelen öğrencilerin giriş çıkışlarını, hareketlerini, bulundukları bölgeleri güvenlik önlemi amacıyla takip ettiği sistemdir.

Çok önemli bir belge olduğu için öğrencilerin Amerika seyahatleri boyunca bu belgeyi yanlarında taşıyarak çok iyi bir şekilde muhafaza etmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin vize görüşmesi esnasında bu belgeyi yanında bulundurmaları gerektiği gibi, Amerika’ya ilk indikleri yerde gümrükten geçerken de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Gümrük memuru belgeyi öğrencilerden isteyerek gerekeli kontrolleri yapacağı için öğrencilerin bu belgeyi sırt çantalarında taşıması tavsiye edilir. Uçuş aktarmaları esnasında büyük bagajlarına ulaşamayacakları için kesinlikle büyük bagaja koymamaları gerekmektedir.

Vize için gereklidir

DS-2019 formu, değişim öğrencisinin bir J vizesi alabilmek için ABD büyükelçiliği veya konsolosluğu ile görüşme yapmasında gerekli olan en önemli belgedir. Bu form, Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş aracı sponsorlar tarafından her katılımcı öğrenciye özel olarak basılır. Form üzerinde her katılımcı öğrencinin kendisine ait “N00” ile başlayan SEVIS numarası olur. Ayrıca form üzerinde, formun hangi sponsor tarafından basıldığı, öğrencinin çalışabileceği yasal tarihler, çalıştığı yerin ismi ve adresi, öğrencinin doğum tarihi ve yeri gibi özel bilgiler de mevcuttur.

Hangi Programlarda?

Eğer Work and Travel Programı, Intern ve PCT programlarına katılmak istiyorsanız mutlaka bir yurt dışı eğitim firmasına başvuru yapmalısınız. Bireysel olarak başvuru yaparak DS-2019 belgesine sahip olamazsınız. Başvuru yaptıktan sonra iş yeri belirleme ve ücret ödeme işlemleriniz tamamlandıysa danışmanınız sizin adınıza DS-2019 belgesi hazırlanması için sponsor ile irtibata geçecektir. Sizin adınıza düzenlenip getirtilecek olan DS-2019 formunuzun tüm yerlerde orijinal halinin kullanılması gerektiği için Amerika’dan kargo yoluyla ıslak imzalı gelmesi gerekmektedir. Islak imzalı olmayan DS-2019 formu görüşmeler esnasında geçersiz sayılabilir. Formların Amerika’da basılıp kargoya verilmesi gerektiği için işlemlerinizi yaparken formun basılma süresi ve yurt dışı kargo süresini de göz önünde bulundurarak işlemlerinize devam etmeniz gerekir.

DS-2019 belgesine ait örnek görseli aşağıda inceleyebilirsiniz.

SEVIS Nedir?

SEVIS, yani “Student of Exchange Visitor Information System” staj programları, Work and Travel gibi kültürel değişim programları ile veya dil okulu ile eğitim almak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek olan tüm öğrencilerin kayıt olması gereken sistemdir. ABD hükümetinin ülkeye gelen öğrencilerin giriş çıkışlarını, hareketlerini, bulundukları bölgeleri güvenlik önlemi amacıyla takip ettiği sistemdir.

SEVIS Makbuzunu Nasıl Temin Edebilirim?

SEVIS sistemine kayıt olmak için ücret ödenmesi gerekir ve öğrencinin vize görüşmesine giderken SEVIS ücretinin ödendiğine dair SEVIS makbuzunu yanında götürmesi gerekmektedir. Bu makbuz, work and travel programı ve staj programları için programın sponsoru tarafından öğrencinin yasal çalışma belgesi olan DS-2019 formu ile birlikte kargo yoluyla danışmanınıza gönderilecektir. Vize görüşmenizden önce bu belgeleri danışmanınızdan temin edebilirsiniz. Dil okuluna gidecek öğrenciler de vize görüşmesine giderken belgeyi danışmanlarında temin edecekler. Tüm öğrencilerin vize evraklarının içerisinde SEVIS makbuzu hazır olmalıdır. Aksi taktirde vize görüşmesinde sorun yaşanabilir.

sevisin ücretleri programlara göre farklılık gösterir. 2018 yılı SEVIS kaydı için ücretler şu şekildedir:

Work and Travel Programı : 35$

Trainee/Staj Programları : 180$

Dil okulu           : 200$

Ücret ödendikten sonra SEVIS makbuzunu danışmanınız sponsor tarafından temin edecektir.

SEVIS Kaydını Nasıl Yapabilirim?

Work and Travel ve staj programları için Amerika’ya gittikten sonra ilgili sponsoru arayarak SEVIS kaydı yaptırmak stediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Sizden kaldığınız yer ve SEVIS numaranız gibi birkaç bilgi istendikten sonra kaydınız tamamlanmış oluyor. Bu aramayı yasal çalışma tarihinizin başlaması itibariyle 10 gün içerisinde kesinlikle yapmalısınız ama konaklamanıza yerleşir yerleşmez sponsorunuzu aramanızı tavsiye ediyoruz. Dil okulu için giden öğrencilerin ise aramalarına gerek yok. SEVIS kayıtları okul ve şirket tarafından otomatik olarak yapılıyor.

SEVIS Kaydını Yapmazsam Ne Olur?

Öğrencilerin SEVIS kaydını belirtilen süre içerisinde mutlaka yapmaları gerekiyor. Aksi halde öğrencilerin programları iptal olabilir ve ülkelerine dönmeleri gerekebilir. Her yıl verdiğimiz programa uyum eğitiminde bu konuya birçok kez değinmemize rağmen, çok önemli olduğunu tekrar tekrar anlatmamıza rağmen birkaç öğrencide sorun olabiliyor. Lütfen SEVIS kaydının çok önemli olduğunun farkında olalım ve Amerika’da konaklamanıza yerleşir yerleşmez kaydınızı yaptırmaya özen gösterin.