Özelikle Almanya’da Üniversite okumak isteyen öğrencilerin ve aynı zamanda Türkiye’de Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği gibi bölümler okuyup bu alanlarda Almanya’da Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilerin tercih ettiği dil okullarıdır. Bunun yanında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya ile Türkiye arasında devam eden devasa bir ticaret ağı olması nedeniyle her geçen gün daha fazla alandan öğrenci Almanya Dil Okulları ile Almanca öğrenmeyi seçmektedir.
Almanya Dil Okulları: Avrupa’da en çok konuşulan dil Almancadır ve Almanya, Almancanın ana vatanıdır. Bu yüzden her yıl binlerce öğrenci dil eğitimi için Almanya’yı tercih etmektedir.
Almanya, Orta Avrupa’da yer alan, kuzeyde Danimarka, doğuda Polonya ve Çek Cumhuriyeti, güneyde Avusturya ve İsviçre, batıda ise Fransa ve Lüksemburg, Belçika ve Hollanda devletleri ile sınır komşusudur. 80 milyondan fazla nüfusa sahip Almanya, Rusya’nın ardından Avrupa’nın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesidir. Almanya’nın genelinde ılıman bir iklim görülür. Her mevsim bol yağış alır. Kışları çok soğuk geçmez, yazları ise çok sıcak değildir. Doğu bölgelerinde daha çok karasal iklim özellikleri görülmektedir.
Berlin: Almanya’nın başkentidir. Avrupa’nın New York’u gibi tabirler duyabilirsiniz. Tertemiz parkları, yüzyıllık binaları, müzeleri, restoranları, şehrin ortasından geçen nehriyle büyülü bir ortam yaratmaktadır. Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen lokasyondur. Her bütçeye hitap etmesi açısından yaşaması kolaydır. Birçok dil okulu barındırır.
Münih: Almanya’nın üçüncü büyük şehridir ve Almanya’nın tüm güneydoğusunu kapsayan en büyük eyaleti olan Bayern’in başkentidir. Kültürel ve tarihi zenginlik bakımından Berlin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Almanya’nın en güçlü üretim gücüne sahip olan Münih, işsizlik oranının en düşük olduğu şehirlerden biridir. Bunun yanında Münih deyince aklınıza ‘Octoberfest’ gelmelidir. Alman rahatlığını en iyi gözlemleyeceğiniz yerlerden biri olan Münih, Bira Bahçeleri, Geleneksel Deri Pantolon gibi aktiviteleriyle, Bavyera müziği eşliğinde misafirlerine büyülü bir atmosfer yaratmaktadır.
Düsseldorf: Almanya’nın en kalabalık 7. Büyük şehridir ve uluslararası iş ve finans merkezlerindendir. Modanın da kalbi bu şehirde atmaktadır. İtalya için Milano neyse, Almanya için de Duesseldorf böyledir. Eğlence hayatı renklidir. Ulaşımın kolay olması da şehre gelen misafirlere büyük kolaylık sağlamaktadır.
Frankfurt: Almanya’nın ticaret ve finans merkezi olarak kabul edilmektedir. Avrupa Merkez Bankası’na ev sahipliği yapmaktadır. Goethe’nin doğum yeri olduğu için Goethe Üniversitesi burada yer almaktadır. Gece hayatının da hareketli olduğu Frankfurt önemli bir ulaşım merkezidir.
Almanya dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Almanya’da yaşam standartları oldukça yüksektir. Almanya dil okulları için sunduğu kaliteli eğitimiyle birçok milletten bünyesine öğrenci çekmektedir. Dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla Almanya Dil Okulu öğrencilerine her milletten, başarılı, vizyon sahibi öğrencilerle tanışma ve arkadaşlık kurma fırsatı verir.
Almanya genel olarak çok temiz ve güzel bir ülkedir. Büyük yeşil parkları, tarih kokan binalarıyla her yaştan insanı cezbetmektedir. Mutfak açısından da her damak zevkine uygun yemek çeşidi sunar. Ayrıca Türk öğrencilerin yabancılık çekmemesi için gidebileceği Türk marketleri ve restoranları da diğer ülkelere nazaran fazladır.
Aile yanı konaklama: Yurtdışında dil eğitimi düşünen öğrenciler tarafından en çok tercih edilen konaklama türüdür. Almanya Dil Okulları’nda öğrenilenler, yabancı bir ailenin bireyi olarak pratiğe dökülebilir. Aile yanı konaklama kahvaltı, kahvaltı + akşam yemeği şeklinde olabilmektedir.
Yurt Konaklama: Birçok farklı ülkeden gelen öğrencilerin bir arada kalabileceği bir ortamdır. Tek kişilik ve çift kişilik oda alternatifleri bulunur. Yurt konaklamalar yemeksizdir, ancak çoğunlukla öğrencilerin ortak kullanabileceği mutfaklar bulunmaktadır. Banyolar oda içerisinde ya da ortak kullanılan alanda olabilir.
Öğrenci Evi/Apart Konaklama: Yurt konaklamalara nazaran daha ev tarzı bir ortamın olduğu konaklama türüdür. Katlarda mutfak, oturma odası ve banyo gibi ortak kullanıma açık alanlar bulunmaktadır.
Almanya Dil Okulu Programları da tıpkı İngilizce eğitim programlarında olduğu gibi çeşitlilik göstermektedir. Her bir öğrencinin amaç ve hedeflerine uygun Almanca Dil Okulu Programı mevcuttur.
Genel Almanca Programı öğrencilere haftada 20 ders yani günde 4 ders şeklinde verilir. Program; öğrencilerin gramer, konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerilerini geliştirmesine yönelik dizayn edilmiştir. Öğrencilerin genel olarak var olan Almancalarını geliştirmeleri ya da en baştan dili öğrenmeleri için uygun olan bir program türüdür. Eğer öğrencinin amacı herhangi bir Almanca sınavını geçmek değilse, dilini geliştirmek istiyorsa bu program uygun olanıdır.
Almanya dil okulları yoğun Almanca programının Genel Almanca programından farkı; ders saatinin biraz daha fazla olmasıdır. Programın kapsamı genel olarak aynıdır ancak alınan ders saati fazla olacağı için öğrenciler, daha kısa zamanda daha hızlı dil gelişimi sağlayabilmektedir. Dil okullarına göre değişmekle birlikte haftalık 25, 28 ya da 30 ders şeklinde organize edilmektedir. Almanya’daki bazı dil okullarının Yoğun İngilizce Programlarında seçmeli dersler olabilmektedir. Yoğun Almanca programı biraz daha politika, bilim ve kültür gibi farklı konularda da kelime dağarcığını geliştirebilecek bir program türüdür.
Bire- Bir Almanca Programında öğrenciler öğretmenlerden özel ders almaktadır. Bu program tek başına tercih edilmemektedir, öğrenciler Genel Almanca ya da Yoğun Almanca programlarına ek olarak bire bir dersler alıp Almancalarını geliştirmeyi hızlandırmaktadır ve eksik olduklarını düşündükleri konulara yoğunlaşabilmektedir.
Genellikle Almanya’da üniversite okumayı ya da yüksek lisans yapmayı planlayan öğrenciler için uygun olan program türüdür. Öğrencilerin akademik anlamda dil becerilerini geliştirmelerine yönelik ders müfredatıyla eğitim verilir. Haftalık 28 ya da 30 ders şeklinde, yoğun eğitim şeklinde düzenlenmiştir.
Almanca gerektiren bir işte çalışacak olan ve dil eğitimi için Almanya dil okulları tercih eden öğrenciler ,çin Almanca programı ile resmi iş yazışmaları, iş ile ilgili telefon görüşmeleri, sunum hazırlama ve sunum yapma vb konularda kendilerini geliştirir. Haftada 20 ders Genel Almanca eğitimine ek olarak haftada 8 ya da 10 ders İş için Almanca eğitimi verilmektedir. İş için Almanca programı için dil okullarının talep ettiği bir dil seviyesi bulunmaktadır. Bazı dil okulları için Intermediate seviyesi yeterli olurken, bazı okullar en az Upper – Intermediate seviyesi istemektedir. İş için Almanca programı öğrencileri profesyonel hayata hazırlarken, hali hazırda çalışan iş adamları ve iş kadınlarının da kendilerini geliştirmelerini sağlamaktadır.
TestDaf Programı, Almanya’da üniversite okumak ya da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencileri TestDaf sınavına hazırlayan programdır. TestDaf sınavı tıpkı TOEFL ya da IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan, yetkili sınav merkezleri tarafından yapılan bir sınavdır. Almanya’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin sınavdan TestDaf Seviye 4 skorunu almalıdır.
Almanya Vizesi, Almanya’nın Schengen bölgesinde yer alan bir ülke olmasından dolayı 90 güne kadar olan başvurularda C tipi Schengen vizesine başvuru yapılır. 90 günden fazla kalışlar içinse D tipi (Ulusal Vize) başvurusu yapılır.
Öğrenciler Almanya’dan vize almanın avantajını kullanarak Avrupa’da serbest dolaşım hakkına sahip olurlar. Derslerinden arta kalan zamanlarda özellikle hafta sonları rahatlıkla başka ülkeleri gezebilirler.
Almanya’nın Schengen bölgesinde yer almasından dolayı yeşil pasaport sahibi öğrenciler vize başvurusu yapmadan 90 güne kadar Almanya’da dil eğitimi alabilmektedirler. Bordo pasaportlu öğrencilerin ise C tipi vizeye başvurmaları gerekir. Almanya C tipi vize başvurularında vizenin olumlu sonuçlanma ihtimalini arttırmak için, zorunluluk olmamasına rağmen başvuru sahiplerinin geçmişte Almanca için bir eğitim almış olduklarını kanıtlamak çok faydalı olacaktır. Bu eğitim okulda alınan ders şeklinde olabileceği gibi, Almanya dil okulu ile alınan eğitim de olabilir ve bunlar okuldan alınan transkript ya da dersaneden alınan başarı sertifikası ile kanıtlanabilir. C tipi Almanya dil okulu eğitim vizesi için öğrencilerin vize başvurusundan önce, Almanya’da eğitim alacağı dil okuluna ödemenin tamamının yapılması gerekir. Vize evrakları için hazırlanan dosyanın içine mutlaka ödeme dekontu konmalıdır.
C Tipi Almanya Vizesi, Almanya’da 90 günden fazla kalışlar için uygun değildir ve Almanya’da uzatılamaz, yani uzatılamayan vize türüdür. C tipi Almanya Dil Okulu eğitim vizesi için öğrencilerin vize başvurusundan önce, Almanya’da eğitim alacağı dil okuluna ödemenin tamamının yapılması gerekir. Vize evrakları için hazırlanan dosyanın içine mutlaka ödeme dekontu konmalıdır.
C Tipi Almanya Vize başvuruları İDATA Başvuru Merkezlerinden yapılmaktadır. Başvuru için dosya teslimi yapılır, herhangi bir mülakat söz konusu değildir. Vize başvurusu için hazırlanan evraklar, İDATA Başvuru Merkezinden alınan randevu günü ve saatinde teslim edilir.
90 günü aşan başvurularda ise vize kategorisi değişerek D tipi Almanya Vizesi olmaktadır. Ulusal vize dediğimiz bu vize türünde süreç biraz farklılaşmaktadır. D Tipi Almanya Vize başvuruları İDATA Merkezlerinden değil, direkt Almanya Elçiliklerinden ya da Almanya Konsolosluklarından yapılır. Aynı C Tipi Almanya Vizesi gibi evrak teslimi yapılır, ancak kısa bir mülakat söz konusu olabilir.
D Tipi Almanya Vizesinde C Tipi vizeden farklı olarak bloke hesap dediğimiz bir hesap açılarak, öğrencinin Almanya’da bulunduğu süre boyunca masraflarını karşılayabileceğini gösteren, güncel rakamlarla aylık 720 Euro yatırılması gerekmektedir. Bu bloke hesap öğrencilerin Almanya’ya gittiğinde mağdur olmaması ve parasız kalmaması içindir. Almanya’da eğitim aldığı süre boyunca öğrencinin banka hesabından aylık 720 Euro para çekme hakkı vardır.
Vize başvurusundan önce öğrencilerin Almanya’da dil eğitimi alacağı dil okulunun fatura tutarını vize başvurusundan önce mutlaka ödemesi gerekmektedir ve başvuru esnasında ödeme dekontu evrakların arasında yerini almalıdır.
Almanya Ulusal Vize başvurusunda öğrencilerin mutlaka Almanca için geçmişini göstermesi, en az A1/A2 seviyesinde Almancaya sahip olduğunu kanıtlayan bir sertifikanın olması gerekmektedir. Bu vizenin olumlu sonuçlanması için çok önemlidir.