fbpx
Armada Grandee Yurtdışı Eğitim & Danışmanlık

work and travel tavsiye ve uyarılar

Work and travel katılımcılarına 10 tavsiye belli başlı konulara odaklanmıştır. Elbette programın her safhasını kapsayan bir tavsiye ve genel tavsiye vermek mümkün değil fakat daha keyifli ve verimli başvuru dönemi ve program geçirmek isteyen katılımcılar bu tavsiyelerden yararlanabilir.  Work and travel eski katılımcıları ve tecrübeli danışmanların deneyimlerini, sizler için derledik. Work and travel tavsiyelerine uymak sizin elinizde, unutulmaz deneyimlerle bir yaz geçirmenizi temenni ediyoruz.

Work and travel tavsiye ve uyarıları binlerce kişinin deneyiminin bir sonucu

Work and Travel tavsiye ve önerilerimize uymak elbette sizin elinizde, daha keyifli ve verimli bir yaz geçirmek için yapacağınız şeyler gerçekten işe yarıyor çünkü hepsi binlerce öğrencinin deneyiminden ve yılların tecrübesi ile oluşturuldu. Work and Travel da tavsiye almak için objektif olmayan yorumlar yerine herkese uygun olarak maddelere ayırdığımız makalemizden yararlanabilirsiniz.

 

1. Work and Travel programına uygunluğunuzu sorgulayın.

Work and travel programı üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında Amerika’da tam zamanlı sezonel bir işte çalışarak, İngilizcelerini geliştirirken; Amerikan kültürünü yakından tanıma fırsatı tanıyan bir programdır. Her katılımcı bir sezonel işte mesai şartlarına uyarak çalışır ve bunun karşılığında ödeme alır. Sezonel ve basit nitelikli işleri yapabileceğinizden, uluslararası bir atmosferde, çok kültürlü bir ortamda, muhtemelen ayakta çalışcaksınız.

Yeni kişiler tanıyacak, bazılarını sevecek, bazılarını yadırgayacak, bazıları ile kanka olacak, bir kısmı ile iyi geçinemeyeceksiniz. Kendi paranızı kontrol edecek, yiyecek, içecek, konaklama, gezi, boş zaman ve rekreasyon faaliyetlerine bütçenizi kendiniz ayarlayacaksınız. Hristiyan çoğunluklu bir ülkede yaşayacak, ağrılıklı olarak batı kültürü içerisinde bulunacaksınız. Uyuşturucunun bazı türlerinin yasal olduğu eyaletler, gay evliliklerinin ve birlikteliklerinin doğal olduğu yerlerde olacaksınız. Yiyecek içecekleriniz, Türkiye ile benzer olsa da tad, lezzet, fiyat, çeşitlilik, tür ve erişebilirliği çok farklı olacaktır.

Siyahi arkadaşlarınız, hispanik dostlarınız, Amerikalı kankalarınız olacaktır, çok kültürlü bir ortama gerçekten hazır mısınız?

Sabahları erken kalkacak, muhtemelen ortamın yapısından dolayı gece geç yatacaksınız. Gezecek, tanıyacak, öğrenecek, yorulacak dolu dolu bir yaz geçireceksiniz. Lütfen bunlara uygun hareketli, aktif, sosyal bir yapıda olduğunuzdan emin olun, öğrencilerin deneyimlerini dinleyin ve programın size uygun olduğuna dikkat edin.

Programın yapılan tüm yorumlara ve bazı şirketlerin abartılı satış tekniklerine rağmen para kazandırma programı olmadığının bilincinde olmalısınız.

2. Şirket seçimi ve araştırma dönemini ciddiye alın

Tüm yaz döneminizi kaplayacak ve hayatınızın sonuna kadar anılarınızı hatırlayacağınız bir program olan work and travel, iki dakikada karşınıza çıkan ilk şirket ile gidebileceğiniz bir program olmamalı. Her Work and Travel şirketinin çalışma usulü, danışmanlarının tecrübesi, şeffaflığı, Amerika’da iş bağlantıları, şirket içi kültürü, sözleşmeleri, work and travel ücreti farklılık gösterebilir. Şirket araştırmasında öncelikle şirketlerin kendi web siteleri yerine; internet üzerinden şikayetlere, ekşi sözlük gibi platformlardan şirketlere yazılan yorumlara bakmanız yerinde olacaktır. Daha sonra şirketler ile iletişime geçerek, telefon veya ofiste yüz yüze görüşme sağlamanız daha iyi olacaktır.

Programı sürekli abartan, para ile ilişkilendiren,  kültürel temadan ve yaşayabileceğiniz deneyimlerden bahsetmeyen, her isteğinize tamam diyen firmaya nazikçe teşekkür edip, iş hayatlarında başarılar dileyin.

Şirketler ile görüşürken, olaya hakim olmanız açısından kullanabilecek terimleri, work and travel programının temellerini, tarihlerini, haklarınızı, iş türlerini, sponsorun sorumluluklarını, şirketlerin görevlerini bilmelisiniz. Sizin için hazırlamış olduğumuz, Work and Travel programındaki en kapsamlı bilgi bilgi kaynağını okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Work and Travel nedir? adlı makalemizden faydalanın.

 

3. Danışmanınız ile olan iletişimde profesyonel olun

Danışmanlar, work and travel programında size yön gösterecek, rehberlik edecek olan, iş tavsiyelerinde bulunup; tüm sürecinizin kusursuz geçmesini sağlamak için çalışan şirket temsilcileridir. Her öğrenci work and travel programında bir danışman ile çalışır, iletişimini ve işlemlerini onun vasıtası ile yürütür. Danışmanınızla olan iletişimi profesyonel olarak yönetmelisiniz, öğrenci sayısının fazlalığı ve görevlerin ağırlığı nedeni ile danışmanların en çok kullandığı iletişim aracı “e-mail”dir. Bir duyuruyu 100 öğrenciye tek tek telefon ile bildirmek mümkün değildir.

Danışmanızla iletişimde dürüstlük ve şeffaflık çok önemlidir, yalan beyan, eksik-hatalı-kusurlu evrak teslimleri, istekler ve beklentilerinizi anlatamamak, danışmanınızın sizi anlamamasına, ve dolayısıyla yeterince yardımcı olamamasına neden olacaktır.

Unutmayın! Work and travel programını sizlere ulaştıran ABD dış işleri bakanlığı > Sponsor > Work and Travel şirketi -> Danışmanınız.

Bu yüzden başvuru ve kayıt döneminde danışmanınızla olan iletişiminizin kalitesi, geçireceğiniz yazın kalitesi ile doğru orantılıdır.

4. Beklentilerinizi şekillendirin!

Work and Travel programı bir çok farklı kültürel etkileşimi, dil becerisi gelişimini, hayatınızı idame edecek para kazandırmayı, yeni dostluklar kurmayı, kendi ayaklarınız üzerinde durma yeteneklerinizi, yurtdışı tecrübenizi artırabilecek bir programdır.

Arkadaşlarınızdan, çevrenizden ve internet üzerinden duyduğunuz bilgiler ile beklentilerinizi şekillendirmeyin. Work and Travel hayatınıza mutluluk katamaz, mutluluğunuzu Amerika’ya birlikte götürmelisiniz. Mutlu ve hayatla barışık eğlence ve macerayı arıyorsanız bu programa katılmalısınız.  Her şeyi eleştiren, her şeyde bir kusur bulan, hiçbir şey ile yetinmeyen, alaycılığı karakter edinmiş bireyler bu programa uygun değildir. Katılsalar dahi bir verim elde edemez, programın sunabileceği faydalardan kendilerine pay çıkaramazlar.

 

New York City bir kişiyi mutlu edemez, mutlu insanlar New York şehrinde de mutludur, Tokyo’da da, İstanbul’da da. Özellikle son yıllarda artan bir trend olarak Work and Travel’ı kazanılacak para ile eşdeğer tutarak bir tatmin skalası geliştirmeyin. Para kazanma programı olmayan bir programı bu amaçla kullanmaya çalışmak, keşfedebileceğiniz yüzlerce yeni şeye, para ile satın alamayacağınız güzelliklere sırtınızı dönmek demektir. Programda elbette para kazanacaksınız fakat bu para bir amaç değil, work and travel programının sunabileceği deneyimleri yaşamak için bir araçtır.

Para mevzunun yanı sıra, iş ürü ve konaklama konusunda da abartılı ve Türkiye ile kıyas yapacak bir değerlendirme ölçütü geliştirmeyin. Work and Travel programında yapacağınız işler sezonluk, kalacağınız yerler hotel, hostel, motel, yurt, lojman, apart, paylaşımlı ev tarzında yerlerdir.

 

5. İş Seçimlerinde esnek olun

Henüz nerede, ne yapıp,  kimlerle tanışarak, hayatınızda ne gibi değişikler olacağını bilmiyorsunuz. Bir sahil kasabasındaki geçireceğiniz bir yazın, bir milli parktan daha güzel olacağını da bilmiyorsunuz. Zar atıp, kura çekerek iş seçin demiyoruz fakat iş tercihlerinizde temel şartlarınızı belirledikten sonra, aşırı detaylar ile boğulmayın.

New Jersey’de saatlik ücreti 14 dolar olan, fazla mesai veren, bahşişi olan,  konaklama ücreti düşük, tek kişilik odalarda, Türk öğrencilerin az olduğu bir toplulukta, fiziksel olarak zor olmayan, Amerikalıların fazla, diğer milletlerden insanların az olduğu, tatil günlerinizi kendinizin belirlediği, öğleden sonra mesai başlayan, Orta düzey ingilizce ile çalışabileceğiniz sezonel bir iş yok.

Work and Travel programında da yok, Amerika’da da yok, Kanada’da yok, Türkiye’de de yok, Japonya da yok, İngiltere de… Work and Travel’da ne tür işlerde başarılı olabileceğinizi belirleyin, kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir kaç iş türü bulup, lokasyon olarak tercihlerinizi danışmanınız ile paylaşın. Tam sizin istediğinizi nokta atış bulamasa da idame edebilecek bir kaç husus söyleyecektir. Dahası, aklınıza gelemmiş olan önerilerde de bulunacaktır.

Daha önce söylediğimiz gibi, mutluluğunuzu siz götüreceksiniz, size kimse katma değerler ile  mutluluk yaratamaz. Work and travel iş seçimlerinde önce kendinizi tanıyın, daha sonra kendinizi o işte hayal edin, deneyimleri ve yorumları okuyun ve danışmanınızdan muhakkak destek alın.

6. Bir macera, bir deneyim, bir biliş-öğreniş- keşfediş programına katılacağınızı idrak edin

Sorunlar yaşayabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Tıpkı babanızın, annenizin, abi, ablanızın iş yerlerinde ve bulundukları çevrede çalışırken yaşadığı sıkıntılar olabilir/olacaktır. Tersine bir yaklaşım ile olaya açıklık getirelim; Türkiye’nin Work and Travel programını organize eden ülke olduğunu, sizin de görevinizin 700 Amerikallı öğrenciyi; Didim, Kuşadası, Fethiye, Çeşme, Kaş, Kemer, Belek, Ayder Yaylası, Ürgüp, Göreme, Abant Milli Parkı gibi turistik ve sezonel iş yerleşimi yapan bölgelerde, restaurant, otel, eğlence parkı, süpermarket, mağaza, hediyelik eşya, dondurma, satış alanları gibi sezonel işlere  yerleştirdiğinizi hayal edin.  Her bir ilin farklı kültürü, farklı coğrafik özellikleri, farklı Türkçe lehçeleri, olacaktır. Her bir öğrencinin yaşadığı sıkıntılar, iş yerleriyle ve patronlarıyla yaşadığı sıkıntılar, edindikleri deneyimler, konaklamaları, edineceği arkadaşları, gezeceği yerler tamamen birbirinden farklı olacaktır. Hatta, New York’lu bir öğrenci ile Kentucky’li bir öğrencinin aynı iş yerinde bile memnuniyetleri çok farklı olacaktır.

7. Sorunlarla yaşamaya alışmaya değil, sorunlarla başa çıkabilmeye odaklanın

Work and Travel programında her yıl Türk öğrencilerin Türk öğrencilerle, Türk öğrencilerin yabancı öğrencilerle, öğrencilerin işyerlerindeki patronlarıyla veya çalışanlarıyla, çalışanların öğrencilerle, öğrencinin konaklama sahibi ile, konaklama sahibinin öğrencilerle irili ufaklı sorunları çıkmaktadır. Bu sorunlarda her zaman çözüme odaklı, barışçıl, iyi niyet sergileyen bir tutumda olmanızı tavsiye ediyoruz. Unutmayın sizler de kendi kültürünüzü ve öğretilerinizi temsil ediyor ve tüm hareketlerinizle ve davranışlarınızla ülkenizi ve kültürünüzü temsil ediyorsunuz. Köle değilsiniz, zorunlu tutsak değilsiniz, kimse zorla da bir iş yaptırmıyor ve yaptırmayacak, işinizle barışık olun, her ne pozisyonda çalışırsanız çalışın en iyi şekilde görevinizi yerine getirin.

Hırçın, paragöz, tembel, miskin ve silik bir tip olmayın. Kendinize güvenin, girişken, aktif, dinamik ve hevesli bir duruş sergileyin.  Ülkemiz hakkındaki sorulara ılımlı yaklaşın, tanımıyor ve çok farklı şekilde hayal ediyor olabilirler. Keza siz de bir çok farklı insanın yaşadığı ülke ve kültür hakkında ön yargılarınızı kıracak ve yeni baştan keşfedeceksiniz. Ortamından memnun olmayan, yaşadığı yerlerden memnun olmayan, hayattan tat almayan, neden work and travel programına katıldığını anlamadığınız kişiler ile arkadaşlık kurmak zorunda değilsiniz, bu sizin kişisel deneyiminiz. Olabildiğince pozitif bir şekilde tadını çıkarmaya bakın.

“Oda temizleyeceğim, nesinden keyif alayım” diyebilirsiniz, “komiliğin neresinde ne deneyim var” diyebilirsiniz fakat bu şekilde düşünmek size bir şey kazandırmaz. Bu yaklaşımla, bilgisayar başında kod yazmak da sıkıcı, rutin ve bayıcıdır; bir ofiste memur olmak da, bir markette kasiyer olmak da. Size tavsiyemiz, yapacağınız işin niteliğinden çok, size kazandırdığı iletişim, takım çalışması, zorlu şartların üstesinden gelme, yeni insanları tanımanıza vesile olması yönlerine odaklanın.

8. Sorumluluk sahibi olun

Work and Travel programı için bir tanesi bakanlık olmak üzere toplam 5 kuruluş ve bu kuruluşların alt kollarında

onlarca kurum sizin bu programa katılmanız için çalışıyor ve emek veriyor. Bu kurumlar arasında, ABD dışişleri bakanlığı, Kültürel Değişim ofisi, ABD’de sponsor kuruluşunuz, binlerce işveren, müfettişler, denetmenler, elçilik ve konsolosluk birimleri, acenteniz, uçak bileti firmanız, karşılama hizmeti sunanlar, konaklama sahipleri… Yüzlerce farklı doküman, evrak, belge, bilgi akışının kusursuz şekilde devam edebilmesi için üzerinize düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmelisiniz.

Başvuru ve kayıt aşaması sonrasında, programınız başladığında da yine işyerinize karşı çalışma sorumluluklarını, vazife bilincini taşımalısınız. Çalışma saatlerine riayet etmek her zaman size değer kazandırır. Konaklama ile ilgili hususlarda, varsa giriş çıkış saatlerine, diğer konaklama sakinlerinin kişisel özgürlüklerine, toplumsal kurallara uymanız gerekmektedir.

İmza atacağınız Şirket aracılık sözleşmesi, sponsor katılımcı sözleşmesi, iş sözleşmenizde sizler için belirlenen yükümlülük alanlarını dikkatle inceleyin. Gerekli notları alın, e-mail posta kutunuzu gününde takip edin, evraklarınız için bir dosya açın ve kaybetmemeye özen gösterin.

9. Gezi ve Seyahat aşamasını dolu dolu geçirin

Bazı öğrenciler programda çalışma dönemini azami derecede kullanarak gezi, seyahat aşamasını asgari düzeyde tutmakta veya çalışma sürelerinin bitimine istinaden Türkiye’ye geri dönmektedir. Programı gerçek anlamıyla yaşamak için muhakkak bir gezi rotası belirleyin, turları araştırın, arkadaş gruplarının planlarına dahil olun veya siz bir planlama yaparak grup oluşturun. Araç kiralayın, uçak biletlerine bakın, konaklama için airBNB, coachsurfing yapın, hotel-hostel-motel bulun, gideceğiniz yerler hakkında kısa önbilgi edinin.

Tur organizasyonu yapan şirketler ile iletişime geçin, kaynak için şirketinizle ve sponsorlar ile görüşebilirsiniz, memnuniyetle yardımcı olacaklardır. Gezi ve seyahat dönemi programın en zevkli en eğlenceli, en hareketli ve macera dolu dönemi. Üstelik Amerika’da olacaksınız, gezilecek, ziyaret edilecek o kadar farklı yer var ki, kısa gezi döneminize sığdırmanız mümkün değil. Alışveriş için para ayırmayı ihmal etmeyin. Geri dönüş hazırlıkları için biletlerinizi kontrol edin, bagaj sınırlamalarına dikkat edin. Saat farklarını muhakkak göz önünde bulundurun.

10. Son tavsiyeler

Programı gözünüzde büyütmeyin, çok kazananlara imrenmeyin, az kazananlara öykünmeyin. İş yerinizden muhakkak referans mektubu alın, sponsorunuzdan ve şirketinizden Work and Travel sertifikası isteyin, tekrar gitmek gibi bir fikriniz oluşursa işvereninizden iletişim bilgilerini isteyin ve gelebilmek için izin isteyin. Amerika’ya Amerika’yı keşfetmek kadar, kendinizi de keşfetmeye gittiğinizi unutmayın. Anı biriktirin, mümkünse tüm güzel – kötü anılarınızı, yazın, fotoğraflayın, video kayıt altına alın, yıllar sonra baktığınızda iyi veya kötü anı olmadığını hepsinin harika anlara dönüştüğüne şahit olacaksınız.

Şirketinize teşekkür e-maili yazın; danışmanlarınız siz güzel bir yaz geçire bilesiniz diye aylarca uğraştı, sizinle sevindi ve sizin dertlerinize ortak oldu. Gelecek senelerde dil okulu, master, PCT, MBA, sertifika programları, yüksek lisans, gibi programlar için bilgi alın. Unutmayın siz artık global kimliğinizi ön plana çıkarıyorsunuz, Unutmayın, belki siz büyüyorsunuz, belki de; dünya artık sizin için çok daha küçük bir yer! Work and travel tavsiye ve uyarılırımızı dikkate aldığınız için teşekkür ederiz!

başa dön
Bize Yazın!
1
Bize ulaşmanın en hızlı yolu!
Merhaba, bizimle iletişime geçebilirsiniz.